Λαϊκή Συσπείρωση: Σοβαρές ελλείψεις στην πυρασφάλεια του Υμηττού. Μεγάλες ευθύνες του κράτους και του Δήμου.

πίτα Πευκακίων ΓκιζιώτηςΣοβαρές ελλείψεις στην πυρασφάλεια του Υμηττού.

Μεγάλες ευθύνες του κράτους και του Δήμου.

 

Ο ορεινός όγκος του Υμηττού είναι ένας από τους τελευταίους πολύτιμους πνεύμονες για όλο το λεκανοπέδιο. Μπροστά στην περίοδο του καλοκαιριού δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Τα προβλήματα ζητούν λύση ΤΩΡΑ. 

Α. Πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός;

Γερασμένος στόλος σε αεροπλάνα και πυροσβεστικά οχήματα, μειωμένος προϋπολογισμός, κενές οργανικές θέσεις, υπερεργασία με εξαντλητικά ωράρια και ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, ανεπαρκείς πιστώσεις για υπερωρίες, υποτυπώδης πρόληψη.

Το Πυροσβεστικό Σώμα με τις αλλεπάλληλες μειώσεις στους προϋπολογισμούς του, που από το 2009 μέχρι φέτος ανέρχονται σε 132 εκατομμύρια ευρώ, καλείται μετά και την προηγούμενη κατάργηση των 4.000 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού (σ.σ. περίπου το 1/3 της συνολικής οργανικής του δύναμης) να σταθεί απέναντι στα πύρινα μέτωπα.

Η Δασική Υπηρεσία παραμένει αποδεκατισμένη, αφού τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δυο φορές οι οργανικές της θέσεις, το κονδύλι που διατίθεται για την προληπτική δασοπροστασία καλύπτει μόλις το 15% των πραγματικών αναγκών. Δεν υπάρχουν σύγχρονες και επικαιροποιημένες μελέτες αντιπυρικής προστασίας για τα δάση. Το ελάχιστο εποχικό προσωπικό θα φτάσει όπως πάντα με καθυστέρηση, για δύο μόνο μήνες και προφανώς ανειδίκευτο…

Β. Το νομικό που καθορίζει τις χρήσεις στον ορεινό όγκο του Υμηττού  οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της γης, στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Επιτρέπει εγκαταστάσεις αθλητικές, πολιτιστικές και αναψυχής,  δημοτικά αναψυκτήρια, υποδομές ενέργειας (αιολικών πάρκων),  εκπαιδευτήρια. Νομιμοποιεί τις υπάρχουσες αυθαιρεσίες. Απαιτείται ο χαρακτηρισμός του συνόλου του Υμηττού σαν περιοχή απόλυτης περιβαλλοντικής προστασίας. Καμιά παρέμβαση οποιουδήποτε χαρακτήρα είτε από το κράτος την Τοπική Διοίκηση και τους οργανισμούς, είτε από ιδιώτες

Γ. Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες, στην προετοιμασία και οργάνωση της πυροπροστασίας στο δικό μας χώρο ευθύνης.

– Στην αργοπορημένη σύσκεψη που έγινε με τους αρμόδιους φορείς απουσίαζαν οι περισσότεροι από τους οργανισμούς που κατέχουν εκτάσεις στον Υμηττό και έχουν πάρει ελάχιστα έως κανένα μέτρο πυροπροστασίας.

– Η πρόταση για την αξιοποίηση (καθαρισμό, κλάδεμα, οριοθέτηση, μονοπάτια βάδισης) του πάρκου Γραβιάς που εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του ΣΠΑΥ με πρόταση μου, δεν προωθήθηκε από την Δημοτική Αρχή. Αντίθετα και παρά τις αναφορές μου, ο ευρύτερος χώρος του πάρκου χρησιμοποιείται σαν πάρκιν για τις ανάγκες επιχείρησης εστίασης, δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια σε περίπτωση επιχείρησης κατάσβεσης.

– Παρά τις συνεχείς καταγγελίες μου για την μετατροπή τμήματος του πρώην λατομείου στον λόφο Τσακού, και μάλιστα σε μέρος που ανήκει στα όρια του Δήμου μας, σε χωματερή (χώρος μεταφόρτωσης) από τον Δήμο Χολαργού – Παπάγου, ο Δήμαρχος συστήνει επιτροπές που ουδέποτε συνεδριάζουν. Δύο φορές στη διάρκεια ενός έτους προκλήθηκε πυρκαιά στο συγκεκριμένο μέρος…

– Η διεκδίκηση του χώρου του Υπουργείου Γεωργίας, ο καθαρισμός, η προστασία και η ανάδειξή του, η οικειοποίησή του από το Δήμο για τις ανάγκες των κατοίκων, ένα διαχρονικό αίτημα παραπέμπεται σε μία ακόμη συνάντηση με τον νέο αρμόδιο Υπουργό, χωρίς ανάδειξη του θέματος, χωρίς κατάρτιση σοβαρής πρότασης, χωρίς κινητοποίηση των φορέων και των κατοίκων.

– Η δημιουργία εθελοντικής ομάδας πυροπροστασίας σε συνεργασία με το ΣΕΠΒΑΤΥ εξαντλήθηκε την προεκλογική περίοδο…

– Απαιτείται επιπλέον απόφαση για τον καθαρισμό των οικοπέδων ιδιωτών με αντίστοιχη χρέωσή τους

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ αιτείται την άμεση εισαγωγή του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για την λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων στην κατεύθυνση της θωράκισης της πόλης μας, και του Υμηττού.

  1. 05. 2015

Για την ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Γκιζιώτης.

 

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες,, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.