Προτείνουμε για Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης τον …

poios

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ένα από τα 11 βήματα που είναι αρμοδιότητα μιας Δημοτικής Αρχής από τη στιγμή που θα αναλάβει τη Διοίκηση ενός Δήμου και το τελευταίο ίσως είναι η εκλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Σύμφωνα με τις οδηγίες που προωθήθηκαν στις ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ και στους Δήμους αναφέρονται τα εξής:

11. Συμπαραστάτης του Δημότη και της επιχείρησης

Η επιλογή για το συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης πραγματοποιείται εντός έξι μηνών από την εγκατάσταση των νέων αρχών. Για να ξεκινήσει η διαδικασία δημοσιεύεται η αντίστοιχη προκήρυξη στην ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ η επιλογή γίνεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τη συγκεκριμένη θέση δεν μπορεί να καταλάβει αιρετός του Δήμου, της περιφέρειας ή Βουλευτής. (άρθρο 77 του Ν.3852/10).

 

Στην Αγία Παρασκευή ήδη διανύουμε τον τέταρτο μήνα από την ανάληψη καθηκόντων  από τη νέα Διοίκηση και πέρα από κάποιες συζητήσεις σε πηγαδάκια, δεν υπήρξε κάποια επίσημη αναφορά στο θέμα. Βέβαια υπάρχει ακόμα χρόνος αρκετός και ίσως η εκλογή πραγματοποιηθεί μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αυθαίρετα λοιπόν σκεπτόμαστε αν υπάρχει άτομο που θα ήταν κατάλληλο να αναλάβει αυτό το θεσμό και να τον στηρίξει.

Λαμβάνουμε υπόψη μας ότι η αποστολή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης συνοψίζεται στην διαμεσολαβητική επίλυση διαφορών που προκύπτουν ανάμεσα σε άμεσα θιγόμενους πολίτες ή επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου. Επίσης, ότι ο νόμος εξοπλίζει τον Συμπαραστάτη με δύο αρμοδιότητες για την επίτευξη της αποστολής του, τον χειρισμό καταγγελιών και τη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης.

Ο ρόλος του Συμπαραστάτη είναι σημαντικός. Είναι ο μεσολαβητής, αυτός που επιλύει προβλήματα με τρόπο αποτελεσματικό και χωρίς πολλές γραφειοκρατίες. Γι‘ αυτό χρειάζεται ένας άνθρωπος σταθερός, προσβάσιμος, να μπορεί να ερευνά και να παρουσιάζει προτάσεις.  Μετά από σκέψεις και συζητήσεις, παρατηρώντας τα σημάδια, ανακαλύψαμε τον κατάλληλο άνθρωπο. Είναι γνωστός σε πολλούς από εσάς γιατί χρόνια τώρα ασχολείται με τα κοινά μέσα από συλλόγους και τα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Gavras24Δεν είναι άλλος από το Μιχάλη Γαβρά. Πιστεύουμε ότι θα ήταν ο καταλληλότερος και ευρείας αποδοχής για το θεσμό του Συμπαραστάτη. Υπήρξε πάντα αγαπητός σε όποια θέση κι αν βρισκόταν, σοβαρός, ευγενής και εύστροφος.

Γνώρισε τα προβλήματα της πόλης μέσα από το Σύλλογο Κοντοπεύκου, την Επιτροπή Ιόλα και τις ατέλειωτες ώρες των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το θέτουμε ως πρόταση, αν και όταν η Δημοτική Αρχή θελήσει να κινήσει τις διαδικασίες, ας σκεφτεί την πρότασή μας. Το πρόσωπο του Μιχάλη Γαβρά θεωρούμε ότι θα τύχει κοινής αποδοχής (αν βέβαια δεν κινηθούν τα μικροκομματικά συμφέροντα και οδηγήσουν σε πράξεις αντίδρασης). Ο κ. Γαβράς δεν συμμετείχε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, παρόλα αυτά έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στην πόλη. Μπορεί να προσφέρει από μια θέση κοινωνικού περιεχομένου προς όφελος των δημοτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παρατηρήσαμε ότι συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις  του Δήμου και μας έκανε να σκεφτούμε ότι δεν έχει ακόμα «κρεμάσει τα παπούτσια» κατά την ποδοσφαιρική ορολογία. Από την άλλη έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η ιδέα μας έχει περάσει και από το μυαλό κάποιων μελών της Διοίκησης του Δήμου. Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο ο κ. Γαβράς να προσανατολίζεται και προς άλλη κατεύθυνση κοινωνικής προσφοράς. Εμείς πιστεύουμε πως ότι κι αν αναλάβει, θα το φέρει εις πέρας με τον καλύτερο τρόπο.

Απομένει να δούμε πρωτίστως αν η Δημοτική Αρχή ενεργοποιήσει το θεσμό και κατόπιν ποιόν θα προτείνει ως υποψήφιο.

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.