“ALEXANDROS IOLAS” , η θεατρική παράσταση που άνοιξε τις πύλες της βίλας του Α. Ιόλα

IMG_9573iolas1 copy

Μετά την επιτυχία στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, η θεατρική παράσταση “ALEXANDROS IOLAS” του Χριστόφορου Αντωνιάδη παρουσιάζεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αγίας Παρασκευής και για τέσσερις μόνο παραστάσεις, στην λεηλατημένη Βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα, που ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της στο κοινό.

“Η ζωή είναι σαν το θέατρο. Όλους μας θέλει. Άλλοι είμαστε γεννημένοι πρωταγωνιστές και άλλοι είναι γεννημένοι κομπάρσοι” Α.Ι.

Αλέξανδρος Ιόλας, ένας άνθρωπος που αγαπούσε τα άκρα και μισούσε τη μετριότητα. “Ένας άνθρωπος που πήγαινε κόντρα στους θυμωμένους ωκεανούς” όπως έλεγε γι’ αυτόν ο Max Ernst.

Ήταν πάντα επί σκηνής. Πρώτα ως χορευτής, έπειτα ως καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτου, τέλος ως ιμπρεσάριος τέχνης.

Αλεξανδρινός, αγαπούσε την αντίφαση, ζώντας και στα παλάτια και στην αγορά. Αυτός ο συνδυασμός του λαϊκού και του κοσμοπολίτικου, του εκλεπτισμένου και του φτηνού, τον σημάδεψε.

Τον αποκάλεσαν “Μέγα Σουρεαλιστή” και όντως έζησε και πέθανε σουρεαλιστικά. Στο τέλος ένα χάος, ούτε διαθήκη, ούτε συλλογή. Μόνο πίκρα, μοναξιά και το παράπονο ότι η Ελλάδα τον πλήγωσε.

Δημοσιεύματα, εμπάθεια, εμμονή και μια άρνηση αποδοχής 10.000 έργων που επιθυμούσε να αφήσει κληρονομιά στη νέα γενιά των Ελλήνων.

Τι απέμεινε; Ένα ζωντανό γλυπτό (έτσι τον χαρακτήριζε ο Andy Warhol) με την επιγραφή

“Μη βλέπεις την τέχνη με τα μάτια, μα με την ψυχή”.

(από το φυλλάδιο της παράστασης)

Κείμενο/σκηνοθεσία/μουσική επιμέλεια: Χριστόφορος Αντωνιάδης

Εμφανίζονται:

Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος  Ιόλας)

Χριστίνα Μυσίρη (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του)

Χριστιάνα Αντωνιάδου (Νίκη Στάιφελ, αδελφή του)

Πέγκυ Κανελάκη

Γιούλη Τσινάκη

Χριστίνα Κανελάκη (τέχνες)

Κώστας Κακαβάς (βιολί)

Τελευταία παράσταση σήμερα 1/6/2014 στις 9:00μμ.

Υ.Γ. 1: Παρόντες στην χθεσινή παράσταση ο νυν Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς και ο νεοεκλεγής Γιάννης Σταθόπουλος καθώς και αρκετοί δημοτικοί παράγοντες.

Υ.Γ. 2: Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου, αν και υπήρχε το όριο των 152 θέσεων, πολύ περίμεναν έξω από το κτήμα με την ελπίδα να βρεθεί τρόπος να παρακολουθήσουν την παράσταση.

Υ.Γ. 3: Θλίψη και πικρία, τα συναισθήματά μας με την εικόνα που παρουσιάζει η βίλα. Αναλογιστήκαμε το θαύμα που θα μπορούσε να έχει μόνο η Αγία Παρασκευή με έναν άκρως πολιτιστικό-ιστορικό χώρο, με 10.000 έργα, με ένα μνημείο πολιτισμού μοναδικό στην Ελλάδα. Αλλά δυστυχώς … η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της!

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook