Κάθε πολίτης έχει σημασία. Του Κώστα Κουρούνη

Sirataki-japan

Μια μικρή είδηση με μεγάλη σημασία έβγαλε το CCTV News πριν λίγες μέρες. Θα πέρναγε απαρατήρητη, αλλά την πρόσεξε η Linda Poon, σχολιάστρια στο CITYLAB.com.

Εδώ και χρόνια ένας και μόνο επιβάτης περιμένει το τρένο στο σταθμό Σιρατάκι, στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας: Μια μαθήτρια. Το τρένο της JR Group περνά από το Σιρατάκι μία φορά το πρωί για να πάρει το κορίτσι για το σχολείο και ακόμη μερικές φορές μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου ως το βράδυ. Μοιάζει σαν ταινία του Miyazaki, αλλά σύμφωνα με το CCTV News η JR Group κρατάει ανοιχτό το σταθμό εδώ και χρόνια για μια και μόνη μαθήτρια.

Kourounis2012Η εταιρεία JR Group αποτελείται από επτά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείες που το 1987 εξαγόρασαν από την κρατική Japanese National Railways την υποδομή και την λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Η Ιαπωνία κατέχει ένα θλιβερό ρεκόρ στην υπογεννητικότητα. Ο πληθυσμός της γερνάει με τέτοιους ρυθμούς που στα επόμενα 45 χρόνια απειλείται να απολέσει το ένα τρίτο του (!) φέρνοντας την χώρα αντιμέτωπη με μια σειρά από κρίσεις όπως υπερπλεόνασμα κενών κατοικιών και μιας τρομακτικής συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού της. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας φυσικά έχει αρχίσει να πλήττεται και αυτό.

Έτσι, η είδηση για τον σταθμό Σιρατάκι αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η επιβατική κίνηση στο σταθμό αλλά και στις γύρω περιοχές είχε πέσει δραματικά λόγω της απομακρυσμένης θέσης του αλλά και εκ του ότι οι εμπορευματικές μεταφορές της περιοχής είναι πρακτικά ανύπαρκτες. Όμως οι μαθητές εξαρτώνται από το τρένο και οι γονείς ζήτησαν από την εταιρεία να κρατήσει το σταθμό ανοικτό για τα παιδιά τους. Και η JR Group συμφώνησε να λειτουργήσει τον σταθμό μέχρι το Μάρτιο που θα αποφοιτήσει η κοπέλα.

Οι Ιάπωνες βγάζουν το καπέλο τους προς την κυβέρνηση η οποία εμπράκτως έχει αναγάγει την εκπαίδευση των παιδιών της σε κορυφαία προτεραιότητα. Ένας σχολιαστής έγραψε στη σελίδα της CCTV στο Facebook “Γιατί να μην θέλω να πεθάνω για μια χώρα όπως αυτή, αφού η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει αυτό το ένα επιπλέον μίλι μόνο και μόνο για μένα;”

Αυτή είναι η έννοια της χρηστής διακυβέρνησης: Ότι ανεξάρτητα κρίσης και δημογραφικών – πόσω μάλλον οικονομικών – δεικτών, κάθε πολίτης έχει σημασία.

Οποιαδήποτε σύγκριση με την Ελλάδα όπου με δικαιολογία την οικονομική στενότητα περικόπτει κρίσιμα δρομολόγια για την εξυπηρέτηση άγνωστων οικονομικών δεικτών, είναι αναπόφευκτη.

Κώστας Κουρούνης

Πολεοδόμος πολιτικός μηχανικός

Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Τεχνικών και Πολεοδομικών Θεμάτων

Δημοτική Παράταξη «Αγία Παρασκευή η Πόλη μας»

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter