Σύσσωμη η αντιπολίτευση έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κινηματογράφο, αλλά η Διοίκηση κώφευε … (video)

δημοτικός κινηματογράφος - Δ.Σ.

Γράφει η Λένα Μαρκή

Το θέμα της λειτουργίας του δημοτικού κινηματογράφου στο πάρκο «Σταύρος Κώτσης» δεν έχει κλείσει ακόμα και απασχόλησε και χθες (12-7-2016) τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά τη συζήτηση του 6ου θέματος για την έγκριση τοποθέτησης προσωρινής κατασκευής στον υπαίθριο χώρο προβολών και παραστάσεων. Κάποιοι θεώρησαν ότι επαναλήφθηκε το ίδιο έργο. Όσοι όμως παρακολούθησαν με προσοχή, διαπίστωσαν ότι δόθηκε μια άλλη πάρα πολύ σοβαρή διάσταση που πρέπει να τύχει της δέουσας σημασίας.

Αρχής γενομένης από τον κ. Βασίλη Ζορμπά επικεφαλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ανέφερε ότι το πρωί της ίδιας ημέρας αντιλήφθηκε μπετονιέρα να ρίχνει μπετό στο χώρο που η Δημοτική Αρχή φιλοδοξεί να στήσει τον κινηματογράφο και αποτελεί δασική έκταση, χωρίς να έχει τη σχετική άδεια και άμεσα κάλεσε την αστυνομία ως όφειλε. Όπως συμπλήρωσε στη δευτερολογία του, για τη ρίψη μπετών χρειάζεται στατική μελέτη, την οποία δεν υπογράφει ο υπεργολάβος όπως ειπώθηκε από τη Διοίκηση. Χαρακτήρισε τη Δημοτική Αρχή «ανεπαρκή και ανίκανη». Άφησε επίσης σοβαρές αιχμές ότι κάποιοι επιθυμούν να δημιουργηθεί θέμα στο χώρο αναφορικά με το παραχωρητήριο του πρώην στρατοπέδου Σπυρούδη, ώστε να χαθεί από το Δήμο και να περάσει στη συνέχεια στο ΤΑΥΠΕΔ με σκοπό την αξιοποίησή του από την κυβέρνηση και γι’ αυτό συνεχώς κάποιοι προκαλούν.

Από την πλευρά της Διοίκησης την ευθύνη για την μπετονιέρα ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Κονταξής λέγοντας ότι υπάρχει άδεια, την έχει δει ο ίδιος και θα την υπέγραφε χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά προτίμησε να κινηθεί πριν αυτή έρθει στο Δήμο. Για το λόγο αυτό θα επωμιστεί και το πρόστιμο από την αστυνομία που θα είναι της τάξης των 150€. Η δε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ελισάβετ Πετσατώδη περιέγραψε με χαρά ότι η άδεια είναι «από τεράστια εταιρεία»!!!

Η «Συμμαχία Ευθύνης» με ομιλητές τους κυρίους Βασίλη Γιαννακόπουλο (επικεφαλής) και Κώστα Κρητικίδη ήταν αυτή που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το πάρκο.

Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος με δριμύτατο ύφος μίλησε για ανεξήγητο θέμα που έχει δημιουργήσει η δημοτική αρχή και την κατηγόρησε για έλλειψη προγραμματισμού και σπατάλη χρημάτων (υπολόγισε περίπου 100.000€ για τη δημιουργία του, συν τη ζημιά από τη μη έκδοση εισιτηρίων περίπου 100.000€, συν άλλες 100.000€ από την προηγούμενη χρονιά, σύνολο 300.000€) τα οποία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του στίβου του γηπέδου χωρίς να επιβαρυνθεί στην ουσία ο Δήμος. Κατέστρεψαν, είπε, έναν από τους καλύτερους δημοτικούς κινηματογράφους της Αττικής και όλα αυτά έγιναν, όπως είπε, για να κάνουν «το βίτσιο κάποιου». Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με την Ένωση Συλλόγων Γονέων, τα μέλη της οποίας δήλωσαν ότι ουδέποτε ζήτησαν από το Δήμαρχο να φύγει ο κινηματογράφος από το 2ο γυμνάσιο, αντίθετα αν ο Δήμος καλύψει τις μικροβλάβες και κάνει τις επισκευές στο σχολείο δεν τίθεται θέμα. Γεγονός που κατά τον κ. Γιαννακόπουλο μπορούσε να επιτευχθεί από τις εισπράξεις των εισιτηρίων που έφταναν περίπου τις 20.000€. Κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι έτσι τιμωρεί τον κόσμο αφήνοντάς τον για δύο χρονιές χωρίς κινηματογράφο. Εξήγησε ότι θα ψηφίσουν λευκό ως παράταξη για μην δώσουν άλλοθι στη Διοίκηση να ρίξει το φταίξιμο αλλού.

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΔΣ κ. Γεράσιμο Βλάχο παραδέχτηκε ότι η Δημοτική Αρχή έχει δικαίωμα να αποφασίσει που θα λειτουργήσει τον κινηματογράφο, αλλά δεν έχει δικαίωμα για δύο χρόνια να ταλαιπωρεί τον κόσμο, δεν έχει δικαίωμα τις 300.000€ (αναλύονται παραπάνω) να μην τις εισπράξει και να τις δαπανήσει, δεν έχει δικαίωμα όταν όλη η αντιπολίτευση ομόφωνα συμφωνεί στην λειτουργία στο προαύλιο του σχολείου η Δημοτική Αρχή να μην συμφωνεί, δεν έχει δικαίωμα «να καταστρέφει» έργα που υπάρχουν και να έρχεται μέσα Ιουλίου να πάρει αποφάσεις. Ήταν μια πλήρη αποτυχία η περσινή χρονιά και δεν μπορεί ούτε έναν κινηματογράφο να λειτουργήσει.

Για να συνεχίσει ο κ. Κώστας Κρητικίδης λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα του πρ. στρατοπέδου Σπυρούδη και του παραχωρητηρίου γιατί μέσα από μια σύγκρουση μπορεί να υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του Δήμου. «Κινδυνεύει ο χώρος» κατά τον κ. Κρητικίδη, που εν ολίγοις έρχεται σε συμφωνία με τις παραπάνω αιχμές του κ. Ζορμπά. Την παρατήρηση αυτή ο κ. Κρητικίδης την τόνισε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του. Ο νοών νοείτω ή ο θέλων κατανοεί … Εμάς πάντως μας χτύπησε πραγματικά το καμπανάκι.

Δεύτερη παρατήρηση ήταν ότι ο κινηματογράφος έπρεπε να διατηρηθεί στο χώρο που είχε με τις προϋποθέσεις που βάζει η Ένωση Γονέων, δηλαδή όχι στην ιδιωτικοποίηση, αλλά με λειτουργία του από το Δήμο. Μίλησε κι αυτός για αστοχία της Διοίκησης σε θέματα προγραμματισμού.

Όσο για την συναίνεση, είπε, είναι κάτι που κατακτάται καθημερινά με τον τρόπο, τις τοποθετήσεις και τη συμπεριφορά μας.

Σημείωσε ότι «το όνειρο μας και το όνειρο του Αντώνη Σιδέρη» ήταν στο χώρο εκείνο να γίνει το υπαίθριο θέατρο της πόλης μας.

 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αντρέας Γκιζιώτης χαρακτήρισε ως «ξεκάθαρη παράβαση» τη ρίψη μπετού στο χώρο γιατί «δεν υπάρχει άδεια» . Εξέφρασε την ανησυχία του για το παραχωρητήριο το οποίο δεν είναι κάτι γενικόλογο, αλλά έχει αυστηρές προδιαγραφές μέσα. Η επόμενη ανησυχία του αφορά τη διαχείριση του χώρου που ανήκει ισότιμα σε όλους τους δημότες. Αποκόμισε δε το συμπέρασμα, ότι δεν έχει πειστεί ούτε η δημοτική ομάδα της Διοίκησης και μίλησε για την αποτυχία των δύο προηγούμενων χρόνων. Συμφώνησε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν προσφέρεται για κινηματογράφο αλλά για μια σκηνή θεάτρου και συναυλιών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η πόλη δεν έχει ούτε θέατρο, ούτε κινηματογράφο. Αναμένει δε τη συνολική λύση που θα υπάρξει και κατόπιν θα αποφασίσει πως θα κινηθεί. Έπειτα από αυτά και ως κινηματογραφόφιλος δήλωσε ότι θα απέχει της ψηφοφορίας.

