Κώστας Κουρούνης: Περί Υποδομών και λοιπόν Ξωτικών

13775415_10208019444981682_4830495218986358171_n

Όταν σχεδιάζουμε και όταν διοικούμε, θυσιάζουμε πόρους για να δώσουμε διεξόδους στην υγιή επιχειρηματικότητα και μετρητά για να δημιουργήσουμε Υποδομές δημόσιου συμφέροντος.

Οι Υποδομές είναι και αυτές ένα είδος επιχείρησης με σκοπό το κέρδος. Μόνο που εδώ το κέρδος είναι κοινό, πάει στις τσέπες όλων και προκαλείται από έμμεσες διεργασίες. Μπορεί οι Υποδομές να μην φέρνουν λεφτά το επόμενο τρίμηνο, αλλά σε βάθος χρόνου αποσβένουν πολλές φορές το αρχικό κεφάλαιο.

Για παράδειγμα, μια πεζογέφυρα πάνω από έναν οδικό άξονα ενώνει δύο γειτονιές, αυξάνει τη συνεκτικότητα του Δήμου, Kourounis2012μοιράζει σωστότερα τους πόρους. Σε συνδυασμό με ένα καλό σχολείο από εδώ, έναν ποιοτικό βρεφονηπιακό από εκεί, ένα γήπεδο και ένα χώρο πολιτισμού, αυξάνονται θεαματικά οι αξίες, μαγνητίζεται χρήμα, προκαλείται κινητικότητα στην αγορά, τζιράρουν οι τοπικές επιχειρήσεις, ανεβαίνουν οι αξίες γης, πληρώνονται φόροι, πηγαίνει χρήμα στα δημόσια ταμεία και δημοτικά τέλη στο δημαρχείο.

Οι Υποδομές λοιπόν αφορούν πολύ κόσμο, έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, στην τοπική οικονομία και στην οικονομία των νοικοκυριών.

Άρα είναι υπόθεση εθνικής σημασίας και πρέπει να υλοποιούνται υποδειγματικά, βάσει δημοσιοποιημένου σχεδίου, με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και, πάνω απ’ όλα, σύμφωνα με το νόμο.

Κώστας Κουρούνης

Πολεοδόμος Πολιτικός Μηχανικός

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter