Η Ένωση Γονέων ζητά άμεση κάλυψη των επισκευαστικών αναγκών των σχολείων

b_650_0_16777215_00_images_april-may2014_enosigonewn

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής με την απόφασή του 305/16/10/2013 δεν ενέκρινε το αίτημα της Ένωσης Γονέων για άμεση κάλυψη των επισκευαστικών αναγκών των σχολείων, με την αιτιολογία ότι τα θέματα «ή είναι λυμένα ή δρομολογούνται για να λυθούν».

Το ότι τα θέματα δεν είναι λυμένα, δεν χρειάζεται να το αναλύσουμε. Όχι μόνο γιατί η πληθώρα των αιτημάτων των Συλλόγων Γονέων το αποδεικνύει αλλά και λόγω της  εντυπωσιακής αναφοράς των εκκρεμών επισκευών που ο ίδιος ο αντιδήμαρχος κ.Τσιαμπάς παράθεσε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Πολύ περισσότερο εάν αυτή η αναφορά συνδυαζόταν με τα ποσά που ανέφερε, τότε, ότι ήταν διαθέσιμα για την κάλυψη αυτών των αναγκών (27.400ευρώ για οικοδομικές εργασίες, 18.000ευρώ για ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες καθώς και τα από το 2012 εκκρεμή 80.000ευρώ για το 3ο δημοτικό).

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό Δαπανών που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή στην Επιτροπή Δημοτικής Διαβούλευσης για το 2014 αναφέρονται τα παραπάνω ποσά (υπόλοιπο ανοικτής εργολαβίας 2012, 80.000 ευρώ για το 3ο δημοτικό) ενώ προϋπολογίζεται και μια νέα εργολαβία του 2014 ύψους 300.000ευρώ.

Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοτικής Διαβούλευσης η Ένωση Γονέων δια των εκπροσώπων της τοποθετήθηκε αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα εστιάζοντας στα εξής σημεία:

η με σοβαρότητα συνεχής πίεση της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων  είχε συγκεκριμένο αποτέλεσμα την δεσμευτική αυτή αναφορά στον προϋπολογισμό για τις επισκευές των σχολείων

για εμάς, ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι «εργαλείο διεκδίκησης» και δεν εφησυχάζουμε με την αναγραφή ενός ποσού σε κάποιο κωδικό. Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουμε ότι, εάν οι απαραίτητες διαδικασίες δεν γίνουν με ταχύτητα, θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου της ανοικτής εργολαβίας του 2012 η οποία συνεχίζεται έως και το 2014.

-επισημάναμε ότι όσο δεν επισκευάζονται άμεσα οι μικρές φθορές που παρουσιάζονται,  εν αναμονή μιας συνολικής εργολαβίας, τόσο τα προβλήματα σωρεύονται και μετά απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα για τις επισκευές. Αυτή την άμεση παρέμβαση μπορεί να την αντιμετωπίσουν και οι σχολικές επιτροπές.

-καλέσαμε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και φυσικά την Δημοτική Αρχή, να απευθυνθεί στον ΟΣΚ για να εξασφαλίσει για τα σχολεία του Δήμου μας όχι μόνο τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις και ανεγέρσεις σχολείων αλλά και την στήριξη του ΟΣΚ και σε κάποιες επιβεβλημένες επισκευές, όπως έπραξε ο ΟΣΚ και σε άλλους Δήμους της Αττικής μέσα στο 2013 και παραθέτουμε ενδεικτικά μερικά παραδείγματα:

«Ανακαίνιση- Επισκευές Σχολικών Μονάδων της Δημοτικής Κοινότητας Καματερού του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού» 400.000ευρώ

«Αντικατάσταση κουφωμάτων και λοιπές εργασίες σε τρία σχολικά κτήρια στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού» 1.070.000ευρώ

«Ανέγερση προσθήκης κλιμακοστασίου και επισκευών στο 4ο Δημοτικό Σχολείου Βύρωνα-Οικοδομικές εργασίες και Η/Μ εγκαταστάσεις» 548.334ευρώ

«Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης της υγρομόνωσης του δώματος του 9ου νηπιαγωγείου Αμαρουσίου» 24.046,08 ευρώ

«Επείγουσες εργασίες ανακατασκευής τουαλετών και μετατροπής μίας αίθουσας διδασκαλίας σε δύο στα 3ο Δημοτικό και 5ο Νηπιαγωγείο Βριλησσίων» 33.948ευρώ

Πολλά περισσότερα μπορεί να εντοπίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα του ΟΣΚ.

Η αντιμετώπιση των επισκευαστικών αναγκών των σχολείων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται από τον Δήμο ως μια «αρμοδιότητα που του μεταφέρθηκε» και επιβαρύνει την λειτουργία του Δήμου.

Στα σχολεία της πόλης φοιτούν 6.200μαθητές. Είναι τα πιο «ζωντανά» κτήρια της πόλης γιατί εκεί αναπνέει το πιο ζωντανό κομμάτι του πληθυσμού της πόλης, τα παιδιά. Η συστηματική φροντίδα των σχολικών κτηρίων είναι ένδειξη και του κοινωνικού πολιτισμού της πόλης. Η συνέπεια στην κάλυψη των επισκευαστικών αναγκών των σχολείων είναι απόδειξη και το κατά πόσο ο δήμος αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα προβλήματα της  καθημερινότητας. Εάν γίνει ουσιαστικός στόχος του Δήμου η φροντίδα των σχολικών κτηρίων τότε είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν και τρόποι κάλυψης των αναγκαίων πόρων που ήδη διατίθενται, απλά εμείς ως δήμος δεν τις έχουμε ακόμα εκμεταλλευτεί και δεν έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια διεκδίκησης.

Η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων, γνωρίζοντας πολύ καλά πώς να διεκδικούμε με επιμονή, στοιχεία και αποφασιστικότητα, θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο την προσπάθειά μας ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση των σχολικών κτηρίων που φιλοξενούν τα παιδιά μας.

 

Αγία Παρασκευή 4/11/2013                                            Το Διοικητικό Συμβούλιο