Ανακοίνωση του Δημάρχου για την Ανάπλαση των οδών Ελ. Βενιζέλου & Πατρ. Γρηγορίου Ε΄

Zormpas Vas.Πρόσφατα, ο κ. Γιαννακόπουλος εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται στην ανάπλαση των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, στην περιοχή του Τσακού. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να παραπληροφορήσει τους δημότες, δίνει την δική του «αλήθεια» για το θέμα. Η οποία είναι ως συνήθως μισή ή αλλοιωμένη. Ας δούμε όμως τα πραγματικά περιστατικά αλλά και ορισμένα άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα.

Το έργο δημοπρατήθηκε και εν συνεχεία υπογράφτηκε η σύμβαση (ύψους 1.450.000 ευρώ) στα τέλη του 2010. Με την ανάληψη της Δημαρχίας από εμένα, με επισκέφθηκε ο ανάδοχος του έργου και ζήτησε την διαβεβαίωσή μου ότι θα πληρώνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, με την πρόοδο του έργου. Ο συγκεκριμένος ανάδοχος, είχε αναλάβει και άλλα έργα στην Αγία Παρασκευή. Προφανώς ζήτησε την προσωπική μου διαβεβαίωση, γιατί στα προηγούμενα έργα του πληρωνόταν με τεράστιες καθυστερήσεις. Επί παραδείγματι, στο έργο με τίτλο «Διάνοιξη οδών στην περιοχή Πευκακίων», που πραγματοποιήθηκε το 2007, ο κ. Γιαννακόπουλος καθυστερούσε τις πληρωμές του και τελικά τον εξόφλησε  το 2010, λαμβάνοντας όμως δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων! Πριν δώσω την διαβεβαίωσή μου, απευθύνθηκα στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου η οποία μου απάντησε ότι χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου αυτού ΔΕΝ υπήρχαν.

Επειδή όμως επιθυμία μου ήταν και είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης μας, και η συγκεκριμένη ανάπλαση είναι βιοκλιματική, έδωσα εντολή να ξεκινήσει το Έργο. Ταυτοχρόνως ξεκίνησα και τις ενέργειες για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Το Έργο ξεκίνησε και το σταμάτησα προσωρινά όταν εξαντλήθηκαν τα χρήματα που μπορούσε ο Δήμος να διαθέσει από το Ταμείο του γι΄αυτό. Με ενέργειές μου, τελικώς το Έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και συνεχίζεται  χωρίς το Ταμείο του Δήμου να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ, αφού χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου. Όχι μόνον αυτό αλλά και τα χρήματα που είχαν ήδη δοθεί, επέστρεψαν στο Ταμείο του Δήμου. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας εξηγήσει ο κ. Γιαννακόπουλος, γιατί δεν είχε και ο ίδιος ενεργήσει για ένταξη του Έργου στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος, ισχυρίζεται ότι μας παρέδωσε 3.400.000 Ευρώ, όταν απεχώρησε από την Δημαρχία. Ξεχνά να πει ότι το 1.500.000 Ευρώ περίπου προοριζόταν για τους μισθούς των υπαλλήλων, 240.000 Ευρώ ήταν κληροδότημα για ανέγερση Ιερού Ναού στο Κοιμητήριο και τα απλήρωτα τιμολόγια που άφησε ήταν 5.500.000 Ευρώ περίπου, πέραν των άλλων οικονομικών υποχρεώσεων που μας «κληροδότησε» (δάνεια, απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, απλήρωτες εισφορές ΙΚΑ και άλλα πολλά).

Η τακτική του κ. Γιαννακόπουλου να δημοπρατεί Έργα και να υπογράφει συμβάσεις χωρίς να υπάρχουν τα χρήματα στο Ταμείο, ήταν συνηθισμένη και γνωστή. Το έτος 2010, ο κ. Γιαννακόπουλος δανείσθηκε 3.000.000 Ευρώ για να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές έργων των ετών 2007 και 2008. Πέραν όμως των δανείων, με την τακτική του αυτή (το να ξεκινά έργα που δεν μπορούσε να πληρώσει) ο Δήμος και οι δημότες επιβαρύνθηκαν με τεράστιους τόκους υπερημερίας που ξεπερνούν τις 400.000 Ευρώ.

Πέραν αυτών, θέλω να ενημερώσω τους δημότες, ότι ο Δήμος έχει κυριολεκτικά κατακλυσθεί από δικαστικές αποφάσεις με αναγκαστικές διαταγές πληρωμών, που αφορούν σε «παρατυπίες» της Διοίκησης Γιαννακόπουλου. Το ύψος των αναγκαστικών πληρωμών, έως σήμερα, ξεπερνά τις 800.000 Ευρώ. Το θέμα των αναγκαστικών αυτών πληρωμών, όπως και πολλά άλλα, οδηγείται κατ΄εντολή μου στα αρμόδια Όργανα ελέγχου του Κράτους, για να αποδοθούν οι τυχόν οικονομικές και ποινικές ευθύνες εκεί που πρέπει.

Βασίλης Ζορμπάς

Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής