Πώς γίνεται η πιστοποίηση των Παιδικών Χαρών

IMG_6429 copy

Μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση έκανε ο κ. Καβαδίας Νίκος της TUV AUSTRIA HELLAS για την πιστοποίηση των Παιδικών Χαρών στην ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ενωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου.
Ο κ. Καββαδίας τόνισε ότι η πιστοποίηση αφορά κυρίως την ασφάλεια και έδωσε τον ορισμό:
Παιδική χαρά είναι ο υπαίθριος οριοθετημένος χώρος του ΟΤΑ που προορίζεται για ψυχαγωγία ανηλίκων χωρίς την επίβλεψη προσωπικού.
Η παιδική χαρά αποτελείται από εξοπλισμό, όργανα, και κατασκευές οι οποίες είναι ειδικά κατασκευασμένες για ομαδική ή ατομικό παιχνίδι.
Η παιδική χαρά πρέπει να είναι χωροθετημένη και σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών.

Νομοθεσία προσδιορίστηκε με Υπουργική Απόφαση το Μάιο του 2009. Δείτε σχετικό άρθρο και εγκύκλιο
http://www.myota.gr/index.php/k2-tags/2013-02-13-13-23-56/37-2010-07-19-11-11-22/5332-2014-08-08-11-05-32
Με το νόμο «Καθορισμός των προϋποθέσεων και των προδιαγραφών για την κατασκευή και την λειτουργία των Παιδικών χαρών. Τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου και διαδικασία συντήρησης αυτών καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια»
Αυτή η απόφαση του Αυγούστου του 2009 συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε τον Αύγουστο του 2014 με κύριο χαρακτηριστικό τις ρυθμίσεις  για τις παλιές παιδικές χαρές.
Στο νόμο βέβαια αναφέρονται και προδιαγραφές και προϋποθέσεις για την καταλληλότητα του χώρου πριν την δημιουργία της παιδικής χαράς. Μελέτες
που συνήθως το κάνουν γεωτέχνες.
Ο νόμος περιγράφει απαιτήσεις ασφάλειας με τα πρότυπα και για την πιστοποίηση.
Απαιτήσεις από κατασκευαστές, εισαγωγείς και αντιπροσώπους δηλαδή προδιαγραφές παιχνιδιών.
Λειτουργία και συντήρηση της παιδικής χαράς.
Ορίζεται η αρμοδιότητα του υπεύθυνου λειτουργίας της Παιδικής Χαράς που πρέπει να είναι ένας δημοτικός υπάλληλος.
Μιλάει για την πιστοποίηση καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργία της Παιδικής Χαράς
Ορίζει διαδικασίες ελέγχου και ορίζει και τις αρμόδιες αρχές ελέγχου.

Για τις νέες παιδικές χαρές ορίζει ότι η περιοδικότητα του ελέγχου είναι ανά δύο χρόνια και η Παιδική Χαρά πρέπει να παίρνει πιστοποιητικό καταλληλότητας
Επίσης ορίζει ποιά πρέπει να είναι τα σημεία ελέγχου που ελέγχουν οι φορείς και ότι οι έλεγχοι ασφαλείας στην περίπτωση της Παιδικής Χαράς αφορούν στην ασφάλεια όλων των υλικών που βρίσκονται μέσα σ’ αυτην.
Υπάρχει το πρότυπο 371 και τα πρότυπα ΕΝ 1176 για την προδιαγραφή οργάνων και κατασκευών και ΕΝ 1177
Επίσης γίνονται έλεγχοι των επιφανειών πτώσης βάση των δύο προτύπων.

Ενας φορέας πιστοποίησης και ελέγχου πρέπει να παραδώσει μια έκθεση ελέγχου ειδικά αν υπάρχουν παρατηρήσεις πάνω στα όργανα τα υλικά ή το χώρο και αυτός να τεκμηριώνεται με κάποια φωτογραφικό υλικό έτσι να μπορεί και ο υπεύθυνος  υπάλληλος του δήμου να δει ποια είναι τα κακώς κείμενα στην παιδική χαρά για να μπορέσει να τα διορθώσει
Στην συνέχεια γίνεται μια επαναξιολόγηση και αν πληρούνται οι προϋποθέσει ο φορέας ελέγχου δίνει το πιστοποιητικό καταλληλότητας

Για τις υφιστάμενες παιδικές χαρές βγήκε η Υπ. Απόφαση του 2014 που ορίζει ότι για εξοπλισμούς που έχουν εγκατασταθεί μετά το 1998 εφαρμόζονται τα πρότυπα που ίσχυαν κατά το χρόνο εγκατάστασης αυτού του εξοπλισμού.
Ενώ για εξοπλισμό που δεν προκύπτει χρόνος εγκατάστασης, ο ΟΤΑ υποχρεούται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και επεμβάσεις και στις περιπτώσεις αυτές, ο φορέας πιστοποίησης συντάσσει αναλυτική έκθεση ελέγχου μετά από επιτόπιο έλεγχο χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ελέγξει εργαστηριακά το παιχνίδι.
Ο έλεγχος περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τις αποστάσεις και τον χώρο πτώσης.
Ο έλεγχος περιλαμβάνει την κατάσταση του δαπέδου απορρόφησης και πρόσφυσης
Επίσης ελέγχει τυχόν εκτεθειμένα θεμέλια, αιχμηρά αντικείμενα σημεία παγίδευσης, εξαρτήματα που λείπουν ή έχουν φθορά πάνω στην κατασκευή και εν γένει την δομική αρτιότητα των εξαρτημάτων και των παιχνιδιών
Ο νόμος δηλαδή, αφήνει στον ελεγκτή πολύ μεγάλη ελευθερία κρίσης αν και τα πρότυπα 1176 και 1177 είναι πολύ συγκεκριμένα.

Αρμόδιοι φορείς για την πιστοποίηση είναι κάποιοι από τους διαπιστευμένους φορείς από το ΕΣΥΔ Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης για τον έλεγχο και την πιστοποίησης των παιδιών χαρών, που αναγνωρίζονται ως αρμόδιοι φορείς αξιολόγησης και συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ασφαλείας των Παιδικών Χαρών.

Για τον έλεγχο υπάρχουν κάποιες καλύμπρες οι οποίες δίνουν ακριβώς ποια πρέπει ή δεν πρέπει να είναι μια διάσταση στα όργανα ή σε κάθε κατασκευή που υπάρχει μέσα στην Παιδική Χαρά, ακόμη και στον φράχτη.

http://myota.gr/in

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες,video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.