«Προφανώς πρέπει να δούμε στο λεξικό τι σημαίνει συναίνεση και τι δοξάστε με» ήταν τα λόγια του κ. Κώστα Τσιαμπά. Απευθυνόμενος στον κ. Κονταξή τόνισε ότι ο κ. Κονταξής δεν έχει το δικαίωμα ούτε να εγκρίνει μελέτη, ούτε να υπογράψει μελέτη, αυτό είναι δουλειά της Τεχνικής Υπηρεσίας και η μελέτη που λέει ότι υπάρχει δεν έχει ισχύ αν δεν περάσει από την Τεχνική Υπηρεσία. Τόνισε κι αυτός, συμφωνώντας με τον κ. Κρητικίδη, ότι υπάρχει κίνδυνος για το χώρο του πρώην Σπυρούδη και κάλεσε το Δήμαρχο να μην «τραβάει το σχοινί και να μην σκοτώσει» μια προσπάθεια αποδέσμευσης και αξιοποίησης του χώρου που ξεκίνησε χρόνια πριν, γιατί τότε θα έχει την ηθική ευθύνη αν κάτι πάει στραβά.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κ. Γιάννης Λογοθέτης μετέφερε την απορία του κόσμου για το πότε θα ξεκινήσει ο κινηματογράφος. Αναφερόμενος στις προηγούμενες κατά καιρούς εξαγγελίες του Δημάρχου για την έναρξη των παραστάσεων, τόνισε ότι ο Δήμαρχος εκπροσωπεί το θεσμό του Δημάρχου και όχι τον εαυτό του και γι’ αυτό πρέπει να είναι συνεπής και αξιόπιστος, γιατί έτσι προστατεύεται το κύρος του θεσμού.

Η κ. Έφη Καψοκεφάλου έφερε ως παράδειγμα την άρτια λειτουργία του δημοτικού κινηματογράφου του όμορου Δήμου Χολαργού που ήδη έχει ξεκινήσει με ταινίες Α΄ προβολής και μάλιστα στο προαύλιο σχολείου μέσω ιδιώτη. Η λειτουργία του πραγματοποιείται μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και η κ. Καψοκεφάλου κατέθεσε το πρόγραμμα και το εισιτήριο ως απόδειξη στο δημοτικό συμβούλιο. Κατέθεσε επίσης «το συναίσθημα» περιγράφοντας την εικόνα και τα συναισθήματα των πολιτών κατά τις προβολές ταινιών στον όμορφο χώρο του cine σχολείου στο 2ο Γυμνάσιο. Αναρωτήθηκε γιατί να φτάσουμε να γίνονται κάποιες προβολές για κάποιους λίγους συμπολίτες μας. Θέτοντας θέμα για την μορφή του πολιτισμού που παρέχεται στην πόλη μας κατέθεσε ενδεικτικά το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων.

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Διονύσιος Λέκκας τόνισε ότι δεν δέχεται ως δικαιολογία για την καθυστερημένη έναρξη λειτουργίας του κινηματογράφου, την τέλεση των εκδηλώσεων στην ΕΡΤ (SummERTime). Συμφώνησε με τους προλαλήσαντες ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Η αντίδραση σε όλα αυτά της Δημοτικής Αρχής ήταν να επιμένει στο ότι αυτοί αποφασίζουν και κάνουν ότι θέλουν, κακώς η αντιπολίτευση ενοχλείται με «μικροπαρεμβάσεις» στο πάρκο και για όλα φταίει η «μείζονος αντιπολίτευση του μηδενισμού», με τον κ. Βλάχο να δυναμιτίζει την ατμόσφαιρα. Αν και ο Δήμαρχος δήλωσε ότι είναι γνώστης του παραχωρητηρίου, ο κάθε πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ότι δεν το κατέχει. Στο παραχωρητήριο υπάρχουν απλοί σαφείς όροι που μπορεί να τους κατανοήσει ακόμα και ένα μικρό παιδί. Υπάρχει επίσης και μια «κόκκινη γραμμή» που η Δημοτική Αρχή είναι στο «τσακ» να την περάσει. Αυτή την κόκκινη γραμμή έδειχναν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ΟΛΑ τα μέλη της αντιπολίτευσης. Αν οι διοικούντες δεν είναι σε θέση να την αναγνωρίσουν, τότε θα συμφωνήσω με τον κ. Τσιαμπά, ότι θα φέρουν την πλήρη ηθική ευθύνη για το όποιο αποτέλεσμα.

Και ορισμένες προσωπικές σκέψεις και απορίες:

  • Άλλο η ανακατασκευή ήδη υπάρχοντος κτιρίου και άλλο η κατασκευή εκ θεμελίων σε δασική έκταση.
  • Εξηγήστε μου πως και από πότε ένα πολιτιστικό γεγονός αποκλείει ένα άλλο στην ίδια πόλη και που ξανάγινε αυτό.
  • Έχει δίκιο η κ. Καψοκεφάλου όταν λέει ότι οι περισσότεροι κάτοικοι δεν γνωρίζουν ότι λειτουργεί κάποιος τύπος υποτυπώδους θερινού κινηματογράφου, το διαπιστώνουμε και οι ίδιοι εδώ και αρκετό διάστημα όταν κάτοικοι ακόμα και της περιοχής του Αγ. Ιωάννη, μας ρωτούν αν θα λειτουργήσει ο κινηματογράφος που υπήρχε στο σχολείο.
  • Μας έχουν ζαλίσει λίγο αυτές οι άδειες που υπάρχουν και δεν υπάρχουν και πάνε από τον ένα στον άλλο και τις υπογράφει ο πρώτος εύκαιρος.
  • Βιάστηκε λέει για μια μέρα να περιμένει να βγει η άδεια και έτρεξε να ρίξει τα μπετά, γι’ αυτό θα πληρώσει και το πρόστιμο για να μην μας επιβαρύνει …. με 150€! (για τις 75.000€ που δόθηκαν ήδη ούτε κουβέντα). Αυτό μπορεί να το πράξει ο κάθε δημότης με αντίτιμο ένα μικρό πρόστιμο ή εκεί ισχύει άλλος κανόνας;
  • Όσο αφορά την «τεράστια εταιρεία», να μην αναφέρω κάτι τεράστιες πολυεθνικές εταιρείες που απασχολούν τη δικαιοσύνη τελευταία. Σημασία έχει να είναι σωστή, νόμιμη και να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει ο νόμος.
  • Αν μια δημοτική αρχή που έχει έντονη έφεση στα πολιτιστικά, σε διάστημα 2 ετών κατάφερε να αγωνίζεται να λειτουργήσει ο δημοτικός κινηματογράφος για 40 μέρες στο τέλος του καλοκαιριού, σε έναν χώρο που στις 13 Ιουλίου 2016 παρουσιάζει εικόνα ενός «άδειου οικοπέδου», τότε πολύ απλά απέτυχε.

 

Παρακολουθήσαμε μια δυναμική αντιπολίτευση που σύσσωμη προτείνει τη λειτουργία του δημοτικού κινηματογράφου στον παραδεισένιο χώρο του 2ου Γυμνασίου, χωρίς έξοδα για το Δήμο (και κατά συνέπεια για τους δημότες) και με μόνη αντίδραση αυτή της Δημοτικής Αρχής!

Παρακολουθήσαμε μια Δημοτική Αρχή να μιλάει για «ομοφωνία» και να είναι η μόνη που διαφωνεί και ξοδεύει χρήματα των δημοτών για ένα καλοκαιρινό έργο διάρκειας 40 ημερών που ακόμα είναι στα σπάργανα!

Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Για να θέσουμε εμείς την ουσία των πραγμάτων και για να είμαστε ρεαλιστές, αυτή η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ τον δημοτικό κινηματογράφο στο προαύλιο του 2ο Γυμνάσιου γιατί θα είναι σα να παραδέχεται την αποτυχία της. Εξάλλου θέλει … κότσια, σιγουριά και όχι εγωισμούς και ανασφάλειες για να αποδεχτεί κανείς ότι κάποιος άλλος έχει δίκιο. Επόμενο ήταν, λόγω της δύσκολης θέσης που βρέθηκε να αρχίσει να κυνηγά ανεμόμυλους ως άλλος Δον Κιχώτης και να δείχνει την «κακιά αντιπολίτευση» και μάλιστα του κ. Ζορμπά (οι αντιρρήσεις και οι επισημάνσεις των άλλων παρατάξεων απλά εξατμίστηκαν!) που μόνος αυτός (!) έχει τη δύναμη να σταματήσει έργα που έτσι κι αλλιώς περνά η πλειοψηφία της Διοίκησης του Δήμου. Ακούγεται παράλογο έτσι; Κι όμως αυτό ελέχθη.


ΜΕΡΟΣ 1ο

 –
ΜΕΡΟΣ 2ο

ΜΕΡΟΣ 3ο

 

(Οι συχνές διακοπές στα βίντεο οφείλονται στην κάκιστη ποιότητα της ζωντανής μετάδοσης της συνεδρίασης. Αυτό ακριβώς βλέπαμε, αυτό και καταγράψαμε)

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter