Η Δημοτική Βιβλιοθήκη υποδέχτηκε την Ρούλα Γεωργακοπούλου

Χωρίς τίτλο

Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ο κύκλος παρουσιάσεων της Λέσχης των Μεταφραστών «Όταν οι συγγραφείς μεταφράζουν» υποδέχτηκε την Ρούλα Γεωργακοπούλου. Η Ελένη Ζέρβα παρουσίασε τη συγγραφέα και δημοσιογράφο και συνομίλησε μαζί της για το θέατρο, τη γραφή, και ιδιαίτερα για το έργο του Πατρίκ Μοντιανό και τη μετάφραση του βιβλίου του «Για να μη χάνεσαι στη γειτονιά», που υπήρξε μοναδική αλλά και ευτυχής μεταφραστική εμπειρία της Ρούλας Γεωργακοπούλου που απέδειξε ότι ο μεταφραστής είναι πράγματι ο καλύτερος αναγνώστης ενός συγγραφέα και κατάφερε να φωτίσει το έργο του νομπελίστα, που χαρακτηρίστηκε «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».
Ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς διάβασε αποσπάσματα της μετάφρασης, αλλά και θεατρικών έργων της Ρούλας Γεωργακοπούλου, καθώς και του βιβλίου της «Γυναίκα μετρίου αναστήματος», συλλογή διακοσίων χρονογραφημάτων που δημοσιεύτηκαν από το 2002 ως το 2012. Θεωρητικά το χρονογράφημα δεν μοιάζει δύσκολο. Η επικαιρότητα προσφέρει αμέτρητα θέματα και γεγονότα. Ωστόσο, γίνεται δύσκολο, όταν αυτό που γράφεις πρέπει να έχει αντοχή στο χρόνο, και η εφήμερη γραφή να γίνεται διαχρονική. «Αλίμονό μου αν είχα κατά νου να επηρεάσω ή να διαμορφώσω» λέει η συγγραφέας, «η αρθρογραφία για μένα είναι το αλάνθαστο κόλπο να φαντάζομαι τον τέλειο συνομιλητή και να συνάπτω σχέσεις μαζί του». Και πράγματι, σε όλα τα κείμενα της Ρούλας Γεωργακοπούλου, χρονογραφήματα ή θεατρικά, διαφαίνεται η παρουσία αυτού του ιδανικού συνομιλητή και υπάρχει ένα κλείσιμο του ματιού στον αναγνώστη. Αλλά ίσως εντέλει η διπλή ιδιότητα της δημοσιογράφου και συγγραφέα να είναι πλάνη και το κλείσιμο του ματιού ένα έξυπνο εύρημα που της επιτρέπει να δημιουργήσει λογοτεχνία με έμπνευση το εφήμερο.
Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά, όπου το κοινό της βιβλιοθήκης της Αγίας Παρασκευής είχε την ευκαιρία να γνωρίσει μια συγγραφέα που, στη συνέχεια μιας παράδοσης εμπνευσμένων και ταλαντούχων χρονογράφων, έξυπνα και σεμνά, σαγήνευσε το ακροατήριό της.

——–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter