Τα γεγονότα της μεγάλης εβδομάδας: Του Αθανασίου Αναστασίου

IMG_7226-copy

Πολλοί άνθρωποι που αυτοχαρακτηρίζονται ή είναι Χριστιανοί δε γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και ποιο το νόημα αυτών που γίνονται . θα προσπαθήσω με απλά λόγια να αναφερθώ σε κάθε μία χωριστά και να περιγράψω τα τεκταινόμενα.
Αρχικά να τονίσω ότι Μεγάλη Εβδομάδα ονομάζουμε την εβδομάδα των παθών του Κυρίου. Λέγεται μεγάλη γιατί , όπως αναφέρει ο ιερός Ιωάννης ο Χρυσόστομος , έγιναν μεγάλα γεγονότα κατ’ αυτήν και δόθηκαν μεγάλα αγαθά σε μας. Τα μεγάλα γεγονότα είναι τα εκούσια και άγια Πάθη του Κυρίου και Σωτήρα μας καθώς και ο σταυρικός του θάνατος, ενώ τα μεγάλα αγαθά που μας δόθηκαν με τη θυσία του ήταν η σωτηρία μας και η αιώνια ζωή.
ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΥΤΈΡΑ
Η μέρα αυτή ορίστηκε σε ανάμνηση του πάγκαλου Ιωσήφ (γιου του Ιακώβ) που θεωρείται ως ο τύπος των παθών και της ανάστασης του Κυρίου και Σωτήρα μας . ακόμα γίνεται μνεία της ξηρανθείσας συκής που είναι ο τύπος του απολωλότος προβάτου.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ
Τη μέρα αυτή διαβάζονται οι τελευταίες παραβολές του Ιησού Χριστού( των δέκα παρθένων-των ταλάντων-της φοβερής κρίσης) με τις οποίες προτρεπόμαστε να είμαστε πάντα έτοιμοι για να δώσουμε λόγο για τις πράξεις μας ενώπιον του κριτού Ιησού Χριστού. Θα επιδείξουμε τα καλά μας έργα ,τις αρετές μας και την πίστη μας.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Τη μέρα αυτή θυμόμαστε τη γυναίκα εκείνη που άλειψε τα πόδια του Χριστού με μύρο πράγμα που μαρτυρούσε την προσεχή ταφή του. Τα κατανυκτικά τροπάρια που ψάλλονται μας θυμίζουν ότι αυτή τη μέρα ο Ιούδας για τριάντα αργύρια πρόδωσε τον Κύριο.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
Κάνουμε ανάμνηση των γεγονότων του Μυστικού Δείπνου κατά τον οποίον ο Κύριος θεσμοθέτησε το Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και πρόσφερε αντί αμνού των Εβραίων το τίμιο σώμα και αίμα του. Ακόμα , γίνεται μνεία της τελετής του Νιπτήρος κατά την οποία ο Κύριος σε ένδειξη ταπεινοφροσύνης και αρετής έπλυνε τα πόδια των μαθητών. Γίνεται επίσης, ανάγνωση των δώδεκα Ευαγγελίων που είναι περικοπές από τους τέσσερες Ευαγγελιστές που εξιστορούν τα πάθη του Σωτήρα. Η ακολουθία αυτή ανήκει στον όρθρο υης Μεγάλης Παρασκευής και είναι δώδεκα τα Ευαγγέλια σύμφωνα με τον αριθμό των δώδεκα Ωρών της ακολουθίας που αυτές πάλι συμφωνούν με τις ώρες των Παθών.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Τη μέρα αυτή με τους υπέροχους κατανυκτικούς ύμνους εξιστορούνται η δίκη, η καταδίκη, η σταύρωση, η αποκαθήλωση και ο ενταφιασμός του Σωτήρα και γι’ αυτό και λέγεται και ημέρα Ημέρα του Σταυρού, Σωτηρία και Πάσχα Σταυρώσιμο. Έχουμε ακόμα, την ακολουθία του Επιταφίου που αρχίζει την 3 μ.μ και αποτελείται από την εκφορά του Επιταφίου και τον Επιτάφιο Θρήνο. Η εκφορά του Επιταφίου είναι ο τύπος του Σταυρωθέντος Σωτήρος που τυλιγμένος με σεντόνι κατατίθεται στον τάφο, ενώ ο Επιτάφιος θρήνος ωεμίζει τις συγκλονισμένες καρδιές μας από απέραντη και βαθειά ευγνωμοσύνη προς τιν Σωτήρα μας για την εκούσια θυσία του.
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Με την ακολουθία αυτής της μέρας κάνομε ανάμνηση της αναπαύσεως του Σωτήρα μας στον τάφο , της καθόδου του στον Άδη και της προειδοποιήσεως της Αναστάσεως του, που είναι η πρώτη ανάσταση του Χριστού που φανερώθηκε στους νεκρούς.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Η μέρα αυτή είναι η λαμπρή μέρα (Γι’ αυτό λέγεται και Λαμπρή) γιατί η Εκκλησία μας και εμείς οι Χριστιανοί με λαμπρές εκδηλώσεις πανηγυρίζουμε με το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

—-

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.