Τοποθέτηση του Δημάρχου Βασίλη Ζορμπά για την Κοινωνική Πολιτική στο Δήμο

Zorbas-Vasilis- copy

Αγαπητή ιστοσελίδα «Agia Paraskevi images», κατ΄ αρχάς θέλω να σας συγχαρώ για την αξιέπαινη πρωτοβουλία σας να ασχοληθείτε με την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου, μια δημοτική δράση που τείνει να είναι κυριαρχήσει, λόγω των περιστάσεων, έναντι των άλλων.

Βρισκόμαστε στον 5ο χρόνο  της πιο δύσκολης περιόδου που βιώνει η Πατρίδα μας μεταπολιτευτικά. Το Κράτος προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να διορθώσει στρεβλώσεις και λάθη του παρελθόντος, να βρει το ρυθμό του και να κάνει το άλμα προς τα εμπρός. Στα 5 αυτά χρόνια σημειώθηκαν πολλές, μεγάλες και δύσκολες ανατροπές στη ζωή μας, οι περισσότερες από αυτές χωρίς δική μας ευθύνη. Καταστάσεις που τις θεωρούσαμε αυτονόητες άλλοτε, σήμερα είναι ζητούμενα.

Το Κράτος αδυνατεί να συμπαρασταθεί, σε πολλούς τομείς κοινωνικής πολιτικής αρμοδιότητάς του,  στους πολίτες που δοκιμάζονται. Και εδώ εναπόκειται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να το υποκαταστήσει. Με πρόγραμμα, κεντρική σχεδίαση και καλή οργάνωση.

Η Κοινωνική Πολιτική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των δημοτών. Δεν είναι «φιλανθρωπία» ή ελεημοσύνη, πολύ δε περισσότερο ψηφοθηρία. Είναι αλληλεγγύη αυτονόητη. Δεν μπορεί να είναι αποσπασματική ούτε  κατά περίσταση. Δεν χωρεί ούτε παραταξιακή ούτε προσωπική πολιτική. Μόνο ο Δήμος  έχει την κατάλληλη οργάνωση και δομές να υποστηρίξει την κοινωνική πολιτική. Γι΄ αυτό και πρέπει να πραγματοποιείται από τον Δήμο ως κεντρικό σχεδιαστή, συντονιστή και πάροχο. Ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή από διάφορες συλλογικότητες, είναι θεμιτές, ευπρόσδεκτες και επαινετές. Για να εξασφαλίζεται όμως η μέγιστη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και ανιδιοτέλεια, πιστεύω ότι θα πρέπει όχι να κατευθύνονται αλλά να συντονίζονται από τις Δημοτικές Υπηρεσίες.

Έχοντας την ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου τα τρία τελευταία χρόνια, έχω συγκλονισθεί κυριολεκτικά από τις όλο και αυξανόμενες, τραγικές πολλές φορές, καταστάσεις που αντιμετωπίζουν  συνδημότες μας. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση, σχεδιάσαμε τρόπους και δράσεις με τους οποίους ο Δήμος θα μπορούσε να συμβάλει, ανακουφίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερους και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με κάθε διακριτικότητα, για να μην θίγεται η αξιοπρέπειά τους. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου κινητοποιήθηκε και με τους άξιους, πρέπει να το πω, υπαλλήλους που διαθέτει, συνεργάσθηκε άψογα με την Διοίκηση για να μπορέσει αυτή να εφαρμόσει τα σχέδιά της. Στηρίξαμε, παρά τις δυσκολίες, τις υπάρχουσες δομές και δράσεις  του Δήμου (ΚΑΠΗ, ΑΜΕΑ, «Βοήθεια στο σπίτι», Δημοτική Τράπεζα Αίματος). Προχωρήσαμε όμως και παρακάτω. Κινητοποιήσαμε εθελοντές, εξασφαλίσαμε χορηγούς, ευαισθητοποιήσαμε τους πολίτες, συνεργασθήκαμε με Συλλόγους, δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Μαγειρείο ,  το Κοινωνικό Ανταλλακτήριο και τον Πολυχώρο Γυναικών «Γυναίκα και δημιουργία». Συνεργασθήκαμε με την ΜΚΟ «ΔΡΑΣ.Ε ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ» και επωφεληθήκαμε του προγράμματος «Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχιας» για να στελεχώσουμε τις δράσεις αυτές. Από τότε που στελεχώθηκαν με νέο προσωπικό, η απόδοσή τους και η αποτελεσματικότητά τους έχει αυξηθεί σημαντικά.  Όμως η Κοινωνική μας Πολιτική δεν εξαντλήθηκε μόνο σ΄ αυτά. Είναι και τα χρηματικά βοηθήματα σε δημότες με οικονομικά προβλήματα και η επέμβασή μας για επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σ΄αυτούς που αδυνατούσαν να πληρώσουν και τους είχε διακοπεί. Προσπαθήσαμε επίσης να ελαφρύνουμε το σύνολο των δημοτών, αφού όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Το κάναμε με στοχευμένα μέτρα όπως  η  κατά 19% μείωση των Δημοτικών Τελών, η  μείωση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς, η αύξηση των εκπτωτικών κατηγοριών στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου, η πραγματοποίηση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου αλλά χαμηλού κόστους, για να έχουν οι δημότες μια διέξοδο διασκέδασης κ.α.

Ένα πρόβλημα παρουσιάζεται στα Δημοτικά Ιατρεία, όχι τόσο από την έλλειψη εθελοντών γιατρών αλλά από την αφαίρεση του δικαιώματος να γράφουν αυτοί συνταγές. Για να εξισορροπήσουμε την κατάσταση, συνεργασθήκαμε αρκετές φορές με ιδιωτικούς φορείς υγείας για πραγματοποίηση δωρεάν εξετάσεων στους δημότες μας. Και τέλος επιδιώξαμε και καταφέραμε να είμαστε στους 14 πρώτους Δήμους, στους οποίους θα λειτουργήσουν τα ΚΕΠ Υγείας. Μία κοινωνική δράση που θα έχει σκοπό την πρόληψη και όχι την θεραπεία.

Ήδη με την συνετή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου , είμαστε σε θέση να εμπλουτίζουμε συνεχώς και να αναπτύσσουμε τις κοινωνικές δράσεις του. Σκοπός μας είναι, εφ΄όσον οι δημότες με την εμπιστοσύνη τους αναθέσουν σε μας και πάλι την ευθύνη  της Διοίκησης του Δήμου, να δημιουργήσουμε το Κοινωνικό Φαρμακείο, άλλη μια δράση που πλέον απαιτείται. Τις υπόλοιπες προτάσεις μας, θα τις θέσουμε σύντομα στην κρίση των δημοτών.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στους εθελοντές των κοινωνικών δράσεων του Δήμου, των οποίων η συμβολή είναι πολύτιμη και δυσαναπλήρωτη.

Βασίλης Ζορμπάς

Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook