Οδηγηθήκαμε σε καλλιτεχνικά μονοπάτια με μια συνέντευξη της Κατερίνας Μάσκα

katerina-maska-img_3785

Μπορεί η οικονομική κρίση να κρατεί καλά και οι ενδείξεις για το 2017 να μην είναι και τόσο ευοίωνες, η επιχειρηματικότητα όμως στον ελλαδικό χώρο κάνει ακόμα κάποια δειλά βήματα και ενίοτε δρέπει καρπούς. Έναυσμα για τις κινήσεις αυτές είναι η εμπιστοσύνη και η στήριξη του κόσμου.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο το Ωδείο “Κατερίνα Μάσκα” απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των δημοτών του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, τόλμησε να δραστηριοποιηθεί και στην πόλη μας εγκαινιάζοντας τη Μουσική Σχολή Αγίας Παρασκευής “Κατερίνα Μάσκα” στον κεντρικό δρόμο, την Αγίου Ιωάννου. Τη σχολή αγκάλιασαν αμέσως οι Αγιοπαρασκευιώτες και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Εμείς μιλήσαμε με την ίδια την κ. Μάσκα, της θέσαμε ορισμένες ερωτήσεις κι εκείνη μας οδήγησε στα μουσικά μονοπάτια και τις καλλιτεχνικές δράσεις της σχολής.

mousiki-sxoli-maska-img_4999

–Πότε ιδρύσατε την σχολή σας και πως επεκταθήκατε στην Αγ. Παρασκευή;

Κ.ΜΑΣΚΑ:  Το Ωδείο «Κατερίνα Μάσκα» με έδρα την οδό Βερσή 49 στου Παπάγου, ξεκίνησε ως μουσικό εργαστήρι το 1990 και το 1995 συνέχισε τη λειτουργία του ως Ωδείο στις νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις μας .Η καλλιτεχνική διεύθυνση είναι δική μου και αυτό δεν αφορά μόνο στον τίτλο αλλά και στην συνολική οργάνωση και  εποπτεία όλης της λειτουργίας της σχολής .

Η επί χρόνια επιτυχής πορεία του Ωδείου Κατερίνα Μάσκα οι απαιτήσεις, γονέων και συνεργατών , μας οδήγησαν να κάνουμε το επόμενο βήμα αυτή τη σχολική χρονιά και να επεκταθούμε και στην Αγία Παρασκευή .Έτσι ξεκινήσαμε τη Μουσική  Σχολή σε έναν ανακαινισμένο χώρο επί της οδού Αγίου Ιωάννου 39.Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας θα προσπαθήσουμε ,στις δύσκολες εποχές που ζούμε, να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους μαθητές μας και την πολιτιστική ζωή των Δήμων μας.

 

–Τι προσφέρει η σχόλη στους μαθητές της, ποιές είναι οι καινοτομίες της; Ποιο είναι το επόμενο στάδιο στην ανάπτυξη της σχολής;  

Κ.ΜΑΣΚΑ:  Το Ωδείο και η Μουσική Σχολή  προσφέρει μαθήματα από έμπειρους και καταξιωμένους μουσικούς σε όλα τα μουσικά όργανα, ανώτερα θεωρητικά αλλά και μαθήματα  Διεύθυνσης χορωδίας, μονωδίας και μελοδραματικής. Επίσης έχουμε τμήματα προετοιμασίας για εξετάσεις σε Μουσικά Γυμνάσια αλλά και για το Πανεπιστήμιο στα τμήματα μουσικών σπουδών, καθώς και μαθήματα  μουσικής τεχνολογίας.

Το μοντέρνο τμήμα προσφέρει σπουδές στο ελαφρό τραγούδι και σε όλα τα σύγχρονα μουσικά όργανα(ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, ντραμς, μπάσο, τζαζ σαξόφωνο, μοντέρνο πιάνο κ.α.)

Το τμήμα ελληνικής  λαϊκής και  παραδοσιακής μουσικής προσφέρει μαθήματα σε όλα τα παραδοσιακά όργανα όπως μπουζούκι, κρητική λύρα, κανονάκι, μαντολίνο κ.α.

Για τους μικρούς μας φίλους έχουμε οργανωμένα τμήματα μουσικοκινητικής αγωγής –σύστημα ORFF- από 15 μηνών έως  6 ετών για την πρώτη ουσιαστική επαφή των μικρών μας με το μαγικό κόσμο της μουσικής.

Το εργαστήρι ζωγραφικής λειτουργεί από το 1996 και παρέχει μαθήματα σε παιδιά από 4-17 ετών.

Η σχολή μας έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να καλύψει τις ανάγκες όλων των μαθητών της σε όλα τα επίπεδα και να τους προσφέρει ό,τι ζητήσουν σε όποιο επίπεδο μουσικής –καλλιτεχνικής παιδείας έχουν ανάγκη. Έτσι μπορούν σε έναν χώρο μόνο και να κάνουν μαθήματα για ένα μουσικό όργανο αλλά και να λάβουν μέρος σε χορωδία ή να προετοιμαστούν για την εισαγωγή τους σε Μουσικά Γυμνάσια ή και στο Πανεπιστήμιο χωρίς να μετακινούνται ή να αναζητούν κατάλληλους καθηγητές.

Η επιτυχία μας  στην εισαγωγή των μαθητών μας στα ΑΕΙ είναι 100%.

 

–Πείτε μας για την ατμόσφαιρα στη σχολή. Είναι όλα αυστηρά και όλα λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες;

Κ.ΜΑΣΚΑ:  Το Ωδείο και η Μουσική Σχολή Αγίας Παρασκευής λειτουργούν με αυστηρές προδιαγραφές με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ό,τι προβλέπεται από το Υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο ανήκουμε. Γι αυτό το λόγο μπορούμε και δίνουμε αναγνωρισμένα Πτυχία και Διπλώματα.

Οι μαθητές μας εργάζονται σε ένα ζεστό, φιλικό και γεμάτο αγάπη  περιβάλλον στο οποίο όλοι σέβονται τις ανάγκες  και τις ιδιαιτερότητες τους, ώστε να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η επαφή μαζί τους και με τις οικογένειες τους είναι προσωπική και άμεση και αυτό χαρακτηρίζει το κλίμα συνεργασίας όλα αυτά τα χρόνια.

 

–Κάνετε συναυλίες ή συμμετέχετε σε άλλες εκδηλώσεις;

Κ.ΜΑΣΚΑ:  Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε συναυλίες και εκδηλώσεις είτε στο κλείσιμο της διδακτικής χρονιάς το καλοκαίρι είτε τα Χριστούγεννα.

Σε αυτές συμμετέχουν οι μαθητές μας, μικροί και μεγάλοι ,όλων των επιπέδων και  συνοδεύονται από σύνολα, την ορχήστρα και τη χορωδία μας. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές μας αποκτούν  συνολική εμπειρία, ομαδικό πνεύμα και χαρακτήρα.

Η πλαισίωση όλων των εκδηλώσεων γίνεται με εικαστικές δημιουργίες των μαθητών του τμήματος ζωγραφικής μας.

 

–Παρόλο που η μουσική όπως την ξέρουμε (μέσω της μουσικής βιομηχανίας) βιώνει πολύ μεγάλη κρίση, παρατηρούμε ταυτόχρονα ότι το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με την μουσική αυξάνεται κατακόρυφα. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Κ.ΜΑΣΚΑ:  Το ποσοστό των ανθρώπων που ασχολούνται με την μουσική αυξάνεται, γιατί η μουσική είναι διέξοδος για όλους και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.  Οι γονείς δε αναγνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η μουσική παιδεία για την εν γένει καλλιέργεια των παιδιών τους. Εμείς ως φορείς μουσικής παιδείας εδώ και πολλά χρόνια, έχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των γονέων και να τη διατηρήσουμε παρότι οι εποχές είναι δύσκολες γιατί αναγνωρίζουν τον επαγγελματισμό μας, τον προσωπικό χρόνο που διαθέτουμε για τον κάθε μαθητή μας χωριστά σεβόμενοι τις ανάγκες, επιδιώξεις και δυνατότητες του κάθε παιδιού.

Η επιτυχία μας πιστεύουμε ότι οφείλεται στη συνέπεια λόγων και έργων που μας χαρακτηρίζει όλα τα χρόνια λειτουργίας μας και αυτή έχει αναγνωριστεί και μας καταξίωσε στο δύσκολο και απαιτητικό μαθητικό μας κοινό.

Ευχαριστώ μόνον δεν αρκεί στους πολύτιμους και άξιους καθηγητές- συνεργάτες μας που χωρίς αυτούς η όποια προσπάθειά μας θα έπεφτε στο κενό.

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ ανήκει στους γονείς που μας εμπιστεύονται, μας στηρίζουν και μας υποστηρίζουν με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια.

 

–Θα θέλατε να κάνετε μια ευχή για τους αναγνώστες μας;

Κ.ΜΑΣΚΑ:  Εύχομαι υγεία, ειρήνη, αγάπη για όλο τον κόσμο και πολλές καλλιτεχνικές δημιουργίες!

 –50x67cm_poster-maska-1

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter