Οι φίλοι και οι συνεργοί του Μαζιώτη και μαζί του η συμμορία της Αγίας Παρασκευής

Μια ληστεία σε τράπεζα στη λεωφόρο Μαραθώνος πριν από 12 χρόνια έχει μπει ξανά στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την εξάρθρωση του ενόπλου δικτύου του 43χρονου αντιεξουσιαστή Νίκου Μαζιώτη. Παράλληλα εξετάζεται ο ρόλος προσώπων που είχαν ερευνηθεί τον χειμώνα του 2004 για ενδεχόμενη συμμετοχή στη δολοφονία του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη αλλά και ο ρόλος ενός αντιεξουσιαστή από την περιοχή του Νέου Κόσμου το όνομα του οποίου είχε αναδειχθεί το 2001 για υποβοήθηση του κακοποιού Κώστα Πάσσαρη. Τη στιγμή που συνεχίζεται το «ανθρωποκυνηγητό» για τη σύλληψη της συντρόφου του Ν. Μαζιώτη αλλά και των συνεργών του η ΕΛ.ΑΣ. έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της σε τρία-τέσσερα πρόσωπα που έχουν εξαφανιστεί.
«Το Βήμα» παρουσιάζει άγνωστα στοιχεία των φακέλων της ΕΛ.ΑΣ. που σχετίζονται με τη δράση του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2012 που εξαφανίστηκε προχώρησε σε πέντε ληστείες τραπεζών και οργάνωσε τουλάχιστον πέντε ένοπλες επιθέσεις (στα γραφεία της ΝΔ, στην κατοικία του γερμανού πρεσβευτή, σε γραφεία τραπεζών στην οδό Αμερικής κ.ά.) με την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών και τον Επαναστατικό Αγώνα.

assets_LARGE_t_420_54112519
Η συμμορία της Αγίας Παρασκευής1

Το κύριο ενδιαφέρον των αξιωματικών εστιάστηκε στον ρόλο του 35χρονου Γιώργου Πετρακάκου καθώς είχε προκύψει ότι ήταν βασικός συνεργός του Ν. Μαζιώτη στις ληστείες της Eurobank Ακράτας τον Δεκέμβριο του 2012 και της Εθνικής Τράπεζας στα Μέθανα τον Ιούλιο του 2013 – πιθανόν και σε άλλες. Ο εύσωμος Πετρακάκος εμφανιζόταν στις ληστείες φορώντας βερμούδα, γυαλιά ηλίου και κόκκινο ή ολόασπρο βαμμένο μαλλί. Εκτιμάται ότι είχε κύριο ρόλο στην κατόπτευση των «χώρων» και στην προεργασία των ληστειών. Σε πρώτη φάση είχε προσδιορισθεί ως «παιδί» του καταζητούμενου ποινικού Βασίλη Παλαιοκώστα αφού φέρεται το 2008 να συμμετείχε μαζί του σε ληστεία χρηματαποστολής στην Επανωμή και να τροφοδοτούσε με κλεμμένα ΙΧ τον διαβόητο κακοποιό την περίοδο που οργάνωνε την απαγωγή του βιομηχάνου κ. Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη με τη βοήθεια αντιεξουσιαστών. Με αυτό το δίκτυο, Παλαιοκώστα και αντιεξουσιαστών της Θεσσαλονίκης, φέρεται να είχε επαφή ο Ν. Μαζιώτης το 2008 αφού την άνοιξη του 2010 βρέθηκε στην κατοχή του ΙΧ που είχε κλέψει το 2008 το «δίκτυο» που είχε εμπλακεί στην απαγωγή Μυλωνά.
Ομως οι συσχετισμοί προσώπων και ενεργειών φαίνεται ότι είναι πιο σύνθετοι και αναδεικνύονται άλλες διασυνδέσεις με βάση τον φάκελο της δράσης του Γ. Πετρακάκου. Ο καταζητούμενος είχε συλληφθεί για πρώτη φορά στις 9 Νοεμβρίου 2002 για ληστεία της Nova Bank στη λεωφόρο Μαραθώνος στην Παλλήνη με λεία 3.000 ευρώ. Αρχικά είχε συλληφθεί ο 46χρονος σήμερα Ευάγγελος Στ. και την επομένη ανέκυψαν στοιχεία για τον Γ. Πετρακάκο. Οταν συνελήφθη επικαλέστηκε ότι προχωρούσε σε ληστείες λόγω μεγάλου προβλήματος υγείας ενός συγγενούς του.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η ίδια συμμορία στην οποία συμμετείχαν συνολικά πέντε άτομα, είχε ληστέψει το ίδιο ακριβώς υποκατάστημα δύο μήνες πριν (10.9.2002) με λεία 16.000 ευρώ αλλά και άλλες τρεις τράπεζες στη Βορειοανατολική Αττική και στην Αγία Παρασκευή. Μεταξύ αυτών, σε μια ληστεία στις 30 Ιουλίου 2002 στη Eurobank στην οδό Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, στην οποία εκτός του Γ. Πετρακάκου, ο οποίος κρατούσε τσίλιες, εμφανίστηκε και ένα μέλος της ίδιας συμμορίας – φέρεται να είπε «καλές διακοπές» στους υπαλλήλους όταν έφευγε με λεία 35.000 ευρώ. Πρόκειται για τον 35χρονο σήμερα Ιωάννη Ν., συγγενή ανώτατου δικαστικού, ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί την τελευταία 15ετία στον αντιεξουσιαστικό αλλά και ποινικό χώρο και εθεωρείτο στενός συνεργάτης του Γ. Πετρακάκου που διέμενε επίσης στην Αγία Παρασκευή.
Στο μικροσκόπιο των Αρχών

Ο Ιωάννης Ν. δεν συνελήφθη τότε και υπήρχαν πληροφορίες ότι έφυγε στο εξωτερικό. Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών είχε μπει την περίοδο 2004-05 μετά την ανεξιχνίαστη δολοφονία του 32χρονου ειδικού φρουρού Χ. Αμανατίδη έξω από την κατοικία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου στην Κηφισιά παραμονές Χριστουγέννων του 2004. Τότε από σάρωση και ανάλυση κλήσεων και μαρτυρίες υπαλλήλων εταιρειών τηλεφωνίας από όπου είχαν αγορασθεί τα ύποπτα κινητά είχαν υπάρξει ενδείξεις και είχε συνταχθεί αστυνομική έκθεση για ενδεχόμενη συμμετοχή του Ν. Μαζιώτη σε αυτή τη δολοφονία. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή – δεν ασκήθηκε ποτέ ποινική δίωξη – ο καταδικασθείς μιμήθηκε για άλλη μια φορά τη 17Ν με τη δολοφονική επίθεση σχεδόν την ίδια μέρα το 1975 εναντίον τού τότε σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς. Από τις ίδιες αναλύσεις κλήσεων φέρεται να υπήρξαν επαφές του «υπόπτου» Μαζιώτη και άλλων με αντιεξουσιαστές στην Αγία Παρασκευή, ανάμεσά τους και ο άφαντος 35χρονος. Και πάλι τότε δεν δόθηκε καμία συνέχεια, με την Αστυνομία ωστόσο να επαναδιερευνά τώρα τον φάκελο του ίδιου πλέγματος προσώπων.
Λίγους μήνες μετά τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2002, ο Γιώργος Πετρακάκος, τωρινός συνεργάτης του Ν. Μαζιώτη, άρχισε εκ νέου τις ληστείες. Συνελήφθη ξανά στις 17 Οκτωβρίου 2003 έξω από την Αγροτική Τράπεζα των Αγίων Αναργύρων. Φορώντας κοστούμι, μόλις είχε διαπράξει ληστεία με λεία 36.000 ευρώ με έναν τουλάχιστον συνεργό του. Ο συνεργάτης του Ευάγγελος Κ. έχει επίσης εξαφανισθεί και εκείνη την περίοδο είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι είχε κατευθυνθεί στη Βόρεια Ελλάδα.
Στο κάδρο των ερευνών έχει μπει και ένας 38χρονος ποινικός ο οποίος είχε εμπλακεί στην απόδραση του Παλαιοκώστα το 2006. Βρίσκεται εκτός φυλακής και έχει εξαφανιστεί και αυτός.


Ερευνες
Ο… μπαλαντέρ Παλαιοκώστας

Ενα άλλο σημείο κύριου ενδιαφέροντος για τους αστυνομικούς είναι η πιθανολογούμενη υποστήριξη του Ν. Μαζιώτη από τον ίδιο τον Β. Παλαιοκώστα (φωτογραφία) και οι στενοί δεσμοί του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν ο Β. Παλαιοκώστας είχε συλληφθεί το 1999 ύστερα από ατύχημα στη Βοιωτία, στο ΙΧ του βρέθηκε αποτύπωμα δραστήριου αντιεξουσιαστή.  Πέρα από το ότι ο Β. Παλαιοκώστας έστειλε το δέμα-βόμβα που σκότωσε τον υπασπιστή του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το καλοκαίρι του 2010 και συνεργάτηκε με αντιεξουσιαστές στην απαγωγή του Γ. Μυλωνά, έχει διαπιστωθεί ότι σε άλλες δέκα περιπτώσεις την περίοδο 2000-2010 είχε επαφές με υποστηρικτές του «ενόπλου αγώνα» για τροφοδοσία με όπλα, χρηματοδότηση κτλ.
Οι αξιωματικοί διαπιστώνουν ότι περίπου 1.400 προσημειωμένα χαρτονομίσματα από τα λύτρα της απαγωγής Μυλωνά (περίπου 10,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4 εκατ. του μεριδίου Παλαιοκώστα δεν έχουν εντοπιστεί) έχουν εντοπιστεί ως σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Βέροια, Χανιά αλλά και σε υποκατάστημα τράπεζας στην πλατεία Κλαυθμώνος την περίοδο 2008-2010. Αποτελεί δείγμα της πιθανής «κινητικότητας» τόσο του ίδιου όσο και των συνεργών του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. έχει επανέλθει στον ρόλο ενός 45χρονου αντιεξουσιαστή με περιφερειακό ρόλο που είχε θεωρηθεί ότι είχε υποβοηθήσει την εξαφάνιση του διαβόητου 42χρονου κακοποιού Κώστα Πάσσαρη στις αρχές του 2001, μετά την αιματηρή απόδρασή του από το Γενικό Κρατικό της Αθήνας όπου σκότωσε δύο αστυνομικούς. Τότε είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι ο Πάσσαρης είχε υποβοηθηθεί από αντιεξουσιαστές προκειμένου να οργανώσει επίθεση στον Κορυδαλλό για την απόδραση του κρατούμενου τότε Β. Παλαιοκώστα. Οι αξιωματικοί σημειώνουν ότι τα ίχνη του εν λόγω ατόμου έχουν «χαθεί» το τελευταίο διάστημα και ερευνάται αν αυτό σχετίζεται με την πρόσφατη δράση του Ν. Μαζιώτη.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter