Η πραγματικότητα των επιχορηγούμενων από την Περιφέρεια έργων – Τα 9εκ. της Αγίας Παρασκευής (1)

χρηματοδότηση έργων Δήμου Αγίας Παρασκευής copy

Μεγάλα ποσά και φιλόδοξα σχέδια παρακολουθήσαμε να ψηφίζονται από την Περιφέρεια Αττικής για την αποπεράτωση και την εκπόνηση σημαντικών έργων υποδομής στους Δήμους. Σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 9 Ιουλίου 2015, για 409 έργα το γενικό άθροισμα ανέρχεται στα 392.999.717,40€.

Περιφέρεια Αττικής έργα 2015 copy
Από αυτά ο προτεινόμενος προϋπολογισμός έργου για τον Βόρειο Τομέα Αθηνών ο οποίος περιλαμβάνει 12 Δήμους (περίπου 600.000 κατοίκους) και για υλοποίηση 43 έργων, είναι 48.477.683,42€.
Κατόπιν αυτής της απόφασης ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα κ. Γιώργος Καραμέρος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στις 16 Ιουλίου, κατά την οποία ενημέρωσε αναλυτικά για τα προβλεπόμενα στους Δήμους του τομέα του. Ανέφερε ότι η Περιφέρεια θα προβεί σε σημαντικές παρεμβάσεις και στη δρομολόγηση των αναγκαίων έργων, όπως για παράδειγμα δημιουργία σημείων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, δύο νέους παιδικούς σταθμούς, σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, την ανάδειξη δύο μεγάλων κτημάτων κλπ.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο κ. Καραμέρος, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής μπορεί να θεωρηθεί από τους τυχερούς, αν και εφόσον αυτά πραγματοποιηθούν. Το αξιοπρόσεκτο χρηματικό ποσό των 9.235.616,32€ προϋπολογίζεται για το Δήμο μας.


Συγκεκριμένα για το οικονομικό έτος 2015 τα έργα και οι μελέτες που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων και στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας είναι συνολικά έξι (6).


1. Βιοκλιματική ανάπλαση οδών και δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων προϋπολογισμού 114.884,57 €.
2. Νέος διώροφος δημοτικός παιδικός σταθμός στο Ο Τ.328 προϋπολογισμού 1.419.231,75 €.
3. Κατασκευή αγωγών ομβρίων έτους 2011, προϋπολογισμού 4.852.000,00 €.
4. Μελέτη αποπεράτωσης και εφαρμογής μηχανισμών εξοικονόμησης ενέργειας του κλειστού (!) κολυμβητηρίου, προϋπολογισμού 200.000,00 €.
5. Επείγουσες επισκευαστικές ανάγκες και μικρές παρεμβάσεις στο 1ο και 2ο δημοτικό γυμναστήριο, προϋπολογισμού 149.500,00 €
6. Δημιουργία πράσινου σημείου, προϋπολογισμού 2.500.000,00 €.


Εκτός του πρώτου τα υπόλοιπα έργα & μελέτες θα πρέπει να ενταχθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του Δήμου Αγίας Παρασκευής.
Στα παραπάνω έργα αναφέρονται τα συνολικά προϋπολογισθέντα ποσά τμήμα των οποίων εγγράφηκε στον προϋπολογισμό του 2015 και το υπόλοιπο θα εισαχθεί στο 2016 (το ποσό του 2015 φαίνεται στην προτελευταία στήλη).

Χρηματοδότηση Βόρειου Τομέα page 1 - copyπίνακας 1


Να διευκρινίσουμε ότι η βιοκλιματική ανάπλαση αφορά την «Βιοκλιματική Κοντοπεύκου» ένα έργο μεγάλης κλίμακας. Ήδη σε προηγούμενο άρθρο έχουμε αναφέρει ότι το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και η οφειλή προς τον εργολάβο είναι αρκετά μεγαλύτερη από τις 114χιλ. ευρώ.
Η κατασκευή αγωγών ομβρίων είναι ένα έργο που εφόσον κάποτε αποπερατωθεί «…θα συμβάλλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων …» σύμφωνα με τον κ. Καραμέρο, ενέχει όμως πολλές δυσκολίες. Έτσι όπως έχουν δομηθεί οι πόλεις με τη ραγδαία αύξηση των πληθυσμών και το μπάζωμα των περισσοτέρων ρεμάτων, η αντιμετώπιση των πλημμυρών αποτελεί μεγάλη πρόκληση.
Για τις επισκευαστικές παρεμβάσεις στα γυμναστήρια πιστεύουμε ότι μπορούν άνετα να υλοποιηθούν.
2,5 εκ. ευρώ για την αγορά οικοπέδου και μάλιστα εκτός σχεδίου; Τόσα είναι τα χρήματα που θα δοθούν για την αγορά του οικοπέδου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, για την διαχείριση στερεών αποβλήτων ή αλλιώς για τη δημιουργία ενός Green Point. Μετά από μια πρόχειρη έρευνα που κάναμε, μάθαμε ότι στα εκτός σχεδίου μπορεί κανείς να κάνει χρήση, αλλά όχι να οικοδομήσει. Επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα με περισσότερες πληροφορίες και αφού διασαφηνιστεί τι ακριβώς θα συμβεί στο χώρο αυτό και αφού διευκρινιστεί αν τα 2.5 εκ. είναι μόνο για το οικόπεδο ή για όλο το project.
Να ενημερώσουμε στο σημείο αυτό, ότι επανειλημμένα ζητήσαμε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καραμέρο, ο οποίος δεν μας αρνήθηκε μεν, αλλά δεν βρήκε την κατάλληλη χρονική στιγμή ακόμα…

Χρηματοδότηση Βόρειου Τομέα page 2 -copyπίνακας 2


Αυτονόητο είναι πως θέλουμε ότι καλύτερο για την πόλη μας. Θέλουμε αυτά και άλλα τόσα έργα. Όμως σε μια χρονική στιγμή με την οικονομία της χώρας διαλυμένη, σε μια περίοδο που τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαρκώς μειώνονται, όταν μέχρι πρόσφατα τα αποθεματικά της Περιφέρειας και των Δήμων κατατέθηκαν στον γενικό κουμπαρά της κυβέρνησης, που θα βρεθούν όλα αυτά τα εκατομμύρια; Κυρίες και κύριοι μήπως κοιμόμαστε ύπνον ελαφρύν και ονειρευόμαστε;
Η ίδια η Περιφερειάρχης κ. Δούρου τόνιζε, ότι η προσοχή θα στραφεί στην κοινωνική πολιτική και δεν θα χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής, τώρα τι έχει αλλάξει; Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να παρουσιάστεί έργο, να τεθού κάποιοι στόχοι για το μέλλον, όμως ας μείνουμε κοντά στην πραγματικότητα και ας μην ονειροβατούμε. Το όλο σκηνικό μοιάζει περισσότερο με μια απογραφή των αναγκών κάθε Δήμου.
Περίεργη είναι επίσης η χρονική στιγμή που ανακοινώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια. Μες το κατακαλόκαιρο! Μέσα στον Ιούλιο που όλοι χαλαρώνουν και ετοιμάζονται ή έχουν φύγει για διακοπές. Αμέσως μετά την υπογραφή ενός μνημονίου! Και, τι σύμπτωση, μόλις δύο μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές!

Δεν αναφερθήκαμε καθόλου στον παιδικό σταθμό και στην μελέτη για το κολυμβητήριο, που όλως περιέργως αναφέρεται ως «κλειστό κολυμβητήριο», όχι φυσικά γιατί τα λησμονήσαμε, αλλά με σκοπό να αναφερθούμε στο άμεσο μέλλον στο καθένα ξεχωριστά. Είναι δύο έργα με διαφορετικό προσδόκιμο έκαστο και θα ήταν άτοπο να τα προσπεράσουμε μόνο με δυο φράσεις.

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.