ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»: εγκαινιάστηκε το νέο πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζοντας 2020» παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014, το νέο πρόγραμμα-πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020», παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Horizon_2020_dimokritos..Φωτογραφίες από την εκδήλωση*

Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου Προγράμματος-Πλαισίου, εγκαινιάστηκε επίσης Έκθεση Καινοτομίας στο κτίριο της Βιβλιοθήκης του «Δημόκριτου». Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές δράσεις εξωστρέφειας του Κέντρου, την οποία επισκέφθηκαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι καθώς και πλήθος κόσμου. Είναι μία μόνιμη έκθεση με δυναμικό χαρακτήρα, όπου παρουσιάζονται πρωτοπόρα ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία ανανεώνονται με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο. Στον ίδιο χώρο, που αναδεικνύει την ελληνική καινοτομία, θα φιλοξενούνται και οι συναντήσεις μεταξύ ερευνητικών ομάδων και εταιρειών.

Όπως τόνισε στη σύντομη ομιλία του ο Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου, Δρ Νίκος Κανελλόπουλος, τα επιτεύγματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τις μεγάλες ερευνητικές κοινοπραξίες (consortia) του «Ορίζοντα 2020», ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσελκύσουν επενδύσεις. Η προσέλκυση επενδύσεων είναι κάτι που συστηματικά θα επιδιώξει ο «Δημόκριτος» με την εφαρμογή του μοντέλου της Καθοδηγούμενης Επιχειρηματικότητας, ώστε να επιτύχει όχι απλώς την αύξηση του αριθμού των τεχνοβλαστών (spin-offs) και των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) αλλά, το κυριότερο, τις πιθανότητες επιβίωσης τους στο διεθνή ανταγωνισμό. Ο Δρ. Ν. Κανελλόπουλος έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στο όραμα δημιουργίας του Metropolitan Innovation Campus, μιας Τεχνόπολης που θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από την κρίση.

Η εναρκτήρια διάσκεψη του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος ύψους 80 δισ. ευρώ, διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παρευρέθηκαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και χαιρέτισε την εκδήλωση, μέλη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, οι Ευρωπαίες Επίτροποι, κ. Maire Geoghegan Quinn, αρμόδια για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών, και η κ. Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μίλησαν για τις δράσεις του «Ορίζοντα 2020», καθώς και εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και από τους παραγωγικούς φορείς της χώρας.

Στη συνέντευξη τύπου, στην οποία μετείχαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ο Γενικός Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος, οι δύο Ευρωπαίες Επίτροποι και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», τονίστηκαν οι αυξημένες δυνατότητες που παρέχει το νέο αυτό χρηματοδοτικό «εργαλείο» για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Ανάπτυξη.

 

*Λεζάντες φωτογραφιών με τη φορά του ρολογιού:

1.  Ο Δ/ντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Δρ. Νίκος Κανελλόπουλος προσφέρει αναμνηστικό δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

2.  Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος με τις δύο Ευρωπαίες Επιτρόπους που χαιρέτισαν την εκδήλωση, την κ. Maire Geoghegan Quinn, αρμόδια για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστημών και την κ. Μαρία Δαμανάκη

3.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας έθεσε υπό την αιγίδα του την εναρκτήρια διάσκεψη για τον «Ορίζοντα 2020». Εδώ με τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χ. Βασιλάκο

4.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη για θέματα Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, και τον Δρ Νίκο Κανελλόπουλο, Δ/ντή και Πρόεδρο Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

 
 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook