Περιφέρεια και ΟΑΕΔ μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας

Dourou grafeio

Στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής ο κ. Σωτήρης Ησαΐας είχε θέση το ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει η Διοίκηση σε περίπτωση που η κεντρική διοίκηση σταματήσει την επιχορήγηση στους ΟΤΑ. Χθες βράδυ (26/3/2015) επανέφερε το θέμα λέγοντας ότι την ίδια ώρα η Περιφέρεια ψηφίζει τη μεταφορά αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ως απάντηση στον κ. Ησαΐα ήρθαν τα σημερινά δημοσιεύματα και η ανακοίνωση της Περιφερειάρχου κας Δούρου να το επιβεβαιώσουν.

Διαβάζουμε λοιπόν στο protothema.gr:

Την πρόθεση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής να μεταφέρει όλα τα αποθεματικά της σε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας επιβεβαιώνει η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου σε απάντησή της την Παρασκευή μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε την Πέμπτη κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η απόφαση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας ανοίγει ξανά το θέμα των αποθεματικών των ταμείων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και άλλων φορέων του δημοσίου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας του ελληνικού κράτους.

Η διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθήθηκε προκειμένου να ληφθεί η απόφαση προκάλεσε απορίες σε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αφού στελέχη της σημείωναν πως η απόφαση της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου δεν μπορεί παρά να συνδέεται με το γεγονός ότι στεγνώνουν μέρα με τη μέρα τα κρατικά ταμεία και τον σχετικό συναγερμό που έχει χτυπήσει η κυβέρνηση προς πολλές κατευθύνσεις.

Σημειώνεται ότι τα αδιάθετα κονδύλια της Περιφέρειας είναι 340 εκατ. ευρώ περίπου και 110 εκατ. από αυτά είναι σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Αν και στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό από τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα οποία θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό, στελέχη της Περιφέρειας σημειώνουν ότι στόχος θα είναι τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυρία Δούρου στην απάντησή της κάνει λόγο για 110 εκατομμύρια ευρώ διάσπαρτα σε 99 λογαριασμούς τραπεζών «σχεδόν άτοκα» και σημειώνει ότι στόχος της Περιφέρειας «είναι να συγκεντρωθούν σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν με υψηλό επιτόκιο. Με διαφανείς και διαγωνιστικές διαδικασίες, με υπευθυνότητα προς το δημόσιο συμφέρον, με εντιμότητα προς τους πολίτες».

Κάνει λόγο επίσης για «μικροκομματικές σκοπιμότητες» όσων αναφέρονται σε άλλους σκοπούς του λογαριασμού αυτού.

Η απάντηση της κυρίας Δούρου έχει ως εξής:

Απαραίτητες διευκρινίσεις προς όψιμα ανησυχούντες σχετικά με τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής:

• Η Δύναμη Ζωής έφερε προς έγκριση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με την ανάγκη να ανοιχθεί από την Περιφέρεια λογαριασμός ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου θα μεταφερθούν κεφάλαια που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επένδυσής τους.

• ​Για τη μεταφορά ποσών στο λογαριασμό ισχύει η υπ’αριθμ απόφαση 350/2014.

• Το λογαριασμό θα δεσμεύουν ο εκάστοτε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών, αναπληρούμενος από τον προϊστάμενο της ταμειακής υπηρεσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών καθώς κι ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος, αναπληρούμενος από την περιφερειακή σύμβουλο, Αιμιλία Τζίβα, και ο Αντιπεριφερειάρχης Χρ. Καραμάνος.

• ​Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την εξουσιοδότηση του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Καραμάνου για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί το μέγιστο δυνατό ποσό από τους υπάρχοντες μη προθεσμιακούς λογαριασμούς της Περιφέρειας Αττικής στις εμπορικές τράπεζες στο λογαριασμό.

• ​Η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

• Εν κατακλείδι: Μέχρι σήμερα 110 εκατομμύρια της Περιφέρειας βρίσκονται διάσπαρτα σε 99 λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών, σχεδόν άτοκα!

• ​Στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να συγκεντρωθούν σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε στη συνέχεια να αξιοποιηθούν με υψηλό επιτόκιο. Με διαφανείς και διαγωνιστικές διαδικασίες, με υπευθυνότητα προς το δημόσιο συμφέρον, με εντιμότητα προς τους πολίτες.

• ​Όλα τα υπόλοιπα που ακούγονται ή / και γράφονται, είτε περί του ύψους του ποσού είτε περί του σκοπού του λογαριασμού, εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα προκλητικές όταν εκφέρονται από τους υπαίτιους της οικονομικής καταβαράθρωσης της χώρας.

• ​Αλγεινή τέλος εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότιβουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και άλλα έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη, αναφερόμενα στο άνοιγμα λογαριασμού στην ΤτΕ, έκαναν λόγο για «απιστία» και επικίνδυνη και ασταθή οικονομική κίνηση που μπορεί να επιφέρει ως και ποινικές κυρώσεις. Στους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα, όλοι φέρουμε ακέραια την ευθύνη των λόγων και των πράξεών μας.

Kαι ο ΟΑΕΔ
Τα διαθέσιμα κεφάλαιά του, ύψους 120 εκατ. ευρώ, αποφάσισε να μεταφέρει ο ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης σήμερα, αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, το άνοιγμα Λογαριασμών Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ΟΑΕΔ και τον κλάδο Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής.

Σκοπός της απόφασης είναι η μεταφορά εκείνων των κεφαλαίων, τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση, καθώς και κεφαλαίων όσων λογαριασμών του ΕΣΠΑ δεν είναι -επίσης- προς άμεση διάθεση, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά στη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος 120 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς εμπορικής τράπεζας, επιδιώκοντας απόδοση που υπερβαίνει το 2% ετησίως. Το ποσό αυτό αποτελεί τμήμα των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΑΕΔ, τα οποία δεν είναι προς επένδυση, ούτε προς άμεση διάθεση για την εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών του Οργανισμού.

Οι σχετικές διατάξεις του ν. 4320/2015 επιτρέπουν τη μεταφορά των κατατεθειμένων κεφαλαίων σε εμπορικές τράπεζες, τα οποία δεν πρόκειται να εξυπηρετήσουν άμεσες, τρέχουσες πληρωμές, σε αντίστοιχους Λογαριασμούς Ταμειακής Διαχείρισης στην ΤτΕ, προκειμένου για την αξιοποίησή τους, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση.

Τα 16 από τα 17 μέλη του ΔΣ υπερψήφισαν την εισήγηση της προέδρου, κυρίας Μαρίας Καραμεσίνη, ενώ μειοψήφησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ.

Μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ κυρία Μαρία Καραμεσίνη δήλωσε: «Η απόφαση για τοποθέτηση μέρους των διαθεσίμων του ΟΑΕΔ στους ειδικούς λογαριασμούς διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτελεί την αποδοτικότερη τοποθέτηση των ταμειακών διαθεσίμων του Οργανισμού, δεδομένων των δικλείδων ασφαλείας που παρέχει το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς. Θα πρέπει να σημειώσω ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η ανταπόκριση του Οργανισμού Απασχόλησης στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, οι οποίες μάλιστα θα προκαταβληθούν στους δικαιούχους τους, ενόψει των εορτών του Πάσχα, την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015».

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.