Αγία Παρασκευή, η πόλη μου.Του Κώστα Κουρούνη

kourounisK«Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν» είχε πει ο Καραμανλής το 1976, αλλά η επταετής χούντα είχε αποδυναμώσει ισοπεδωτικά τις αστικές δομές που θα επέτρεπαν μια υγιή ανάπτυξη δυτικού τύπου. Έτσι η ελληνική κοινωνία δεν μπορούσε ούτε να καταλάβει, ούτε βεβαίως να ενσωματώσει τις θετικές προοπτικές από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε Κοινή Αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να εκλεγεί μετά από λίγα χρόνια ο Παπανδρέου με το λαϊκίστικο σύνθημα «έξω από την ΕΟΚ των μονοπωλίων». Σύνθημα που ξεχάσθηκε μπροστά στα μεγάλα οικονομικά πακέτα που κατέφθαναν από τις Βρυξέλες και βεβαίως αντικαταστάθηκε με το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα», τα δανεικά κι αγύριστα και την εικονική ανάπτυξη που καμία σχέση δεν είχε με την πραγματική.

Αν πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οφείλουμε πριν απ’ όλα να μιλήσουμε για τα οικονομικά της και το σύστημα του ασύδοτου δανεισμού που έφερε τους Δήμους όμηρους του εαυτού τους.

Τον κ. Ζορμπά τον παρακολουθώ στενά από την πρώτη μέρα της θητείας του για έναν λόγο που δεν θα του αρέσει καθόλου: Λόγω της δουλειάς μου είχα διαβάσει πολύ καλά το πρόγραμμα «Καλλικράτης» και έχοντας εντοπίσει τις παγίδες, πίστευα ότι δεν θα τα καταφέρει. Όχι μόνον αυτός αλλά όλοι οι δήμαρχοι των οποίων η θητεία ταυτιζόταν με την εφαρμογή του Καλλικράτη εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Με διέψευσε πανηγυρικά.

Στον κ. Ζορμπά έπεσε ο κλήρος να πρέπει να αναμετρηθεί με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, την Κρίση και τον Καλλικράτη. Και παράλληλα, να πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δημοτών της μικρογραφίας του κράτους που λέγεται Δήμος Αγίας Παρασκευής.

Στην κουτσουρεμένη θητεία του διασφάλισε την διοικητική συνέχεια του δήμου, επίτευγμα που δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο σε περίοδο κρίσης. Μπορεί να μην επέφερε θεαματικές αλλαγές στην κοινωνική συνοχή, αλλά κρατώντας έναν μηχανισμό διοίκησης ανεξάρτητο από πολιτικές σκοπιμότητες και υπόγειες διεργασίες, τουλάχιστον δεν την υπονόμευσε. Επίτευγμα που επίσης δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, όταν μαζί με τον πολιτικό κόσμο στοχοποιείται αδιακρίτως και η τοπική αυτοδιοίκηση.

Γιατί το να μην μπαίνουν νέοι δημοτικοί φόροι αλλά αντιθέτως να μειώνονται τα δημοτικά τέλη σε μια περίοδο που όρια ανοχής των πολιτών εξαντλήθηκαν και τα περιθώρια για τη χώρα στενεύουν, είναι μεγάλη δουλειά. Από τα λίγα μακροοικονομικά που ξέρω, αυτό είναι το θερμόμετρο που μετράει την αρρώστια: Οι φόροι.

Agiou Ioannou-pissaΣ’ αυτή την κατεύθυνση θεωρώ μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι η Αγίου Ιωάννου όχι μόνο δεν παρέμεινε γιαπί αλλά ολοκληρώνεται με διαφανείς διαδικασίες και κυρίως με χρήματα που δεν αντλήθηκαν από τους δημότες αλλά από το ΕΣΠΑ.

Η οικονομική ανάπτυξη αργά ή γρήγορα θα έρθει. Μπορεί μέσα στο κλίμα της απαισιοδοξίας να μας διαφεύγει, αλλά καμία χώρα στην ιστορία δεν είχε μόνον ύφεση. Όμως η ανάπτυξη ξεκινάει – και μερικές φορές τελειώνει – στην τοπική αυτοδιοίκηση που υποδέχεται την μεγάλη επένδυση όπως ένα ιατρικό κέντρο ή την μικρή επένδυση, όπως έναν εργολάβο οικοδομών.

Η Αγία Παρασκευή διαθέτει τέτοια συγκριτικά πλεονεκτήματα, που αν αναδειχθούν και αξιοποιηθούν θα την σπρώξουν έξω από την κρίση μια ώρα νωρίτερα. Αυτό είναι βέβαιο.

Η ανάπτυξη λοιπόν θα έρθει, αλλά για να παραμείνει, πρέπει να είναι υγιής και στα πλαίσια αυστηρής οικονομικής διαχείρισης. Όλοι οι δήμοι και βεβαίως ο δικός μας, οφείλουν ματώνοντας να νοικοκυρευτούν οριστικά και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς. Η αλήθεια όμως είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσουν οι υποχρεώσεις και οι συνέπειες που συνεπάγεται το νοικοκύρεμα. Όμως επειδή πρέπει να γίνει, θα γίνει.

 

13/3/2014

Κώστας Κουρούνης

Πολιτικός Μηχανικός Πολεοδόμος

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook