Περί των εκδηλώσεων εορτασμού της πολιούχου Αγίας Παρασκευής. Του Γιάννη Λογοθέτη

plateia Ag. Paraskevis 5f1d6_720x560

Του Γιάννη Λογοθέτη*

Το διήμερο 25/26 Ιουλίου τιμάμε την πολιούχο  και προστάτη μας Αγία Παρασκευή με γενικό σημαιοστολισμό, φωταγώγηση δημοσίων κτιρίων και παρουσία εν σώματι του Δημοτικού Συμβουλίου στη λιτάνευση της εικόνας και στη Θεία Λειτουργία.

Για την απόφαση του Δήμου όμως να οργανώσει την παραμονή της γιορτής εκδήλωση με σουβλάκια και νταούλια,  στην πλατεία ¨ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ” στο Κοντόπευκο, δεν ξέρω αν τό γνωρίζετε… και αν συμφωνείτε αλλά υπάρχουν ενστάσεις.

Ανοίγει  παρένθεση για μια χρήσιμη διευκρίνηση: Ο δήμος μας λειτουργεί  γραμμικά συνήθως…
  -Για να δούμε τι κάναμε πέρυσι;  Αναστατώνουμε συρτάρια, βρίσκουμε την περσινή απόφαση, αφήνουμε το ίδιο σκεπτικό, αλλάζουμε δυο τρεις φράσεις- χάριν καινοτομίας- και έτοιμη η εισήγηση.

Το θέμα του εορτασμού της πολιούχου Αγίας εισήχθη  στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 12 Ιουλίου. Η εισήγηση προέβλεπε  και τη δαπάνη για το τσιμπούσι στη “ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ”: 3 χιλιάρικα από δω, τόσα από εκεί αλλά τόσα παραπέρα… 7.427,60 ευρώ το σύνολό της.

(Ο διάλογος που ακολουθεί προφανώς και δεν είναι το απομαγνητοφωνημένο κείμενο. Διανθίστηκε  για να γίνει λίγο γλαφυρός και να γουστάρουμε. Η ουσία των επιχειρημάτων όμως, όπως κατατέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, παραμένει ίδια… Το πιάνεται φαντάζομαι.)

– Ομόφωνα; βιάστηκε να ρωτήσει ο Πρόεδρος για να κλείσει το φάκελο και να περάσει στο επόμενο θέμα της Η.Δ.

-Μισό λεπτό κ. Πρόεδρε, μια κουβέντα… Παραμονή της πολιούχου,μεγάλη η χάρη της. Να κάνουμε το σταυρό μας και να προσκυνήσουμε στην περιφορά οι χριστιανοί. Να κάνουμε τη βόλτα μας και να ψωνίσουμε  απ τους πάγκους, ό,τι τέλος πάντων μπορεί ο καθένας μες στη φτώχεια του… να πιούμε και τη μπυρίτσα μας στα καφέ, στα εστιατόρια, στις μπυραρίες… Τόσες επιχειρήσεις στην Αγία Ιωάννου και στην κεντρική πλατεία περιμένουν τη γιορτή  για λίγο τζίρο παραπάνω. Τόσοι εργαζόμενοι…Κλέφτες θα γίνουνε; Και να σου πω και κάτι: Αν έχεις τόση πρεμούρα να βγάζεις λόγους σε γλέντια και τσιμπούσια καν το μπροστά στην εκκλησία ή δίπλα, στο θεατράκι. Τι τον παίρνεις τον κόσμο νυχτιάτικα και τον κουβαλάς στο Κοντόπευκο;

-Έτσι τα βρήκαμε… αυτά κάνανε και οι προηγούμενοι.

-Εντάξει, και τι σημαίνει αυτό; Ας σπάσουμε την γραμμικότητα των πραγμάτων επιτέλους…

 

Είναι και το άλλο! Χορτάσαμε νταούλια. Πετσετάκια τα πεντοχίλιαρα! Μέρα παρά μέρα χοροί και πανηγύρια… Ανέμελη ζωή μες στην τρελή χαρά…Νυχτερινή πίστα η πόλη: Νταούλια, κλαρίνα, μπουζούκια και  φωτογραφίες στο fb για να χουμε να λέμε. . Μπουχτίσαμε τα τσιφτετέλια και τους αμανέδες. Άμβλυνση  μουσικοχορευτικών συναισθημάτων θα πάθουμε στο τέλος…

Σκέψου και ένα τρίτο 7.427,60 ευρώ για σουβλάκια και νταούλια; Είναι πολλά τα λεφτά για τέτοιες εποχές. Παιδιά δεν έχουν γάλα.Τα λειτουργικά έξοδα μιας χρονιάς για πέντε νηπιαγωγεία. Με  εφτάμισι χιλιάρικα καλύπτεις τα αιτήματα των παιδιών της πλατείας : τους βάζεις βρύσες,  πληρώνεις το  νερό, μια χημική τουαλέτα για ώρα ανάγκης, φτιάχνεις  πέργολες, ζωγραφίζεις τη σκακίερα που ζητάνε, επιδιορθώνεις τα παγκάκια…

-Ολοκληρώσατε κ. Λογοθέτη

– Μάλιστα κ. Πρόεδρε

– Ψηφοφορία…

ΥΓ1. Μπορεί να ψήφισα αρνητικά  αλλά τελικώς  η εισήγηση του Δημάρχου πλειοψήφησε και το γλέντι θα γίνει. Στα συλλογικά όργανα  εκτελούνται αποφάσεις πλειοψηφίας. Οι μειοψηφίες, απλώς καταγράφονται.

ΥΓ2. Το βράδυ της 25ης Ιουλίου είμαστε όλες και όλοι καλεσμένοι στην πλατεία “Μελίνα Μερκούρη” Κοντοπέυκου. Θα γίνει χαμός! Θα φάμε, θα πιούμε, θα χορέψουμε… Όλα τζάμπα. Πληρώνει ο Δήμος!
Καλή μας διασκέδαση!

 

 –

 logothetis* Ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος

 

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter