Αρχική EDITORIAL ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ: Θέλουμε … όμως μπορούμε; …. Ιδού η απορία! “ΗΧΗΤΙΚΟ- video”

ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ: Θέλουμε … όμως μπορούμε; …. Ιδού η απορία! “ΗΧΗΤΙΚΟ- video”

vila-iola-dimotiko-sumvoulio-2016

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σίγουρα το ότι υπάρχει μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίας Παρασκευής ένα σημαντικό ακίνητο* στο οποίο έζησε ο διεθνώς αναγνωρισμένος γκαλερίστας και συλλέκτης έργων τέχνης, Αλέξανδρος Ιόλας, όπου συγκεντρώνονταν τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού κόσμου και το αφήνουμε έρμαιο στην τύχη του και στις διαθέσεις κάθε περιθωριακού ατόμου, αποτελεί μια σοβαρή πληγή που διαρκώς αιμορραγεί.

Θα έπρεπε ήδη εδώ και χρόνια να βρίσκεται στα χέρια του Δήμου και να έχει αξιοποιηθεί καταλλήλως. Η δυσκολία που προέκυπτε πάντα για την μη μέχρι τώρα απόκτησή του ήταν η έλλειψη των απαιτούμενων χρημάτων μιας και τα ποσά φάνταζαν υπέρογκα για τις δυνατότητες του Δήμου.

Ξαφνικά όμως στα θέματα ημερησίας διατάξεως του δημοτικού συμβουλίου στις 29 Νοεμβρίου 2016 η Δημοτική Αρχή ζητά την «Καταρχήν έγκριση για απευθείας αγορά του κτήματος «Ιόλα» σύμφωνα με το άρθρο 191 παρ. 1 του Ν. 3463/06». Με δυο λόγια να δοθεί στον Δήμαρχο η έγκριση να προβεί στην αγορά του κτήματος και της βίλας Ιόλα, μιας συνολικής έκτασης 6.678τμ, όπου τα 1.600τμ αποτελούν τη βίλα, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, όπως διευκρίνισε και ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος. Έναυσμα για την κίνηση αυτή ήταν η αίτηση του νυν ιδιοκτήτη κ. Γεωργίου προς το Δήμο με την πρόταση της παραχώρησης τους στο Δήμο έναντι του ποσού των 3.150.000€, μία σημαντική προσφορά αν σκεφτεί κανείς ότι παλαιότερα το ποσό που ακούγονταν ανέρχονταν στα 9 εκατ. € περίπου. Η  πρόταση κέρδισε την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου με εξαίρεση τους κ.κ. Αντρέα Γκιζιώτη (Λαϊκή Συσπείρωση) και Θάνο Ανδρίτσο (Φυσάει Κόντρα) οι οποίοι δήλωσαν «παρών». Και οι δύο σαφώς και συμφωνούν στην αγορά του χώρου και της χρήσης του για πολιτιστικές δράσεις, αλλά επιφυλάσσονται για λόγους που θα δούμε στη συνέχεια.

Πέραν των πρώτων εντυπώσεων και των συναισθημάτων ερχόμενοι στην πραγματικότητα, γεννούνται κάποια βασικά ερωτήματα τα οποία τέθηκαν τόσο από τον επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλη Ζορμπά (Αγία Παρασκευή η πόλη μας), όσο και από άλλους δημοτικούς συμβούλους. Εκ πρώτης, υπάρχουν τα απαιτούμενα χρήματα; Γιατί πέραν του ανωτέρου ποσού αγοράς θα χρειαστούν και άλλα τόσα περίπου για τη συντήρησή του, οπότε μιλάμε για ένα ποσό των 6-7 εκατ. €. Κάποια στιγμή στην ιστορία της βίλας γινόταν προσπάθεια να αγοραστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, προσπάθεια που ναυάγησε λόγω της οικονομικής κρίσης που αφαίρεσε από τα ταμεία του υπουργείου την άνεση για ανάλογες κινήσεις. Η ερώτηση για την ύπαρξη των πόρων  θεωρήθηκε προφανή για τον κ. Γκιζιώτη, της οποίας η απάντηση, είπε,  θα έπρεπε να υπάρχει στο  εισηγητικό του θέματος.

Και φυσικά σε μια άρτια εισήγηση θα περίμενε κανείς να υπάρχουν πλήρη στοιχεία επί του θέματος, δηλαδή αν υπάρχουν τα χρήματα ή πως σκοπεύει η Διοίκηση να τα εξεύρει και φυσικά ένα γενικό έστω πλάνο που να εξηγεί με ποιο τρόπο σκοπεύει να αξιοποιήσει το χώρο αν τον αποκτήσει. Όμως τίποτα από αυτά δεν υπήρχε. Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια η Δημοτική Αρχή κινήθηκε με προχειρότητα και με το σκεπτικό «ας το αποκτήσουμε και βλέπουμε», με άλλα λόγια ας βουτήξουμε στη θάλασσα και μετά μαθαίνουμε να κολυμπάμε …. Έτσι όμως κινδυνεύουμε να πνιγούμε. Κατά τον Δήμαρχο όλα αυτά θα απασχολήσουν σε δεύτερη φάση, προς το παρόν περιμένουμε την έκθεση του ορκωτού εκτιμητή και αναλόγως θα υπάρξουν ενέργειες. Προφανώς απ’ ότι καταλάβαμε προσανατολίζονται στη αγορά με την σε δόσεις καταβολή του αντιτίμου και όχι εφάπαξ εξόφληση.

Όσον αφορά την αξιοποίηση του κτίσματος και του περιβάλλοντος χώρου θα γίνει μελέτη με κάποιο κόστος φυσικά, το οποίο μαζί με το ποσό για την αποκατάσταση μπορεί, σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, να ζητηθεί από την Περιφέρεια!!!

Προς στιγμήν βέβαια μας μπέρδεψε ο κ. Δημήτρης Κονταξής όταν παραδέχτηκε ότι ο Δήμος έχει στην άκρη 4 εκατ. € και δήλωσε ότι είναι της άποψης να διατεθεί ένα μέρος από αυτά για την απόκτηση του Ιόλα. Μίλησε για «μεγαλεπήβολα σχέδια» και κατόπιν ενημέρωσε πως σκοπεύουν να απευθυνθούν σε ιδρύματα (Νιάρχου, Ωνάση), να έρθουν σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς και να προτείνουν συνεργασία για την αξιοποίησή του. Όμως από τη μια ο κ. Ζορμπάς αμφισβήτησε την ύπαρξη των χρημάτων και τόνισε πως ο Δήμος δεν έχει χρήματα να υλοποιήσει τα απαραίτητα για την καθημερινότητα, όχι να αγοράσει την Ανεμώνη (600.000€), τον Ιόλα (3,5εκ.€) και όλα τα υπόλοιπα έργα εκατομμυρίων που έχει εξαγγείλει και από την άλλη ο κ. Σωτήρης Ησαΐας ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ξεχάσουν τα ιδρύματα Νιάρχου και Ωνάση. Θα μπορούσαν, πρότεινε, να απευθυνθούν σε Έλληνες εύπορους που θα ήθελαν να συνεργαστούν. Ο κ. Ησαΐας χαρακτήρισε τη Διοίκηση ανακόλουθη της εισήγησής της και πρότεινε ότι θα μπορούσαν να απευθυνθούν στον κ. Νίκο Σταθούλη**  ο οποίος με την εμπειρία του θα μπορούσε να τους βοηθήσει και να τους πει πως θα κάνουν την απόσβεση του κόστους αγοράς. Τους το είχε πει άλλωστε και παλιότερα, ότι ως δημοτικός συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ, με εκλεγμένη Περιφέρεια και Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται να μην φέρουν ούτε ένα ευρώ στην πόλη, άσχετα αν, συμπλήρωσε, τους θεωρεί πολιτικά ανίκανους όλους.

Κάποια χρήματα μένουν στο ταμείο από την απραξία μιας δημοτικής Αρχής όπως είπε και ο κ. Γκιζιώτης, για να συμπληρώσει ότι «είναι πάρα πάρα πολλά ανοιχτά τα μέτωπα και τα φοβάμαι»! Δεν πείθει η Δημοτική Αρχή ότι διεκδικεί και είναι βέβαιο ότι όποιος ιδιώτης θα δώσει κάποιες χιλιάδες ευρώ δεν θα το κάνει έτσι απλά, είναι γνωστό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σκοπιμότητες.

Ο κ. Ανδρίτσος εξέφρασε τις ανησυχίες του αν θα μπορέσουμε ως Δήμος να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες αποκατάστασης που θα προκύψουν εφόσον αγοράσουμε το κτήμα Ιόλα. Σε παρόμοια τροχιά κινήθηκε και ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης λέγοντας ότι φοβάται πως η χρηματοδότηση που αναφέρει η Διοίκηση δεν θα έρθει και το κτήριο κινδυνεύει να μένει στην ίδια κατάσταση και να μπαίνει μέσα όποιος θέλει. «κινδυνεύουμε να μας βρίζουν γιατί πήραμε αυτή την απόφαση», είπε.

villa iolaΑδίκως επαφίενται στην Περιφέρεια για χρηματοδοτήσεις γιατί ούτε εκείνη μπορεί να ανταπεξέλθει, επομένως πως θα δεσμευτεί ο Δήμος για να δώσει αυτά τα χρήματα, αναρωτήθηκε ο κ. Κώστας Τσιαμπάς και προκάλεσε τον αντιδήμαρχο Οικονομικών λέγοντας πως αν αφαιρεθούν οι ετήσιες αναγκαστικές δαπάνες ο Δήμος πάνω από 500-600.000€ τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει.

Πρόταση για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την αγορά της βίλας Ιόλα ανέφερε και ο κ. Γιάννης Λογοθέτης λέγοντας πως ανώτατος κρατικός υπάλληλος – πολιτικός μηχανικός που ασχολείται με τα προγράμματα ΕΣΠΑ,  ανέπτυξε πρόταση*** στο Δήμαρχο σε συνάντηση που είχαν, αλλά παρουσιάστηκε απογοητευμένος μετά από αυτή τη συνάντηση.

Όμως και σύμβουλοι της συμπολίτευσης παρατήρησαν τις αδυναμίες του εγχειρήματος και της εισήγησης με την οποία ήρθε στο Δ.Σ. το θέμα.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Σιδέρης μίλησε για μια Δημοτική Αρχή που δεν έχει απαντήσει τι πολιτισμό θέλει. Μια Δημοτική Αρχή που δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο δύο χρόνια τώρα πως συντονίζει δύο νομικά πρόσωπα, ούτε πως συντονίζει τις δομές του Δήμου. Δεν καλύφτηκε από την απάντηση του Δημάρχου όσον αφορά την συνέχεια μετά την αγορά και αναρωτήθηκε ποια θα είναι η Αρχή που θα διαχειριστεί το κομμάτι του πολιτισμού στην πόλη.

«Μιλάμε για μια πάρα πολύ σοβαρή αγορά. Μιλάμε στην πραγματικότητα για μια ανηφόρα στην οποία μπαίνει ο Δήμος», πόσο πιο εύστοχα μπορούσε να το περιγράψει ο αντιδήμαρχος Διοίκησης κ. Κώστας Χατζηανδρέου; Ήταν κι αυτός της άποψης ότι εκ των προτέρων πρέπει να είναι γνωστή η χρήση του και ο τρόπος διαχείρισης. Έθεσε το θέμα στη σωστή βάση του λέγοντας, ότι πρέπει να στηθεί ένα σοβαρό πολιτιστικό ίδρυμα, ένα τεράστιο νομικό πρόσωπο.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος θα συμφωνήσω με τον κ. Κώστα Τσιαμπά που πρότεινε την όποια διαπραγμάτευση από δω και πέρα να την κάνει επιτροπή. Ήδη υπάρχει μία επιτροπή για το κτήμα Ιόλα, άσχετα αν μένει ανενεργή. Ίσως ήρθε ο καιρός να πράξει αυτά για τα οποία επελέγη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η πρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου κ. Βούλα Κουτσογιάννη και ο κ. Μιχάλης Γαβράς πρώην δημοτικός σύμβουλος και νυν μέλος της Επιτροπής για το κτήμα Ιόλα. Ξεκάθαρη ήταν η θέση και των δύο για την ανάγκη απόκτησης του κτήματος. Σημαντική και η παρατήρηση της κ. Κουτσογιάννη που δήλωσε απογοητευμένη από όσα άκουσε,  πως από μια τόσο σημαντική συζήτηση απουσίαζε ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος και έφερε όλους μπροστά στο ερώτημα τι θα πουν στους ψηφοφόρους τους προεκλογικά αν δεν τηρήσουν την υπόσχεση που έδιναν τα προηγούμενα χρόνια.

 

Ένα μοναδικό κτίριο

IOLASΜε την αγορά της βίλας Ιόλα δεν αγοράζουμε απλά μια αίθουσα εκδηλώσεων, αλλά ένα μοναδικό πολιτιστικό κέντρο και σαν τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ο Αλέξανδρος Ιόλας ήταν αναγνωρισμένος σε Ευρώπη και Αμερική, σε μοντέρνους καλλιτέχνες που έμειναν στην ιστορία. Συναναστρεφόταν τα μεγαλύτερα ονόματα του πολιτισμού και της πολιτικής της εποχής εκείνης. Η κατοικία του στην Αγία Παρασκευή φιλοξένησε ιερά καλλιτεχνικά τέρατα παγκοσμίου φήμης.

Το βάρος λοιπόν της απόκτησης του χώρου είναι τρομερό. Έγινε σχεδόν απ’ όλους αποδεκτό ότι επιβάλλεται η δημιουργία ενός πολιτιστικού ιδρύματος μεγάλου βεληνεκούς. Πως όμως θα διοικηθεί και από ποιόν/ποιους; Θα δημιουργηθεί ένα νομικό πρόσωπο; Θα το αναλάβει ο Δήμαρχος με κάποια επιτροπή; Θα λειτουργήσει σε συνεργασία με κάποιο εύπορο όμιλο;

 

Άμα δεν υπάρχουν χρήματα δεν θα το πάρουμε

Μια φράση που βγήκε τόσο από τα χείλη του Δημάρχου, όσο και του κ. Κονταξή. Στην επιμονή του κ. Ζορμπά ότι δεν έχει ο Δήμος τις οικονομικές δυνατότητες για αυτή την αγορά και στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις του για το που θα βρεθούν τα χρήματα, οι δύο άντρες φάνηκαν να δυσανασχετούν και με έντονο ύφος, έδωσαν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα την απάντηση «Άμα δεν υπάρχουν χρήματα δεν θα το πάρουμε»!!! Οποία σοβαρότης ….

Δηλαδή η Δημοτική Αρχή και κατ’ επέκταση ο Δήμος μπαίνει σε έναν αγώνα χωρίς όπλα και εφόδια, συμπεριφερόμενη ως σαν να παίζει σε video game, όπου δεν έχει σημασία ο νικητής και ο χαμένος γιατί με ένα delete ξεκινάει από την αρχή. Όμως εδώ  δεν πρόκειται για παιχνίδι και κανείς δεν θα την λάβει σοβαρά όταν η ίδια δεν συμπεριφέρεται ανάλογα.

 

Είμαστε φτωχοί σε όλα

IMG_9569iolas copyΌπως είπε και ο κ. Νίκος Σταθούλης σε μια πρόσφατη συνέντευξή του: «Ο πολιτισμός χρειάζεται χρήματα. Έμπνευση. Όραμα. Είμαστε φτωχοί σε όλα.»

Μετά από όλα αυτά που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. έμεινα με την εντύπωση ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είναι μικρός για να αναλάβει ένα τέτοιο εγχείρημα μόνος του, χρειάζεται μια μεγαλύτερη βοήθεια. Πιθανόν αγοράζοντας τη βίλα Ιόλα να βρεθεί φορτωμένος με κάτι πολύ βαρύ για τους ώμους του με αποτέλεσμα να το ρίξει κάτω και να το σπάσει …

Πιστεύω επίσης ότι για πρώτη φορά τέθηκε σοβαρά προς συζήτηση το Θέμα «Ιόλα». Ο ιδιοκτήτης κ. Γεωργίου πραγματικά έκανε strike με αυτή του την κίνηση, γιατί τα προηγούμενα χρόνια λόγω  του υψηλού αντιτίμου όλοι αναφέρονταν στην ιδέα και όχι στην πραγματικότητα της απόκτησης. Δίνοντάς τους όμως μια προσβάσιμη τιμή αναγκάστηκαν να βρεθούν προ των ευθυνών τους και να επιλέξουν.

Θα επισημάνω και ένα φάουλ για την, κατά τα άλλα αξιόλογη, κ. Κουτσογιάννη. Ένας πολιτικός δεν πρέπει να αποφασίζει με το φόβο πως θα τον κρίνουν οι εν δυνάμει ψηφοφόροι του, αλλά με γνώμονα το πραγματικό όφελός των ψηφοφόρων του. Γεγονός που επισήμανε και ο κ. Μυλωνάκης λέγοντας πως «από την πρόεδρο μπήκε σχεδόν εκβιαστικά το δίλημμα  ή θα ψηφίσετε ναι ή δεν σας ψηφίζουμε».

Και πιο φτωχή η Δημοτική Αρχή

Τι κάνει η Δημοτική Αρχή; Πρόχειρα φέρνει το θέμα στο συμβούλιο χωρίς έστω μια πρόχειρη μελέτη, χωρίς καν ένα σχεδιασμό. Χωρίς χάραξη στρατηγικής, χωρίς να ρίξει ένα βλέμμα στο μέλλον. Τι φοβάται; Μήπως αλλάξει γνώμη ο ιδιοκτήτης; Απ’ ότι ανέφεραν αυτός είναι που έκανε το πρώτο βήμα ρίχνοντας την τιμή και πιέζοντας συνεχώς για μια απόφαση.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι εμπορικές αξίες των ακινήτων πέφτουν και μας δίνεται η ευκαιρία ως Δήμος να διαπραγματευτούμε προς όφελός μας. Δυστυχώς όμως στη συγκεκριμένη στιγμή έχουμε μια άπειρη Δημοτική Αρχή που δεν έχει μάθει να διεκδικεί, που κινείται σαν να πρόκειται για μια οποιαδήποτε προσωπική αγορά. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεράσιμος Βλάχος είπε πως πρώτα αγοράζει κάποιος το οικόπεδο και μετά αποφασίζει πως θα φτιάξει το σπίτι. Όμως κε Βλάχο, άλλο οικόπεδο αγοράζει κανείς για να χτίσει σπίτι και άλλο για να χτίσει εργοστάσιο. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε και το οικόπεδο και το «εργοστάσιο».

Απροετοίμαστη Διοίκηση με μια πάμφτωχη εισήγηση που προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και από τα δικά της μέλη. Αν δεχτούμε την δήλωση του κ. Σταθόπουλου σε παλαιότερο Δ.Σ., ότι συναντιέται και συζητάει με τη δημοτική του ομάδα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν έλαβε καν υπόψην του τις όποιες παρατηρήσεις μπορεί να έγιναν, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τη δημόσια αντίδρασή ορισμένων μελών της. Εκτός αν η απόφαση για την ουσία και την εισαγωγή του θέματος στην ημερήσια διάταξη έγινε ερήμην των.

 

Πολλά τα μέτωπα, αλλά …

Πολλά τα μέτωπα που ανοίγει η Διοίκηση του κ. Σταθόπουλου. Σκόπιμα; Ίσως.

Με τον τρόπο αυτό έχει πιο πολλές πιθανότητες να πετύχει κάτι, να ξεκινήσει κάποιο έργο μόλις λίγο πριν τις επόμενες εκλογές. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποφέρει ψήφους, αλλά μπορεί και να γυρίσει μπούμερανγκ. Όταν στην προεκλογική περίοδο έχει ένα κολυμβητήριο στάσιμο, (υποθετικά) έχει μια τρύπα στο χώρο του Δημαρχείου που θα δυσκολεύει την κυκλοφορία και θα δημιουργεί προβλήματα στα καταστήματα, έναν «Ιόλα» που θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια άθλια κατάσταση με τον κάθε περιθωριακό να το καταπατά, υποσχέσεις από Περιφέρεια και Κτιριακές Υποδομές, ποιος εγγυάται ότι θα λάβει την ψήφο της πλειοψηφίας των δημοτών;

Ο κ. Σταθόπουλος έχει ακόμα 2,5 χρόνια για να παρουσιάσει κάποιο μεγάλο έργο. Ο χρόνος όμως περνάει γρήγορα.

IMG_9573iolas1 copyΣκηνή από τη θεατρική παράσταση που δόθηκε στη βίλα Ιόλα τον Ιούνιο του 2014

* Επί των οδών Ομήρου, Δημοκρατίας και Χρ. Σμύρνης στον Παράδεισο Δήμου Αγίας Παρασκευής.

** Επί χρόνια δημοσιογράφος, νυν σύμβουλος Τέχνης, άλλοτε στενός συνεργάτης και βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα.

*** ΒΙΛΑ-ΙΟΛΑ_Πρόταση-για-ΕΣΠΑ-2014-2020

ηχητικο ΙΟΛΑΣ Ροδοπουλου

 

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter