Απάντηση του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» σε πρόσφατο δημοσίευμα

.Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2014

Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα στις 14/10/2014, το οποίο βλάπτει το κύρος του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος και σπιλώνει υπολήψεις επανερχόμαστε επισημαίνοντας τα εξής:Α) Μετά από τον ενδελεχή έλεγχο όλων των πτυχίων, παρουσιάστηκε και σε εμάς μεμονωμένο περιστατικό που αφορά στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών. Κατόπιν τούτου, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση απόλυση του εν λόγω επίορκου υπαλλήλου ενώ το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Β) Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του δημοσιεύματος, είναι δυστυχώς λυπηρό που ακόμα και σε χώρους επιστημονικής αριστείας γίνεται προσπάθεια να αμαυρωθεί η επιστημονική αξία και υπόσταση διακεκριμένων επιστημόνων, που πήραν την τολμηρή απόφαση να επιστρέψουν για να προσφέρουν στη χώρα μας μετά από χρόνια παραμονής στο εξωτερικό.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα συγκεκαλυμμένα αναφέρεται στον Διευθυντή του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανoτεχνολογίας (ΙΝΝ). Να σημειωθεί ότι το ΙΝΝ είναι το μεγαλύτερο Ινστιτούτο στην Ελλάδα και προέκυψε από τη συγχώνευση τριών άλλων Ινστιτούτων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθούν μεγάλοι πόλοι αριστείας με κρίσιμη μάζα ερευνητών παράλληλα με την οικονομία πόρων και δυνάμεων. Η συγχώνευση αυτή, που πραγματοποιήθηκε το 2012, δεν αντιμετωπίστηκε από όλα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας θετικά.

Οι Διευθυντές των Ινστιτούτων και των Ερευνητικών Κέντρων κρίνονται από ανεξάρτητες επιτροπές στελεχωμένες με επιστήμονες διεθνούς κύρους. Κατά συνέπεια, ο Διευθυντής του ΙΝΝ έχει διοριστεί αρμοδίως σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά το χρόνο διορισμού του σχετικές διατάξεις και έχει καταθέσει στην Υπηρεσία όλα τα απαιτούμενα στοιχεία (π.χ. τίτλους σπουδών, πιστοποιητικά κλπ). Τα υποβληθέντα στοιχεία σε εφαρμογή των πρόσφατων Εγκυκλίων έχουν αποσταλεί, όπως άλλωστε και για όλο το προσωπικό του Κέντρου, στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να βεβαιώσουν την ακρίβεια τους ή μη. Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε θέματα που εξετάζονται από το εθνικό δίκαιο αλλά εμπίπτουν και στο ευρωπαϊκό, υπερισχύει το τελευταίο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η πενταμελής επιτροπή εκλογής Διευθυντή του ΙΝΝ είχε ως συντονιστή διακεκριμένο καθηγητή από το πανεπιστήμιο του Cornell και αποφάσισε λαμβάνοντας υπόψη το πλούσιο έργο του κρινόμενου, το οποίο περιλαμβάνει συνοπτικά:

– 230 Δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά με κριτές
– 7.300 Citations (Αναφορές)
– 6 βιβλία
– 33 Κεφάλαια σε βιβλία
– Επιμελητής (Co-Editor) στην εγκυκλοπαίδεια Encyclopedia of Radicals in Chemistry Biology and Materials (4 τόμοι)
– 100 Ομιλίες ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Διεθνή Συνέδρια
– 120 Ομιλίες σε επιστημονικά σεμινάρια
– 6 Πατέντες
– 1 ιδιαίτερα επιτυχημένη εταιρία Spin-off

Επισημαίνουμε ότι είναι κάτοχος του πτυχίου Laurea (1976), το οποίο εκείνη την εποχή ισοδυναμούσε με διδακτορική διατριβή και του επέτρεψε να διορισθεί Διευθυντής της Έρευνας, Βαθμίδας Α’ του Ιταλικού Ινστιτούτου για την Οργανική Σύνθεση και Φωτοαντιδραστικότητα (ISOF – CNR), (ισότιμη θέση με αυτή που κατέχει σήμερα στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος») και να διατηρήσει αυτή τη θέση για 22 συναπτά έτη. Αξίζει εδώ να προσθέσουμε ότι διακεκριμένοι επιστήμονες και κάτοχοι βραβείων Nobel, όπως για οι Enrico Fermi, Emilio Segre, Giulio Natta και Carlo Rubbia κατέχουν το ίδιο δίπλωμα.

Κατόπιν τούτων, καθίσταται σαφές ότι ο Διευθυντής του ΙΝΝ διαθέτει τόσο τα τυπικά όσο και ουσιαστικά προσόντα και διορίστηκε στη θέση αυτή με καθ’ όλα νόμιμο τρόπο. Επομένως, κάθε αναφορά σε προσπάθεια εκ των υστέρων διευθέτησης του ζητήματος με τον προς ψήφιση νέο νόμο για την Έρευνα, δεν ευσταθεί.

Η περίπτωση του Διευθυντή του ΙΝΝ είναι δυστυχώς μία από τις πολλές περιπτώσεις διακεκριμένων επιστημόνων της διασποράς που επιθυμούν μεν να επιστρέψουν, αλλά παρά το διακεκριμένο έργο τους δεν εκλέγονται ή, αν εκλεγούν, αναγκάζονται μετά από λίγο, λόγω «πιέσεων» να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Αντίθετα, σε άλλες χώρες που επίσης διαθέτουν άξιο επιστημονικό δυναμικό στη Διασπορά, όπως το Ισραήλ και η Κίνα, έχουν αναπτυχθεί μεγάλα προγράμματα για την πληρέστερη αξιοποίησή του.

Με στόχο να καλύψει ακριβώς αυτό το κενό, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει την προσπάθεια δικτύωσης με τους έλληνες επιστήμονες της Διασποράς. Μέσα από δράσεις σαν το Hellenic Forum for Science, Innovation and Technology, την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο την εκπόνηση κοινών διδακτορικών με πανεπιστήμια του εξωτερικού, τη δημιουργία κοινών spin-off, την οργάνωση αμφίδρομων μετακινήσεων στοχεύει στη μείωση της διαρκώς αυξανόμενης διαρροής επιστημονικού δυναμικού και στην προβολή θετικών προτύπων για τη νεολαία. Απώτερος σκοπός όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι να αξιοποιήσουμε κατά το δυνατό αποτελεσματικότερα το πολύτιμο αυτό δυναμικό, ώστε σε συνεργασία με τα Ερευνητικά Κέντρα να συμβάλει στην επιτάχυνση της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο για τον χώρο της έρευνας στην Ελλάδα απαιτείται σύμπνοια και συσπείρωση δυνάμεων εκ μέρους όλων και όχι ενέργειες που αποσκοπούν στην αμφισβήτηση του κύρους φορέων σαν το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που δια του έργου τους έχουν αποδείξει ότι αποτελούν σημεία αναφοράς για την επιστημονική τους αριστεία.

Για το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» είναι το μεγαλύτερο, πολυκλαδικό ερευνητικό κέντρο της χώρας, με σημαντικές ερευνητικές, τεχνολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στους τομείς: Υγεία, Βιολογία & Βιοτεχνολογία, Νέα Υλικά, Μικροηλεκτρονική & Νανοτεχνολογία, Περιβάλλον – Ενέργεια & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες, Πυρηνική Φυσική & Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, Πυρηνική Τεχνολογία & Ακτινοπροστασία, Πολιτιστική Κληρονομιά.

..

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.