Η Δρ Ελένη Ευθυμιάδου η πέμπτη ερευνήτρια του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» που λαμβάνει το Βραβείο «L’OREAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη»

ellinides2016Δρ. Μαρία Μπραουδάκη, ΕΚΠΑ,   Δρ. Ελένη Ευθυμιάδου, ΕΚΠΑ, ΕΚΕΦΕ «Δ»,   Δρ. Καλλιόπη Δασύρα, ΕΚΠΑ

H Δρ Ε. Ευθυμιάδου, Επίκουρος καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επικεφαλής ερευνών στην ομάδα του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» για την  έρευνα και αναζήτηση συστήματος μεταφοράς φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, είναι η πέμπτη ερευνήτρια του ΕΚΕΦΕ «Δ» που λαμβάνει το συγκεκριμένο βραβείο μετά από τις Δρ Αγγελική Χρόνη (2009), Δρ Ελένη Μακαρώνα (2010) και Δρ Γεωργία Σφυρόερα (2012) και Δρ. Φλωρεντία Φωστήρα (2014).

Η Δρ Ε. Ευθυμιάδου ασχολείται με την θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του προστάτη μέσο της νανοτεχνολογίας. Είναι γνωστό ότι η κλασική θεραπεία του καρκίνου βασίζεται στην χειρουργική παρέμβαση όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία οδηγώντας σε θάνατο όχι μόνο τα καρκινικά αλλά και τα υγιή κύτταρα οδηγώντας σε τοξικά φαινόμενα στον οργανισμό των ασθενών. Η νανοτεχνολογία στο χώρο αυτό έρχεται να δώσει λύσεις μεταφέροντας το φάρμακο στην περιοχή του όγκου αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα τοπικά αποφεύγοντας περαιτέρω τοξικά φαινόμενα στον οργανισμό. Η προσέγγιση αυτή αντιμετωπίζει το πρόβλημα του καρκίνου πιο αποτελεσματικά, βελτιώνοντας τη ζωή των ασθενών που νοσούν από τον καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα η κ. Ευθυμιάδου ανέπτυξε υβριδικά νανοδοχεία κατάλληλα τροποποιημένα με ειδικά μόρια στόχευσης με σκοπό την εκλεκτική αλληλεπίδραση των συστημάτων αυτών με τους νοσούντες ιστούς και την απελευθέρωση του περιεχόμενου φαρμάκου εξαιτίας των φυσικοχημικών χαρακτηριστικών που επικρατούν στο περιβάλλον του όγκου έναντι των υγειών ιστών όπως το όξινο pH, η αυξημένη θερμοκρασία και το οξειδοαναγωγικό περιβάλλον. Σε συνεργασία με άλλα ερευνητικά κέντρα της χώρας και του εξωτερικού έγινε αξιολόγηση των συστημάτων αυτών για την προκύπτουσα τοξικότητα μέσο in vitro και in vivo πειραμάτων και τα ερευνητικά αποτελέσματα δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά.

Η πρωτοβουλία L’Oreal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη ξεκίνησε το 1998. Από το εναρκτήριο έτος, το Ίδρυμα της L’Oreal και η UNESCO, ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, αγωνίζονται για να υποστηρίζουν και να αναγνωρίζουν επιτυχημένες ερευνήτριες, να παροτρύνουν περισσότερες νέες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη και να τις βοηθούν στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Ελληνικά βραβεία «L’OREAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη»

http://www.womeninscience.gr/index.html

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter