Α. Γκιζιώτης: Κοινωνική αλληλεγγύη στην προοπτική μιας άλλης κοινωνίας

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ

IMG_2911 copy

Η άρχουσα τάξη μέσα από τις διάφορες θεωρίες και ιδεολογήματα, (περί εθελοντισμού, κοινωνία αλληλεγγύης, κοινωνία συνοχής, περί ευθύνης πολιτών), θέλει πρώτα απ’ όλα να συγκαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα του συστήματος και τις δικές της ευθύνες για τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, και ιδιαίτερα ορισμένες κοινωνικές ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, ανάπηροι, χρόνια πάσχοντες, άνεργοι κλπ. Μέσω του εθελοντισμού προσπαθεί να δημιουργήσει συνενόχους, να αμβλύνει συνειδήσεις, να δημιουργήσει υποταγμένους και συμβιβασμένους ανθρώπους, ενσωματωμένους στο σύστημα. Πάνω απ΄ όλα θέλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προλάβει την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, την λαική αντίδραση που αντικειμενικά γεννά η αντιλαική πολιτική. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και η προώθηση του εθελοντισμού ως υποκατάστατο της συρρίκνωσης έως κατάργησης της κρατικής πολιτικής κοινωνικών παροχών, ακόμη και αυτών των πενιχρών που υπήρχαν έως τώρα.

Η αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων θέλει κεντρικό σχεδιασμό από άλλη πολιτική εξουσία, τη λαϊκή, που θα ασκεί πολιτική με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προτείνει οι υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας ενταγμένες μέσα στο Ενιαίο, Καθολικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους και να παρέχονται δωρεάν σε όλο τον πληθυσμό, χωρίς διακρίσεις με επιπλέον  ιδιαίτερη φροντίδα για ομάδες που αντιμετωπίζουν ειδικά ή και αυξημένα προβλήματα.

Η δυνάμεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στηρίζουμε κάθε ηθική και υλική σε κρίσιμες συνθήκες εθελοντική προσφορά και κοινωνική δράση στη βάση της συμπαράστασης, της αλληλεγγύης των λαϊκών στρωμάτων προς τους δεινοπαθούντες συναδέλφους τους και τις οικογένειές τους, χωρίς καμιά προσδοκία ατομικής ωφέλειας ή ανταπόδοσης της βοήθειας, παρά με μοναδικό γνώμονα  την ταξική αλληλεγγύη.

Αυτή η θέση έρχεται σε αντίθεση με την υποκριτική «προσφορά» των μεγαλοαστών «φιλάνθρωπων», επίσης, με τον «επαγγελματικό» εθελοντισμό, που προτείνουν οι κυβερνητικοί εκφραστές και οι συμβιβασμένες δυνάμεις στην Τοπική Διοίκηση, για να αντικαταστήσουν την κρατική κοινωνική πολιτική. Προσπαθούν μικροπολιτικά να επενδύσουν στην ανέχεια και την δυστυχία φτιάχνοντας ο καθένας την δική του κοινωνική δομή και το δικό τους ‘’κοινωνικό προφίλ’’.

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook