Λύσεις Υπάρχουν. Του Κώστα Κουρούνη

Kourounis2012Ένα «εκτός σχεδίου» ακίνητο για να αποκτήσει συντελεστή δόμησης και επιτρεπόμενες χρήσεις γης και να γίνει οικοδομήσιμο σαν «εντός σχεδίου», απαιτείται η κινητοποίηση ενός σύνθετου μηχανισμού που ξεκινά από το Εθνικό και τα Περιφερειακά Χωρικά Πλαίσια προκειμένου να δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα να συντάξουν τα δικά τους Τοπικά Χωρικά Σχέδια (παλιότερα «Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια») απ’ όπου προκύπτουν οι περιοχές που μπορούν να πολεοδομηθούν ή να μπουν στο «σχέδιο πόλης» όπως λέγεται.

Ως σήμερα η πρακτική ήταν μετά την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) να προκηρύσσεται η Πολεοδομική Μελέτη από την οποία – εάν ολοκληρωθεί και εγκριθεί – προκύπτουν τα οικοδομικά τετράγωνα με τις επιτρεπόμενες χρήσεις και όρους δόμησης. Τελευταίο στάδιο του σχεδιασμού είναι η Πράξη Εφαρμογής από την οποία προκύπτουν μεταξύ άλλων και οι υποχρεώσεις σε γη και σε χρήμα για τις ιδιοκτησίες μέσα σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Πρόκειται δηλαδή για μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν σε βάθος από την αρχή ως το τέλος. Έτσι παραμένουν επί δεκαετίες περιοχές σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες και επιχειρήσεις να υποχρεώνονται να προχωρήσουν με την «εκτός σχεδίου» νομοθεσία χρηματοδοτώντας από ίδιους πόρους τα απαραίτητα έργα υποδομής όπως ενέργεια, μεταφορές, ύδρευση και αποχέτευση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτά τα εγχειρήματα ματαιώνονται, άλλοτε στην αρχή και άλλοτε στο τέλος μετά από περιττή σπατάλη χρημάτων.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, για να ολοκληρωθεί ένα ΓΠΣ απαιτούνται κατά μέσο όρο εξίμισι χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ολοκληρωθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ένα σχέδιο επί χάρτου, εκτός εποχής και μακριά από τις σημερινές ανάγκες. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που στο μεταξύ αλλάζει η νομοθεσία αφήνοντας στον αέρα το σχέδιο πόλης και, μαζί με αυτό, μικρομεσαία επιχειρηματικά σχέδια που θα μπορούσαν να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Χωρίς τίτλο copy

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής έχει το δικό του Γενικό Πολεοδομικό που εγκρίθηκε το 2005 και υπογράφεται από τον Οργανισμό Αθήνας. Λόγω του τρόπου που συντάσσονται αυτές οι μελέτες, δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει το Α’ Στάδιο, δεν γνωρίζουμε τα προγραμματικά μεγέθη και άρα, δεν γνωρίζουμε ποια ήταν τα δεδομένα και ποια τα ζητούμενα σχετικά με τον πληθυσμό, τους όρους δόμησης, την επάρκεια και τις ελλείψεις στο δίκτυο των κοινοχρήστων – κοινωφελών κ.λπ.

Από το 2005 που εγκρίθηκε το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό μέχρι σήμερα έχουμε πολλά νέα δεδομένα τις επιπτώσεις των οποίων ζούμε καθημερινά.  Κατ’ αρχήν υπάρχουν νέα συγκοινωνιακά δεδομένα που προκαλούν μεγάλες ανατροπές στην ιεράρχηση δικτύου αφού έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Αττική Οδός και η περιφερειακή Υμηττού καθώς και το Μετρό με τις δυο στάσεις του στα όρια του δήμου μας.

Επιπλέον, υπάρχουν ανατροπές στο δίκτυο κοινοχρήστων – κοινωφελών εξαιτίας πολλών παραγόντων, μεταξύ των οποίων το Νέο Διάταγμα Προστασίας του Υμηττού το οποίο μεταξύ άλλων περιέλαβε στη ζώνη προστασίας του και το πάρκο της οδού Νεαπόλεως δίπλα στα σχολεία.

Τέλος, η Αττική απέκτησε πρόσφατα Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο το οποίο για τον Δήμο μας προβλέπει καινούργιο και τελείως διαφορετικό ρόλο στο Λεκανοπέδιο. Στα πλαίσια μιας γενικότερης ρύθμισης η Αγία Παρασκευή προβλέπεται να παίξει τον ρόλο Εκπαιδευτικού – Ερευνητικού Πόλου.

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Πρακτικά, όλα αυτά για τον Δήμο μας σημαίνουν το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δυστυχώς βρέθηκε και αυτό εκτός εποχής.

Απαιτείται νέος σχεδιασμός με συγκεκριμένο όραμα, συγκεκριμένους στόχους που να συνοδεύεται από ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα υλοποίησής του. Ένα βραχυπρόθεσμο 5ετίας και ένα μακροπρόθεσμο 20ετίας. Η εκ των πραγμάτων έλλειψη προγραμματισμού θέτει σε αμφισβήτηση ακόμα και τα ετήσια τεχνικά προγράμματα αφού είναι καταδικασμένα και αυτά να συντάσσονται χωρίς σχέδιο, να διαπνέονται από αποσπασματικότητα και να εμφανίζονται σαν αποτέλεσμα έμπνευσης.

Η διοίκηση Ζορμπά είχε εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες τις οποίες υπηρέτησε επιτυχώς. Έβγαλε τον δήμο από μια 40ετή κατηφόρα παραγωγής χρεών και τον επανέφερε σε μια θέση από την οποία μπορεί πλέον να διατυπώνει οράματα και στόχους. Τώρα που ο Δήμος δεν είναι πλέον σε σύγκρουση με τον εαυτό του, μπορούμε και πρέπει να συντάξουμε Τοπικό Χωρικό Σχέδιο. Να διατυπώσουμε από κοινού μια ιεραρχημένη πρόταση, κοστολογημένη και με χρονοδιάγραμμα.

Τα μετρητά μπορεί αυτή την περίοδο να είναι πολύ ακριβά για την οικονομίας μας. Υπάρχουν όμως φθηνές επιλογές με θετικό πρόσημο και μεγάλο πολλαπλασιαστή που μπορούν να καταστήσουν τον δήμο μας έναν ιδιαίτερα ελκυστικό πόλο ανάπτυξης.

Λύσεις υπάρχουν.

 

Με τιμή,

Κώστας Κουρούνης
πολιτικός μηχανικός – πολεοδόμος

 

 

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.