Κίνηση εντυπωσιασμού ήταν το “έλλειμμα” του ισολογισμού 2013 των ΠΑΙΣΔΑΠ

Στην εποχή των ισχνών αγελάδων η γκρίνια για τα οικονομικά σαφώς γίνεται πιο έντονη και η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ανεβαίνει επίπεδα, όπερ και εγένετο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Παρασκευής στις 25/11/2015.

Το θέμα ήταν η έγκριση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης 2013 του Νομικού Προσώπου των Παιδικών Σταθμών, όπου και διαπιστώθηκε η μη είσπραξη σημαντικού αριθμού τροφείων από την τότε Διοίκηση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος έγινε μεγάλη προσπάθεια από την παράταξη της πλειοψηφίας να παρουσιαστεί μια εικόνα ανεπάρκειας της προηγούμενης Διοικήσεως.

Το γεγονός είναι ότι τα χρήματα που αναφέρθηκαν ως «έλλειμμα» και για τα οποία δεν έγινε λογιστικοποίηση, δεν χάθηκαν για το Νομικό Πρόσωπο, αλλά εξακολούθησαν να αποτελούν οφειλές γονέων που τα παιδιά τους φιλοξενήθηκαν ή φιλοξενούνται ακόμα στους παιδικούς σταθμούς. Κανείς, πόσο μάλλον η πρώην πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ κ. Έφη Καψοκεφάλου, δεν αρνήθηκε την ύπαρξη αυτών των οφειλών. Το πώς δημιουργούνται αυτές οι οφειλές είναι εύκολο να το αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε. Από τη μια είναι η αδυναμία ορισμένων γονέων να ανταποκριθούν οικονομικά και των οποίων δυστυχώς ο αριθμός διαρκώς αυξάνεται, ως απόρροια της οικονομικής ύφεσης που στραγγαλίζει την χώρα. Στο πνεύμα λοιπόν της Κοινωνικής Πολιτικής (που αναμφισβήτητα ανέπτυξε η Διοίκηση Ζορμπά) όπως ανέφερε η κ. Καψοκεφάλου, αποφασίστηκε να μην σφραγιστούν τα ΑΦΜ των συγκεκριμένων οικογενειών αφού δεν επηρεάζονταν η ομαλή λειτουργία του Νομικού Προσώπου. Κάτι αντίστοιχο προσπαθεί να κάνει και η σημερινή Δημοτική Αρχή ψηφίζοντας την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου για την απαλλαγή οικογενειών από τα τροφεία.

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι γονείς που με την αποφοίτηση των παιδιών τους από τον παιδικό σταθμό “ξεχνούν” τις όποιες οφειλές που τυχών έχουν ή στην καλύτερη καθυστερούν την εξόφλησή τους.

Γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι επίσης, ότι βασική προϋπόθεση για την επανεγγραφή ενός παιδιού είναι η εξόφληση των οφειλών του προηγούμενου διδακτικού έτους. Από τη στιγμή που το διδακτικό έτος με το χρονολογικό δεν συμπίπτουν, είναι επόμενο να υπάρχουν διαφορές και γι’ αυτό στις 31/12 κάθε χρονιάς ανεξόφλητες οφειλές τροφείων εξοφλούνται μέχρι και τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς. Η είσπραξη των τροφείων έχει διαδοχική ροή και από τη στιγμή που η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου δεν είναι εφ’ όρου ζωής, η νέα Διοίκηση καλείται να εισπράξει και αυτά της προηγούμενης χρονιάς.

Κατόπιν τούτων δεν δικαιολογείται η νυν πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ κ. Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη, που ενώ γνωρίζει καλά ότι το 2013 το έλλειμμα των τροφείων του 2012 μειώθηκε δραστικά στα περίπου 9.000€ και έκλεισε το 2013 με πλεόνασμα στα έσοδα, να κατηγορεί την προηγούμενη Διοίκηση για αμέλεια.

Πόσο αξιόπιστη μπορεί να είναι μια Διοίκηση που αν και γνωρίζει κάποιους «μεγαλο-οφειλέτες» … έχουν χαθεί τα παραστατικά με τα στοιχεία!!! και αδυνατεί να συντάξει εγκαίρως τις ειδοποιήσεις προς αυτούς και να δεσμεύσει το ΑΦΜ τους; Αφού όπως δήλωσε η κ. Δημητρίου γνωρίζει «εύπορη οικογένεια» που οφείλει 4.000€ στο Νομικό Πρόσωπο γιατί δεν έχει ενεργήσει τα δέοντα μέχρι τώρα; Να υποθέσουμε ότι αναλογίζεται ίσως το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης;

Η ίδια άλλωστε ήταν που συνέταξε το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 και δεν γνώριζε ή δεν θυμόταν «ακριβώς» ή «περίπου» το ποσό των εισπραχθέντων τροφείων από τους γονείς και το ΕΣΠΑ μέχρι και τις 25/11/2015!!! Τυχαίο;

Σίγουρα δεν περιμένουμε από μία έμπειρη δημοτική σύμβουλο που έχει διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος των παιδικών σταθμών, να γνωρίζει με λεπτομέρειες τις «αμέλειες» της προηγούμενης Διοίκησης και να μην θυμάται βασικά στοιχεία του πρόσφατου δικού της προϋπολογισμού του 2016 και μάλιστα από τη στιγμή που η σημερινή Διοίκηση, όπως ενημέρωσε, παρακολουθεί κάθε μήνα την κίνηση των τροφείων και έρχεται σε επαφή με τους γονείς που καθυστερούν τις υποχρεώσεις τους!

Το όλο σκηνικό θύμιζε μάλλον πυροτέχνημα και όχι την υποτιθέμενη «βόμβα» που ισχυρίστηκε η κ. Δημητρίου ότι αφέθηκε να σκάσει στα χέρια της. Γιατί είναι έκδηλο πλέον, ότι δεν υπάρχει καμία «βόμβα», παρά μια παράσταση εντυπωσιασμού ή μάλλον μια οργανωμένη πολιτική επίθεση κατά της προηγούμενης Διοίκησης των ΠΑΙΣΔΑΠ, με σκοπό να σκεπαστούν οι αδυναμίες και τα προβλήματα της σημερινής.

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter