«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΣΑΦΕΙΑ» και Δήμος Αγίας Παρασκευής. Της Ελευθερίας Παπαδοπούλου

Papadopoulou EleftheriaΕίθισται να δίνεται «χώρος και χρόνος» στις νέες διοικήσεις Α και Β βαθμού αυτοδιοίκησης και στις εκάστοτε συγκυβερνήσεις, προκειμένου να υλοποιήσουν τα προεκλογικά προγράμματα και τις δεσμεύσεις τους, να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και τις στρατηγικές που καλούνται να υπηρετήσουν. Όμως, δεν υπάρχει «περίοδος χάριτος» για την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, ειδικά όταν έχει να κάνει με την λειτουργικότητα του Δήμου.
Στα πλαίσια αυτά, έχοντας έναν Νέο Οργανισμό από 09/10/2014 και τις αποφάσεις δημάρχου από 12/11/2014 για κρίσεις Διευθυντών και Προϊσταμένων, όφειλε η Δημοτική αρχή να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ σε κρίσεις των στελεχών του Δήμου και των ΝΠΔΔ (ΠΑΟΔΑΠ) μέσω του Γ ΄Υπηρεσιακού Συμβουλίου και κατόπιν να γίνουν οι τοποθετήσεις τους.
Η αιτιολόγηση της καθυστέρησης όπου η νέα Δημοτική Αρχή , όπως μας έχει συνηθίσει, θα ρίχνει τις ευθύνες σε διοικητικούς υπαλλήλους, δε θα είναι αποδεχτή. Υπόψη ότι στους περισσότερους Δήμους έχουν γίνει κρίσεις και τοποθετήσεις υπαλλήλων.
Το γεγονός ότι, χωρίς να έχει επίσημα ενημερωθεί η Αντιπολίτευση, προχωρούν σε τροποποίηση του Νέου Οργανισμού, δίχως να έχουν διαπιστώσει έμπρακτα τη λειτουργία του, μας κάνει να αναρωτηθούμε πώς συνάδει ότι ταυτόχρονα ετοιμάζονται για κρίσεις και νέα τροποποίηση.
Κυρίες και Κύριοι της Δημοτικής Αρχής εφαρμόστε τους νόμους, αφήστε την «δημιουργική ασάφεια», πηγαίνετε ένα βήμα μπρος – υπάρχουν εργαζόμενοι που δικαιούνται την τιμητική θέση του διευθυντή ή προϊσταμένου και του αναφαίρετου δικαιώματος του επιδόματος ευθύνης.
Να επισημάνω ότι οι πολιτικές επιλογές υλοποιούνται μετά από απόφαση του κοινοβουλευτικού σώματος (Βουλή) και οι Διοικήσεις των Δήμων είναι υποχρεωμένες είτε δίνοντας θρησκευτικό είτε πολιτικό είτε άλλο όρκο να εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους.
Οι Δήμοι βρέθηκαν στη δυσάρεστη και πολλές φορές απελπιστική θέση να αντιμετωπίσουν το μέγιστο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης, την έλλειψη προσωπικού και το φάντασμα της όλο και διογκούμενης γραφειοκρατίας.
Στο θέμα της υποχρηματοδότησης, οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. Γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας τι βρήκαμε, τι παραδώσαμε, τι πράξαμε ειδικά στο τομέα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ( κοινωνικές μας δομές). Δεν τα καταφέραμε μόνοι μας, είχαμε ανταπόκριση και στήριξη των συμπολιτών μας. Η σκυτάλη τώρα είναι σε άλλους να συνεχίσουν.
Στο θέμα έλλειψης προσωπικού των Δήμων θα συμφωνήσω έχοντας ως δεδομένο τη γερασμένη διοικητική δομή του κράτους, των Περιφερειών και των Δήμων χωρίς αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών. Αντίθετα, σε μία διοίκηση σύγχρονη, ευέλικτη, οραματική, αντιγραφειοκρατική, βασισμένη σε μοντέλα αναπτυγμένων χωρών, η έλλειψη προσωπικού δε θα ήταν ορατή. Οι ίδιοι πρώτα- πρώτα εργαζόμενοι και οι πολιτικές ηγεσίες των Δήμων θα ανακουφίζονταν από περιττές και χρονοβόρες διαδικασίες.
Η κινητικότητα, πιστεύω, ήταν προς θετική κατεύθυνση. Η κατάργηση δομών όπως η Δημοτική Αστυνομία και άλλων λάβωσε και δυσκόλεψε τους Δήμους αφάνταστα. Αντίθετα, η επαναξιολόγηση των αρμοδιοτήτων τους θα ήταν μεγάλο όφελος για τους πολίτες.
Ποτέ οι ξεκάθαροι ρόλοι και οι έντιμες εξηγήσεις δεν έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον.

02/03/2015
Ελευθερία Παπαδοπούλου
πρ. Αντιδήμαρχος Διοίκησης

 

 

 

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.