Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης ΘΕΜΕΛΙΟ, ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης & ασφάλειας (συνέντευξη)

Themelio copy

Τα φροντιστήρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μαθητικής ζωής των παιδιών μας. Στην αγωνία των γονιών για την πρόοδο και εξέλιξη των παιδιών, εμπεριέχονται και οι καθηγητές εκείνοι, που θα τα στηρίξουν εκεί όπου το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης χωλαίνει.

Ένα από τα πιο νέα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης στην Αγία Παρασκευή τράβηξε την προσοχή μας και θελήσαμε να σας γνωρίσουμε τους καθηγητές που το δημιούργησαν, το λειτουργούν και διδάσκουν σε αυτό. Πρόκειται για το φροντιστήριο ΘΕΜΕΛΙΟ που στεγάζεται στον 1ο όροφο στην οδό Αγ. Τριάδος 7 στο Κοντόπευκο.

Απευθυνθήκαμε στον Γιάννη Αντωνίου, τη Βάλια Γκιζιώτη, την Ντίνα Δημοπούλου και τον Αλέκο Σαρρή και τους θέσαμε ορισμένα ερωτήματα, με σκοπό να τους γνωρίσετε κι εσείς, γονείς και μαθητές, που καλείσθε να επιλέξετε.

IMG_1746 copy

ΕΡΩΤΗΣΗ:    Πέρασε ένας χρόνος λειτουργίας του φροντιστηρίου. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που αποκομίσατε; Πώς σας δέχτηκε η κοινωνία της Αγίας Παρασκευής;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:    Το φροντιστήριο ΘΕΜΕΛΙΟ προέκυψε ως ανάγκη να στεγάσουμε το μεράκι, τη διάθεση και την εμπειρία μας ως εκπαιδευτικοί σε ένα οργανωμένο μέρος. Μέσα σε αυτό το χρόνο μπορέσαμε να αναπτύξουμε την εκπαιδευτική διαδικασία τόσο σε μικρές ομάδες μαθητών όσο και σε ιδιαίτερα μαθήματα στο χώρο μας, όπου το κρίναμε απαραίτητο. Η συνεργασία μας, όχι μόνο για τα εκπαιδευτικά ζητήματα, αλλά και για τα οργανωτικά είχε ως αποτέλεσμα η ομάδα μας να δυναμώσει και να επιβεβαιωθεί η απόφασή μας να συνεργαστούμε. Η κοινωνία της Αγίας Παρασκευής, και κυρίως της γειτονιάς μας, μας δέχτηκε γρήγορα και καλά. Η καλύτερη επιβεβαίωση της δουλειάς μας ήρθε από τους ίδιους τους μαθητές, την πρόοδο και τις επιτυχίες τους στις πρόσφατες πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και από τις οικογένειες των μαθητών και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν.

ΕΡΩΤΗΣΗ:     Ξεκινά η νέα σχολική χρονιά με τη σκιά της επιβολής ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων. Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:    Καταρχήν θεωρούμε απαράδεκτη όχι μόνο την επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, από την οποία εξαιρέθηκαν μεγάλα ιδιωτικά σχολεία και σχολές, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες. Τις επιπτώσεις θα τις επωμιστούν καταρχήν οι οικογένειες των μαθητών αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Εμείς στο φροντιστήριο ΘΕΜΕΛΙΟ κάνουμε μια προσπάθεια να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού του άδικου έμμεσου φόρου προκειμένου κανένα παιδί να μην στερηθεί την απαραίτητη βοήθεια εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που θα προκύψουν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό των μαθητών μας και των οικογενειών τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ:     Προτίθεστε να προβείτε σε κάποιες ενέργειες;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:    Το μέτρο του ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν είναι αποκομμένο από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται συνολικά στην Ελλάδα. Είναι ένα μέτρο που θίγει άμεσα τη λαϊκή οικογένεια και γι’ αυτό το λόγο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μεμονωμένα. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν αυτό, μέσα από το σύλλογό μας έχουμε προχωρήσει σε μάζεμα υπογραφών ενάντια στην επιβολή ΦΠΑ, έχουμε προσβάλει δικαστικά το μέτρο στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και ελπίζουμε στη διοργάνωση συλλαλητηρίων άμεσα με τη συμμετοχή γονέων, εργαζομένων και μαθητών. Επιπλέον, εμείς ως ΘΕΜΕΛΙΟ, είχαμε προχωρήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα, πριν την υπαγωγή μας σε καθεστώς ΦΠΑ, σε μείωση διδάκτρων, προκειμένου να μπορέσει να ανταπεξέλθει η λαϊκή οικογένεια στο οικονομικό βάρος των φροντιστηρίων.

ΕΡΩΤΗΣΗ:     Ποιος ο ρόλος του φροντιστηρίου ΘΕΜΕΛΙΟ στην επιμόρφωση των μαθητών της Αγίας Παρασκευής; Σε ποιους απευθύνεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:    Απευθυνόμαστε σε όλους τους μαθητές. Δεν υπάρχει καλός και κακός μαθητής. Υπάρχουν μαθητές με δυνατότητες και μαθητές με αδυναμίες οι οποίες εκφράζονται διαφορετικά σε κάθε περίπτωση ανάλογα με την προσωπικότητα κάθε μαθητή. Μ’ αυτήν την έννοια λοιπόν, ο ρόλος του φροντιστηρίου πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι παιδαγωγικός. Πιο συγκεκριμένα, εμείς επιδιώκουμε να δουλεύουμε σε δύο βασικούς άξονες. Πρώτα απ’ όλα, στόχος μας είναι να εντοπίσουμε την κλίση του μαθητή που έχουμε απέναντί μας και να τον βοηθήσουμε να την καλλιεργήσει. Σε αυτό συμβάλλουν, αφενός, και τα τεστ Σχολικού Επαγγελματικoύ Προσανατολισμού, τα οποία προσφέρουμε δωρεάν σε όλους τους μαθητές μας σε συνεργασία με την edu.job, και αφετέρου η εξατομικευμένη κουβέντα που κάνουμε με τους μαθητές μας προκειμένου να αποδώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα σε αυτά που επιθυμούν. Δεδομένου, λοιπόν, όλων των παραπάνω ο δικός μας ρόλος είναι να προετοιμάζουμε το μαθητή έτσι ώστε να μπορεί να κάνει κτήμα του την επιμέρους γνώση προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τόσο του σχολείου και των εξετάσεων όσο και στην ίδια του τη ζωή.

ΕΡΩΤΗΣΗ:     Τι ζητάνε από εσάς οι γονείς και οι μαθητές;

IMG_1741 copyΑΠΑΝΤΗΣΗ:     Η εκπαίδευση πάντα αποτελούσε αναπόσπαστο στοιχείο στην πορεία εξέλιξης της ζωής των παιδιών, πόσω μάλλον στις σημερινές συνθήκες που η ανεργία μαστίζει και το μέλλον των νέων είναι αβέβαιο. Σε αυτές τις συνθήκες, οι γονείς, στην πλειοψηφία τους, αυτό που επιθυμούν είναι τα παιδιά τους να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις και εφόδια ώστε να γίνουν μεθαύριο όταν θα βγουν στην κοινωνία, σκεπτόμενοι άνθρωποι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που θα συναντήσουν. Η επιτυχία στις εξετάσεις και οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο, καλώς ή κακώς σήμερα, αποτελούν το εφαλτήριο προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ωστόσο, η εκπαίδευση αποτελεί και έναν από τους βασικότερους φορείς διαπαιδαγώγησης των νέων σήμερα και οι γονείς αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά. Εκτός λοιπόν από την επιτυχία τους στις εξετάσεις, που είναι καθοριστικός παράγοντας, οι γονείς ζητούν από εμάς να βάλουμε κι εμείς το προσωπικό μας λιθαράκι σ’ αυτήν την προσπάθεια. Θέλουν να είμαστε κοντά στα παιδιά τους, να αφουγκραζόμαστε τα άγχη και τις ανησυχίες τους, να τα βοηθάμε και να τους μαθαίνουμε πώς να ξεπερνούν τα εμπόδια και να στέκονται στα πόδια τους μόνα τους.
Οι μαθητές από την μεριά τους αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες που επικρατούν σήμερα στην κοινωνία και στις οικογένειές τους. Ανησυχούν για το μέλλον τους και, στην πλειοψηφία τους, θέλουν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να εμπλουτίσουν τη ζωή τους με τα κατάλληλα εφόδια. Αυτό που ζητούν από εμάς, κυρίως, είναι ένα περιβάλλον στο οποίο θα νιώθουν εμπιστοσύνη και ασφάλεια, ένα περιβάλλον όπου θα αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν σύμμαχοι ικανοί και δυνατοί να τους βοηθήσουν να δώσουν με επιτυχία τη μάχη που ξετυλίγεται μπροστά τους.
Γενικά, εμείς πιστεύουμε ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Οι γονείς και οι μαθητές έρχονται σε εμάς με την θέληση και ζητάνε από μας τον τρόπο για την επιτυχία.

