Στο επίκεντρο η γυναίκα στη χθεσινή ημερίδα για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου Αγίας Παρασκευής (video)

Ημερίδα Κέντρου Γυναίκας IMG_1691 copy

Στο επίκεντρο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Αμερικάνικου Κολλεγίου και διοργανώθηκε από το Κέντρο Γυναίκας του Δήμου Αγίας Παρασκευής και την ΚΟΙΝΣΕΠ «ΔΙΩΝΗ», βρέθηκε η γυναίκα, η σύγχρονη γυναίκα, η εργαζόμενη, η μητέρα.

Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην δημιουργία και λειτουργία του «Κέντρου Γυναίκας» με ομιλητή τον εντεταλμένο σύμβουλο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Γεράσιμο Βλάχο, στην σχέση κοινωνικής πολιτικής και γυναίκας που ανέπτυξε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής κ. Αντωνία Γκίνη και στις πολιτικές που εφαρμόζουν οι παιδικού σταθμοί για τη σύγχρονη γυναίκα και μητέρα που παρουσιάστηκαν από την Διευθύντρια των Παιδικών Σταθμών κ. Αναστασία Γιαννάκη.

Την παρουσίαση της ημερίδας έκανε η ποιήτρια κ. Ζέτα Μπελαούρη.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος προς τους παρεβρισκόμενους εξαίροντας το έργο των πρωτεργατών της Κοινωνικής Πολιτικής και του Κέντρου Γυναίκας, αναγνώρισε ότι το Κέντρο Γυναίκας αποτελεί μια δομή που ξεκίνησε από την προηγούμενη Διοίκηση του Βασίλη Ζορμπά, με δουλειά από την κ. Μίνα Μουχτούρη και συνεχίζεται με ελαφρώς διαφορετικό όνομα από την σημερινή Διοίκηση και έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Ημερίδα Κέντρου Γυναίκας IMG_1684 copyΟ κ. Βλάχος, ως πρώτος ομιλητής, αναφέρθηκε αρχικά στις κοινωνικές δομές της Αγίας Παρασκευής που παρέλαβαν από την προηγούμενη Διοίκηση του κ. Ζορμπά, όπως είπε, στις οποίες δυστυχώς έχει αυξηθεί η αναγκαιότητα της παρέμβασης του Δήμου. Έδωσε στοιχεία των αναγκών που υπάρχουν και αναφέρθηκε στο έργο των χορηγών και των εθελοντών που στηρίζουν τις δομές. Δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να αναπτυχθεί μια ακόμα δομή, η «Τράπεζα Χρόνου», καθώς και το «Τρόφιμα σε αναμονή». Ακολούθως τα στοιχεία που παρέθεσε αφορούσαν τις ανάγκες των γυναικών του Δήμου των ωφελούμενων από τις κοινωνικές δομές. Το Κέντρο Γυναίκας, όπως είπε, ο πολυχώρος δραστηριοτήτων και δημιουργίας για τις γυναίκες της πόλης μας, μπορεί να λειτουργήσει διαδραστικά στην τοπική κοινωνία ως πυλώνας αξιοποίησης της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ημερίδα Κέντρου Γυναίκας IMG_1703 copyΈνας από τους σταθερούς «εργάτες» των κοινωνικών δομών του Δήμου είναι η κ. Αντωνία Γκίνη η οποία εστίασε στην κοινωνική πολιτική και στις πολιτικές που κάνει η Υπηρεσία κατά κύριο λόγο για τις γυναίκες μιας και αποτελούν το 70% των ωφελούμενων στις κοινωνικές υπηρεσίες. Η κ. Γκίνη ξεκίνησε την παρουσίαση με το χάρτη της φτώχιας στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, όπου παρατηρούμε δύο θύλακες, έναν στην περιοχή του Τσακού (νεόπτωχοι) και έναν την περιοχή των Πευκακίων (με εγγραφές χρόνιας φτώχιας και φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού). Μίλησε για τους εθελοντές του ΔΡΑΣ.Ε. που στελεχώνουν με 29 άτομα τις δομές, ποιες είναι αυτές, πότε δημιουργήθηκαν (το 2012), τον τρόπο που λειτουργούν και σε ποιους απευθύνονται. Αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούνται και είναι πολιτικές απασχόλησης και την ανάδειξη της ΚοινΣεπ «ΔΙΩΝΗ» μέσα από ένα από αυτά. Υπάρχουν πολλές εθελοντικές δράσεις, είπε η κ. Γκίνη. Οι χορηγοί και οι εθελοντές αποτελούν μία ομάδα που έχουν στηρίξει και έχουν κάνει πάρα πολλά για τις κοινωνικές δομές. Έκλεισε λέγοντας πως η συμμετοχή και η αντιπροσώπευση των ωφελουμένων στις κοινωνικές υπηρεσίες και δομές είναι πολύ σημαντική στην αξιολόγηση και το σχεδιασμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και είναι επιβεβλημένη και η συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών φορέων ή προσώπων που έχουν άμεση σχέση με τις ευπαθείς ομάδες, όπως γίνεται με την κοινωνική επιτροπή, γιατί μ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται και η εξωστρέφεια των υπηρεσιών και των κοινωνικών δράσεων, ενισχύεται η ποιότητα των παροχών, η διαφάνεια και η συμμετοχική δυνατότητα των ωφελουμένων.

Στο τέλος της ομιλίας της παρουσιάστηκε βίντεο με μερικές όμορφες στιγμές από δράσεις του ΚΑΠΗ Αγίας Παρασκευής, επενδυμένο με μια μελωδία της Δήμητρας Γαλάνη.

Ημερίδα Κέντρου Γυναίκας IMG_1741 copyΗ κ. Γιαννάκη μας γέμισε με την αισιοδοξία και τις χαρούμενες εικόνες των μικρών παιδιών των παιδικών σταθμών, χωρίς να παραλείψει να μας κάνει γνωστή τη στήριξη που προσφέρουν οι ΠΑΙΣΔΑΠ στις μητέρες τις εργαζόμενες, τις μητέρες των μονογονεϊκών οικογενειών, τις σύγχρονες γυναίκες. Η σύγχρονη γυναίκα εξακολουθεί να έχει τους ίδιους ρόλους όπως παλαιότερα, της μητέρας, της συζύγου, της νοικοκυράς, της εργαζόμενης και καλείται να είναι σωστή και να κρατάει τις ισορροπίες ανάμεσα σε πολλά επίπεδα. Ο παιδικός σταθμός έρχεται να ανακουφίσει αυτή τη σύγχρονη γυναίκα. Η κ. Γιαννάκη ανέπτυξε τον τρόπο που λειτουργούν οι παιδικοί σταθμοί βοηθώντας την μητέρα και προσφέροντας στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια του παιδιού.

Ημερίδα Κέντρου Γυναίκας IMG_1794 copyΣτο τέλος των ομιλιών ο λόγος δόθηκε και στον πρώην Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος είπε, ότι χαίρεται για τις δύο νέες δομές που ετοιμάζει η Διοίκηση και δήλωσε πως ως αντιπολίτευση θα είναι πάντα δίπλα σε όλα όσα θα αφορούν τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Επισήμανε όμως, ότι στο τέλος του 2011 και το 2012 υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα, το πρόβλημα της φτώχιας και αυτό ανάγκασε την τότε Διοίκηση του Δήμου εκ των πραγμάτων να δημιουργήσει αρχές του 2012 τις κοινωνικές δομές και στη συνέχεια πήρε το πρόγραμμα της «φτώχιας» μαζί με το Δημοτική Κοινότητα Γέρακα. Ανέφερε επίσης ότι ο νυν Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος, δεν είχε ψηφίσει τότε τη δημιουργία των κοινωνικών δομών. Εξέφρασε και την εξής απορία προς το νυν Δήμαρχο: για ποιο λόγο αλλάξανε το όνομα της δομής από «Γυναίκα & Δημιουργία» σε «Κέντρο Γυναίκας» γιατί όπως είπε κέντρα υπάρχουν πολλά (αλλοδαπών, κλπ) ενώ η προηγούμενη ονομασία ήταν ιδιαίτερη. Τέλος ευχήθηκε στις συμμετέχουσες στη δράση αυτή, να περνάνε καλά, να δημιουργούν φιλίες και να δημιουργούν για το σπίτι και την οικογένειά τους.

Ακολούθησε χορευτικό από την Ελένη Γλάρου απόφοιτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Κέντρου Γυναίκας «Μεσογείων & Γυναικών Α Γωνία». Επίσης μοιράστηκε το βιβλίο «Δήγματα γραφής» που είναι μια δημιουργία της ομάδας «γραφή- εικόνα» του Κέντρου Γυναίκας.

Ημερίδα Κέντρου Γυναίκας IMG_1817 copy

Παρόντες στην ημερίδα ήταν επίσης η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ κ. Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου, κ. Μίνα Μουχτούρη, κ. Μιχάλης Γαβράς και κ. Άννα Γάκη, η προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας κ. Γεωργία Ξενούλη, η πρώην προϊσταμένη της Κοινωνικής Υπηρεσίας κ. Λύβια Κανέλλου και η εθελόντρια κ. Ντίνα Μανωλοπούλου.

Ολόκληρες τις ομιλίες μπορείτε να παρακολουθήσετε στα βίντεο που ακολουθούν.

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΓΚΙΝΗ – ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ημερίδα Κέντρου Γυναίκας IMG_1681 copy

Ημερίδα Κέντρου Γυναίκας IMG_1788 copy
Ημερίδα Κέντρου Γυναίκας IMG_1660 copy

Ημερίδα Κέντρου Γυναίκας IMG_1672 copy

 

video 1

 –

video 2