Μια σημαντική συζήτηση για την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς από το Σύλλογο Τσακού

Πρωτοπόρος ο Σύλλογος Κατοίκων Τσακού οργάνωσε απόψε μια συνάντηση που απευθυνόταν στους επαγγελματίες και τους καταναλωτές της περιοχής και σε ευρύτερο πλαίσιο της πόλης.

IMG_3758 copy

Το πάνελ αποτελούσαν ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Βασίλης Σαββίδης, η κ. Ιωάννα Κουτσουρά μέλος του συλλόγου και ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Μπαλωτής, ο οποίος ήταν και ο συντονιστής της συζήτησης.

Σκοπός της συζήτησης ήταν η ενίσχυση της τοπικής αγοράς και όπως είπε η κ. Κουτσουρά να ακουστούν οι επαγγελματίες αλλά και οι καταναλωτές.

Κεντρικός ομιλητής ο συμπολίτης μας και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς.

Μετά την ενημέρωση από τον κ. Μπαλωτή για τη διαδικασία, ακολούθησαν οι  ευχαριστίες του προέδρου κ. Σαββίδη και η δήλωση ότι ο Σύλλογος γνωρίζει από δυσκολίες και προσπαθεί να βοηθήσει, ελπίζει ότι θα προκύψει κάτι θετικό και πως αυτή η συνάντηση θα είναι μόνο η αρχή.

Γιώργος Καββαθάς copyΟ κ. Καββαθάς εκπροσωπώντας τη ΓΣΕΒΕΕ, αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της χώρας και κατά πόσο αυτή επηρεάζει τα μικρά καταστήματα και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε βιοτέχνες και εμπόρους. Η οικονομία, τόνισε,  βρίσκεται σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ύφεση. Ως Συνομοσπονδία εξέφρασε την άποψη ότι το κράτος δεν είχε τη νομιμοποίηση να υπογράψει μια τέτοια σύμβαση, μιλώντας για τα μνημόνια. Έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια δημοσιονομική κρίση. Ζούμε σε μια εποχή που σε 400.000 οικογένειες δεν δουλεύει κανένας, όπου 1.400.000 συνάνθρωποί μας είναι άνεργοι και πάνω από 230.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει.

Περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας, επισήμανε ότι βρισκόμαστε στο 50% της δυναμικότητας που έχει ο επιχειρηματικός κόσμος. Μίλησε για νέους μετανάστες οι οποίοι δυστυχώς δεν θα ξαναγυρίσουν στην πατρίδα, αντίθετα με κάποιες άλλες εποχές που οι μετανάστες επέστρεφαν με κομπόδεμα που επένδυαν στη χώρα μας. Δεν έχει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης η χώρα. Η επιχειρηματικότητα λειτουργεί χωρίς να έχει τραπεζικό σύστημα να τη στηρίζει. Το τεράστιο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία και θα χρειαστεί η Εκκλησία να παίξει το ρόλο αυτό που θα κρατήσει την κοινωνική συνοχή. Αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, είναι στο απυρόβλητο. Χρησιμοποιώντας τη μελέτη του ΟΟΣΑ, παρατηρείται μια μετατόπιση από τα μικρά καταστήματα στα μεγάλα.

Η υπερφορολόγηση, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος είναι από τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και τα χρέη συνεχώς αυξάνονται προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ΓΣΕΒΕΕ μπορεί να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις με τους εξής τρόπους:

1)      Με το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) που υλοποιεί μελέτες & έρευνες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με μια απλή αίτηση προς τη ΓΣΕΒΕΕ και χωρίς καμία δαπάνη για την επιχείρηση.

2)      Με τα ανοικτά Mall, τα Open Small Mall. Έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν 6 πιλοτικά και προσφέρουν εύκολη πρόσβαση, πάρκιν, ασφάλεια και απασχόληση των μικρών παιδιών. Στην Αθήνα είναι ολόκληρο το ιστορικό κέντρο και θα μπορούσε να γίνει μια πρόταση για μελέτη στην Αγία Παρασκευή. Αποτελούν την απάντηση των μικρών απέναντι στα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

3)      Συνενώσεις επιχειρήσεων. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να ξεφύγουμε από την οικογενειοκρατία.

Έκλισε την ομιλία του λέγοντας πως πρέπει να περιορίσουμε την αγορά εισαγόμενων προϊόντων και έτσι θα γλιτώσουμε περίπου 10 εκ. €, θα πρέπει να αλλάξουμε καταναλωτικά πρότυπα. Δεν αξίζει στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, να κάνουμε εκπτώσεις στη Δημοκρατία.

Στο ενδιάμεσο ο κ. Μπαλωτής μίλησε για συνεργασία επαγγελματιών, για ανάγκη δημιουργίας σελίδων στο Facebook, ως φτηνή προβολή και για δημιουργία φυλλαδίων μετά από συνεργασία των καταστημάτων για μείωση του κόστους.

IMG_3797 copyΣειρά του Δημάρχου κ. Γιάννη Σταθόπουλου που συνεχάρη το Σύλλογο για την πρωτοπορία του. Ο Δήμος είναι πρόθυμος να ακούσει και να συμβάλλει όσο είναι δυνατόν, κάνοντας την αρχή με τη μείωση των τελών. Όμως δεν έχει πολλά περιθώρια. Επίσης πρότεινε την καταχώρηση καταστημάτων της πόλης στην ιστοσελίδα του Δήμου δωρεάν, κάτι που ισχύει από παλιά για τις επιχειρήσεις. Ένα σύνθημα που θα πρέπει να είναι σταθερό, ίσως σε πάνελ ή πανό, είναι το «ψωνίζω στην περιοχή μου». Υπάρχει πρόθεση από το Δήμο για δημιουργία μιας «κάρτας δημότη».

Επίσης πρότεινε ότι θα μπορούσε να γίνεται ένα είδος πάρτυ της γειτονιάς, νωρίς το απόγευμα, καθημερινή, σε συγκεκριμένο δρόμο (π.χ.  Ελ. Βενιζέλου & Πατρ. Γρηγορίου) και κάθε κατάστημα να κερνάει ότι μπορεί (ποτό, ξηρούς καρπούς κλπ). Αναφέρθηκε επίσης στις γιορτές των Χριστουγέννων και στην προσπάθεια που γίνεται να διοργανωθούν εκδηλώσεις στην πόλη. Στο σημείο αυτό δημότης πρότεινε τα καταστήματα να στολιστούν νωρίτερα φέτος, από τις αρχές του Δεκέμβρη.

Ένα καθαρό μαγαζί με προσιτές τιμές σίγουρα θα προσελκύσει τους κατοίκους της περιοχής, είπε ο κ. Δήμαρχος. Και δήλωσε ότι ο Δήμος θα πραγματοποιήσει ανάλογη συνάντηση.

IMG_3767 copyΟι κάτοικοι που πήραν το λόγο εξέφρασαν την αγωνία τους για τη ζωή των παιδιών τους και τη δική τους στο μέλλον. Αναφέρθηκαν στην ύπαρξη των μεγάλων super markets τα οποία δεν διευκολύνουν την ανάπτυξη των μικρών καταστημάτων. Είπαν όμως ότι οι ίδιοι οι καταστηματάρχες θα πρέπει να δώσουν ένα κίνητρο στους πελάτες, να ψάξουν μόνοι τους για εξεύρεση λύσεων ώστε να εξελίσσονται συνεχώς.

 

Δημήτρης Μπίμπας copy

Ο οικονομολόγος κ. Δημήτρης Μπίμπας συνεργάτης του κ. Καββαθά στο ΙΜΕ, στην ολιγόλογη ομιλία του είπε ότι πρέπει να περάσουμε σε μια νέα νοοτροπία και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες. Οι επαγγελματίες πρέπει να συνεργαστούν και μπορούν να αξιοποιήσουν χώρους μαζί. Δύσκολο μεν αλλά όχι ακατόρθωτο.

 

 

IMG_3810 copy

 

Παρών και ο πρώην Δήμαρχος κ. Ζορμπάς. Μίλησε για θετική ενέργεια του Συλλόγου, αλλά τόνισε ότι κάποια πράγματα δεν τα έχουμε ακόμα παραδεχτεί. Μίλησε για την προτίμηση των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής για αγορές όμορων Δήμων, λόγω χαμηλότερων τιμών. Κάποτε ο καθένας άνοιγε από ένα μαγαζί και γι’ αυτό βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση. Συμμετείχαμε όλοι σε αυτή την ιστορία. Ποτέ δεν εξετάζαμε αν αυτό που μας πουλούσαν άξιζε τόσα χρήματα. Χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν πλέον για να αναβαθμιστούν οι αγορές, αν και μακάρι να γινόταν.

Οι επαγγελματίες πρέπει να συμμετέχουν με το χαμόγελο και καλή συμπεριφορά, με τιμές τέτοιες που κι αυτοί θα βγάζουν μεροκάματο και εμείς νε μείνουμε στην εδώ αγορά. Το πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο, πολύπλοκο και δύσκολο. Όλοι πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να μην φεύγουμε από την Αγία Παρασκευή και σε τέτοιες ενέργειες η παράταξη είναι δίπλα. Επίσης από τη νέα του θέση ως προϊστάμενος του ΠΕΔΥ θα βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη.

Βασίλης Σαββίδης copyΤην συζήτηση έκλεισε ο πρόεδρος κ. Σαββίδης λέγοντας ότι πρέπει να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, να ξεχάσουμε τα παλιά γιατί αγαπάμε αυτή η την περιοχή. Διαπίστωσε ότι οι επαγγελματίες που παραβρέθηκαν ήταν λιγότεροι από όσους θα περίμενε, αλλά ήταν η πρώτη φορά που το ακροατήριο άκουγε ήσυχο και με μεγάλη προσοχή και συμμετείχε σοβαρότατα. Ας μην μας παίρνει από κάτω. Είπε ο κ. Σαββίδης.

Αυτό που αποκομίσαμε από αυτή τη συνάντηση είναι πως όλα τα προβλήματα έχουν λύση, αρκεί να συνεργαζόμαστε και να προχωράμε αλληλέγγυα για την περιοχή και την πόλη. Ήταν μια σημαντική βραδιά και όσοι δεν συμμετείχαν σίγουρα έχασαν σπουδαίες και σοβαρές ιδέες. Ο Σύλλογος Τσακού για μία ακόμα φορά ήταν ένα βήμα μπροστά.

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.