ΕΡΩΤΗΣΗ:     Η αβεβαιότητα στην πολιτική και κυρίως στην οικονομική ζωή της χώρας σας έχει επηρεάσει;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:    Η εκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν είναι αποκομμένη από τις συνολικότερες συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Πάντα αποτελούσε και πάντα θα αποτελεί βασικό κομμάτι της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας. Σαφέστατα λοιπόν οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει και την λαϊκή οικογένεια αλλά και εμάς ως φροντιστήριο. Παρόλα αυτά, εμείς ως ΘΕΜΕΛΙΟ κάνουμε μια σοβαρή προσπάθεια να σταθούμε στο πλάι κάθε μαθητή με όποιον τρόπο μπορούμε και να τον βοηθήσουμε να σχεδιάσει και να επιτύχει τους στόχους του. Οι εξετάσεις για κάθε μαθητή είναι μια μεγάλη μάχη, ο πόλεμος όμως θα διεξαχθεί μέσα στην ίδια τη ζωή του. Συνεπώς επιδιώκουμε τους μαθητές μας να τους προετοιμάζουμε κατάλληλα όχι μόνο για τις εξετάσεις αλλά και για την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες όπως αυτές διαγράφονται στο σημερινό πολιτικό σκηνικό.

ΕΡΩΤΗΣΗ:     Πόσα παιδιά έχετε σε κάθε τμήμα; Γιατί επιμένετε σε μικρά τμήματα;
IMG_1737 copyΑΠΑΝΤΗΣΗ:    Κάθε τμήμα απαρτίζεται από 3 έως 5 παιδιά. Αυτό έχει να κάνει με τη βασική φιλοσοφία του φροντιστηρίου μας ότι μόνο σε τόσο ολιγομελή τμήματα μπορούμε να συμβάλλουμε στο μέγιστο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής μέσα στο τμήμα έχει την δυνατότητα να προσεγγίσει κάθε μαθητή ξεχωριστά, να του αφιερώσει την δέουσα, κατά περίπτωση, προσοχή και να αναπτύξει μαζί τους μια επωφελή συνεργατική και συμμετοχική διαδικασία. Επιπλέον, σε ένα ολιγομελές τμήμα προσφέρεται η δυνατότητα να εντοπιστούν εγκαίρως οι ελλείψεις του μαθητή, να αντιμετωπιστούν μεθοδικά οι αδυναμίες και να αξιολογηθούν επιτυχώς οι δυνατότητες προκειμένου να του παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια. Τέλος, πιστεύουμε ότι στα ολιγομελή τμήματα αναπτύσσονται και στοιχεία συμπεριφοράς απαραίτητα για την προσωπικότητα κάθε παιδιού, βασικότερο των οποίων κρίνουμε την κοινωνικότητα κάθε παιδιού και την ευγενή άμιλλα μέσα σε ένα ομοιογενές τμήμα.

 

Η ιστοσελίδα μας τους ευχαριστεί για το χρόνο που διέθεσαν και για τις ειλικρινείς απαντήσεις που μας έδωσαν. Όσοι γονείς επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε

το site      http://www.themelio.edu.gr/

τη διεύθυνση    Αγίας Τριάδος 7, Κοντόπευκο, Αγία Παρασκευή

ή τηλεφωνείστε στο 210 6137310

 

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.