Το «άδειασμα» του Αντιδημάρχου για τα «παράνομα» λογισμικά

Δ.Σ. Αγίας Παρασκευής 7-9-14

Της Λένας Μαρκή

Επεισοδιακή ήταν η 27η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες βράδυ. Τα αίματα άναψαν, η ατμόσφαιρα οξύνθηκε, διαπληκτισμοί και άλλα ωραία εμφανίστηκαν στις οθόνες των υπολογιστών μας.

Πρώτο θέμα η:

Έγκριση ταμειακού απολογισμού οικονομικού έτους 2013 του Δήμου Αγίας Παρασκευής, κατόπιν της υπ. αριθμ. 200/2014 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής.

με εισηγητή τον αντιδ/ρχο Οικονομικών κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων κατά την εισήγησή του, ανέφερε ότι στο Δήμο όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή είμαστε πίσω και ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι ο Δήμος λειτουργεί με παράνομα λογισμικά. Αυτό ήταν που προκάλεσε σφοδρή αντίδραση τόσο από την παράταξη Ζορμπά όσο και από αυτή του κ. Γιαννακόπουλου.

Με τον κ. Γιαννακόπουλο να δηλώνει πως δεν έκανε σωστή τοποθέτηση ο κ. Παπαγεωργίου και όσο αφορά την υλικοτεχνική υποδομή θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα θέμα που θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Έντονη αντίδραση και από τον κ. Ησαΐα που, ως γνώστης του τομέα, είπε στον κ. Παπαγεωργίου ότι με αυτά που λέει υπονοεί ότι υπήρξε δόλος, ότι έγιναν επίτηδες οι αγορές λογισμικού & προγραμμάτων για «να τα πάρουν κάποιοι» και ζήτησε να ενημερωθεί για το πότε αγοράστηκαν, από ποιους και για ποιο λόγο. Τόνισε επίσης ότι η νέα Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να ελέγξει αν υπάρχει κάτι ύποπτο γιατί σε τέτοια περίπτωση αν γίνει έλεγχος από την ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών) θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα.

Όμως το θέμα δεν σταμάτησε εδώ γιατί και ο κ. Κρητικίδης παίρνοντας το λόγο ζήτησε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να πάρει πίσω την κουβέντα ότι ο Δήμος λειτουργεί με παράνομο λογισμικό, γιατί με αυτό τον τρόπο κατηγορεί όλες τις προηγούμενες διοικήσεις (Ζορμπά-Γιαννακόπουλου-Σιδέρη). Συνέστησε στον κ. Παπαγεωργίου πριν μιλήσει για τις υλικοτεχνικές υποδομές θα έπρεπε να ελέγξει αν εκπαιδεύτηκε το προσωπικό, αν κάποιοι που εκπαιδεύτηκαν έχουν βγει στη σύνταξη κλπ. ώστε να έχει σωστή εικόνα.

Μια προσπάθεια του αντιδημάρχου Διοίκησης  κ. Χατζηανδρέου να κατευνάσει τα πνεύματα και να το μαζέψει κάπως το θέμα, δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο κ. Χατζηανδρέου δήλωσε ότι φυσικά δεν υπήρξε δόλος και ότι αυτό που εννοούν είναι πως στον τομέα αυτό η κατάσταση του Δήμου θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Σειρά του κ. Ζορμπά  να δηλώσει ότι το 2010 ο Δήμος αγόρασε υλικοτεχνική υποδομή αξίας 1.150.000€ με leasing , και να ρωτήσει τον κ. Παπαγεωργίου μήπως δεν είναι ενήμερος ή το έκανε επίτηδες για να απαξιώσει τα έργα της προηγούμενης διοίκησης.

Το θέμα το έκλεισε ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος, «αδειάζοντας» όμως εντελώς τον αντιδήμαρχό του, λέγοντας δημοσίως ότι ως διοίκηση δεν άφησαν κανένα υπονοούμενο, αλλά είπαν ότι υπάρχουν λογισμικά στο Δήμο  που δεν εξυπηρετούν, πως ο ίδιος δεν γνωρίζει τι σημαίνει το «παράνομο» και ο κ. Παπαγεωργίου «ή θα πρέπει να το εξηγήσει ή να το αποσύρει»!

Σκέψεις:

  • Αρκετές φορές μέχρι τώρα κάναμε τα στραβά μάτια σε κάποια λαθάκια της νέας Διοίκησης του Δήμου σκεπτόμενοι ότι είναι νέοι και δικαιούνται μια περίοδο χάρητος. Το Δημοτικό Συμβούλιο όμως δεν είναι χώρος που μπορεί κανείς να μιλά ασυλλόγιστα. Επόμενο ήταν όταν ξεστομίζονται λέξεις όπως «παράνομα λογισμικά» να εγείρουν αντιδράσεις. Και αυτό έγινε χθες το βράδυ. Η νέα διοίκηση μπορεί να θέλει να προβάλει μια εικόνα του σωστού και του δίκαιου και του ανώτερου, όμως δεν θα πρέπει να βιάζεται. Υπάρχουν λεπτομέρειες που αν δεν τις ψάξεις και δεν τις ζήσεις στην πράξη δεν ξέρεις τίποτα.
  • Όποιος γνωρίζει έστω λίγο από την τεχνολογία των υπολογιστών θα γνωρίζει ότι η εξέλιξή τους είναι τάχιστη και πολλές φορές δεν αρκεί απλά μία αναβάθμιση.
  • Αν παράλληλα σκεφτούμε ότι στο Ελληνικό δημόσιο η χρήση των υπολογιστών, σε ευρύ πλαίσιο, εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια και ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι που κλήθηκαν να τους χρησιμοποιήσουν δεν είχαν ούτε καν επαφή με υπολογιστή πριν, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι άλλο φταίει που δεν εξυπηρετεί το όποιο λογισμικό.
  • Καλό θα ήταν πριν την παρουσίαση των θεμάτων να υπήρχε μια συνεννόηση, μια ενημέρωση μεταξύ Δημάρχου και εισηγητών της παράταξης για μην φτάνουν στο σημείο να εκτίθενται και να προσπαθούν να διορθώσουν τα αδιόρθωτα.
  • Εντύπωση μας προκάλεσε το αβίαστο «άδειασμα» του αντιδ/χου Οικονομικών από τον Δήμαρχο, χωρίς να κάνει έστω μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι». Να υποθέσουμε ότι και ενδοπαραταξιακά θα αποδίδονται «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» με ότι αυτό συνεπάγεται;
  • Σωστή η τοποθέτηση του κ. Ησαΐα.  Αν υπάρχουν στοιχεία για παρανομία πρέπει να ελέγχονται και όχι να αποτελούν θέμα πολιτικού χτυπήματος.

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.