Πολιτικό «έγκλημα και τιμωρία» μια με το μετρό και μια με το Da Vinci

Δια χειρός Σταθόπουλου

Ο Δήμαρχος Ιωάννης Σταθόπουλος γράφει τη δική του ιστορία.

pano ergazomenoi da vinci

Κρινονται…………
Κερδιζουν και χανουν.
Και δυστυχως σημερα στον χωρο τον επαγγελματικο, οτι χτισαμε τα Χριστουγεννα …………..λυπαμαι χαθηκε.

Σχόλιο συνδημότη μας στο FB στις 26/1/2017

 –

Γράφει η Λένα Μαρκή

Είναι απορίας άξιο πως πολιτικά άτομα, επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα κατάφεραν χθες βράδυ να κάνουν «μια τρύπα στο νερό» και μάλιστα τους χρειάστηκαν 6 ολόκληρες ώρες!

Ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος DA VINCI αποφάσισε με πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου 2017. Η Διοίκηση που στηρίζει την ιδιωτική επιχείρηση της ΕΡΤ και μάλιστα επιχορηγώντας την με 50.000€, αποφάσισε να βάλει λουκέτο σε μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της πόλης, σε μια επιχείρηση με παναττική αναγνώριση, με την αιτιολογία ότι οι πράξεις που έχουν τελεστεί ξεφεύγουν της τακτικής διαχείρισης και ενεργοποιώντας τον όρο που τέθηκε κατά την έκδοση της άδειας λειτουργίας.

Η έκβαση του θέματος διαγνώστηκε από την αρχή ποια θα ήταν. Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος, προβάλλοντας την τήρηση της νομιμότητας, ήταν ξεκάθαρος στο να αρθεί η άδεια του καταστήματος. Επόμενο ήταν να ακολουθήσουν οι δημοτικοί του σύμβουλοι με εξαίρεση την κ. Μαργαρίτα Δημητρίου-Καβρουδάκη που ως επιχειρηματίας και η ίδια ακολούθησε το δρόμο της λογικής ψηφίζοντας ΟΧΙ.

Η Δημοτική Αρχή στηριζόμενη στην γνωμάτευση του δικηγόρου κ. Κώστα Μπάκα ένοιωσε υποχρεωμένη να προβεί στην κίνηση αυτή. Αν και η γνωμάτευση αναφέρει σαφώς ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανάκληση της άδειας, ΟΜΩΣ είναι στην διακριτική ευχέρεια του Δήμου η λήψη της απόφασης με την στάθμιση των ειδικότερων δεδομένων της περίπτωσης.

Παρ’ όλες τις ερωτήσεις όμως τόσο προς το Δήμαρχο όσο και προς τον κ. Κώστα Μπάκα, που ήταν παρών, δεν υπήρξε απάντηση που να δηλώνει πως είναι  αμετάκλητα υποχρεωμένος ο Δήμος να αφαιρέσει την άδεια. Δεν υπάρχει καταρχήν απόφαση δικαστηρίου που να ορίζει κάτι τέτοιο, αν και σε ανάλογη περίπτωση ο κ. Σταθόπουλος δεν θα ήταν υποχρεωμένος να φέρει το θέμα στο Δ.Σ. αλλά θα αφαιρούσε τη άδεια πάραυτα. Από την άλλη ο κ. Κρητικίδης έθεσε το ερώτημα κατά πόσο είναι αρμόδιο το Δ.Σ. να αφαιρέσει την άδεια εφόσον κατά νόμο την αφαιρεί το όργανο που την εξέδωσε, δηλαδή η Νομαρχιακή Επιτροπή που εξελίχθηκε σε Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.  Βέβαια ο κ. Κρητικίδης ανέφερε ότι ο νόμος έχει αλλάξει και δεν απαιτείται άδεια, θα γίνεται μόνο μια απλή γνωστοποίηση από τον ενδιαφερόμενο προς το Δήμο ότι λειτουργεί η τάδε επιχείρηση.

Ο κ. Μπάκας αν και ασχολείται με το θέμα επί σειρά ετών, αφού υπήρξε δικηγόρος των αντιδίκων του κ. Σαμουρέλη, γεγονός που το επισημάναμε σε άρθρο μας μια μέρα πριν τη συνεδρίαση, δεν έδωσε καταληκτικές απαντήσεις. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων δεν μπήκαν στην ουσία  και δήλωσε ότι ο Δήμος σαφώς και έχει τη διακριτική ευχέρεια  κατά το νόμο να μην ανακαλέσει την άδεια. Σαφέστατα αντιληφθήκαμε από τα όσα ανέφερε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, δεν κινδυνεύει ο Δήμος να χάσει το ακίνητο αν δεν άρει την άδεια, οπότε ποιος ο λόγος της όλης κινητοποίησης;

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η γνωμοδότηση έχει συμβουλευτικό ρόλο και ήταν θέμα ερμηνείας το πως θα κινηθεί ο Δήμος.

Μετά από μία περίπου ώρα ο κ. Μπάκας ζήτησε να αποχωρήσει λόγω φόρτου εργασίας αφήνοντας έτσι ακάλυπτες τις όποιες απορίες δημιουργήθηκαν στην συνέχεια. Μετά από όλη τη συζήτηση που έγινε τους προηγούμενους μήνες για τη δυσκολία του να παραβρεθεί, κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου, ευελπιστούσαμε ότι θα μας έκανε την τιμή να παραμείνει σε όλη τη διαδικασία μιας και έχει πληρωθεί για την εργασία που ανέλαβε και δεν μας έκανε χάρη.. Απόντος λοιπόν του κ. Μπάκα, απούσας της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου και της Τεχνικής Υπηρεσίας, ακολούθησε βασικά μία πολιτική συζήτηση με απορίες που τις περισσότερες φορές δεν απαντήθηκαν.

Ο κ. Ζορμπάς μίλησε για  την αργοπορία του κ. Σταθόπουλου να φέρει το θέμα στο συμβούλιο όντας Δήμαρχος εδώ και δυόμιση χρόνια και την  αντιφατική συμπεριφορά του Δημάρχου  που ενώ στην πρόταση του κ. Ζορμπά για γνωμοδότηση από αξιόλογο Καθηγητή Πανεπιστημίου αρνούνταν ότι είναι απαραίτητη, στη συνέχεια επέλεξε τον δικηγόρο των αντιδίκων του κ. Σαμουρέλη για να ζητήσει γνωμοδότηση! Τόνισε δε, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της πόλη η αφαίρεση της άδειας, κάτι που βρήκε σύμφωνους πολλούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, για εξής  λόγους: επειδή ο Δήμος θα λάβει το κληροδότημα το 2025 και όχι νωρίτερα σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας εκεί θα δημιουργηθεί μια «χαβούζα» και θα μείνουν 40 με 50 άτομα άνεργα που αποτελεί μείζον θέμα. Για να μην ξεχάσουμε τα έξοδα στα οποία θα μπει ο Δήμος, τα διαφυγόντα έσοδα αφού το κατάστημα πληρώνει τέλη και φόρους.

«Έκανε λάθη η επιχείρηση» είπε ο κ. Δήμαρχος, γνωρίζει όμως ότι οι ευθύνες βαραίνουν από τη μια τον ανηψιό του Σιστοβάρη που φρόντισε να εκμεταλλευτεί το κληροδότημα όσο το έχει στα χέρια του και τις όποιες Δημοτικές Αρχές από την άλλη που δεν φρόντισαν να μην κατασκευαστεί αρχικά το κτήριο. Τώρα πλέον είναι πολύ αργά.

Da Vinci xtisimo

Ακούσαμε για σεβασμό στη βούληση του διαθέτη. Αυτό είπε ο κ. Γιάννης Σιδέρης, ξεχνάει βέβαια πως ο πρώην Δήμαρχος κ. Αντώνης Σιδέρης και πατέρας του ήταν ένας από εκείνους που συζητούσαν για τη δημιουργία του Δημαρχείου στο χώρο Σιστοβάρη και διαφωνούσαν στα τετραγωνικά της τσιμεντοποίησης. Οι άλλοι δύο ήταν ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος και ο νυν Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος. Η διαφορά δηλαδή είναι ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης του τσιμέντου! Και απορώ πως ξαφνικά ο Δήμαρχος έγινε οικολόγος. Τι θα γίνει το 2025 όταν με το καλό αναλάβουμε το κληροδότημα; Δεν ακούστηκε κανένα σχέδιο από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Για να μην σκεφτούμε την πιθανότητα ο κ. Σαμουρέλης να εκδώσει άδεια κατεδάφισης και να κληρονομήσουμε ένα οικόπεδο γεμάτο μπάζα. Το μόνο που ακούσαμε είναι ότι ο κ. Σταθόπουλος συγκρούστηκε (!) με έτερο καταστηματάρχη στην πλατεία Κοραή και έβαλε τάξη …. Προς ενημέρωση το εν λόγω κατάστημα λειτουργεί κανονικά καταλαμβάνοντας χώρο της πλατείας. Να υποθέσουμε πως η χθεσινή απόφαση αποτελεί ένα είδος παραδειγματισμού για τους υπόλοιπους καταστηματάρχες της πόλης;

Ακούσαμε επίσης για περιφρούρηση των συμφερόντων της πόλης και για πιθανή ζημιά. Μα όπως αναφέρθηκε η αξία του κληροδοτήματος έχει αυξηθεί με το οίκημα που σημαίνει όφελος για την πόλη. Τι πιο λογικό από την πρόταση του κ. Ζορμπά, να συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει  το κατάστημα και να υπογραφεί μια συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ του επιχειρηματία και του Δήμου ότι στις 10 Μαρτίου 2025 θα το παραδώσει χωρίς προβλήματα. Όμως τίποτα δεν έγινε αποδεκτό. Ούτε η πρόταση του κ. Μυλωνάκη να δημιουργηθεί μια επιτροπή που θα έρθει  σε διαπραγμάτευση με τους ιδιοκτήτες προκειμένου να κερδίσει ο Δήμος κάποια πράγματα. Η Δημοτική Αρχή παρέμενε ανελαστική και άκαμπτη.

Ο κ. Ησαΐας μίλησε για παλαιοντολογικές αντιλήψεις και αναφερόμενος στην παρατήρηση του κ. Παπαγεωργίου γιατί η επιχειρηματικότητα  να κερδίζει,  επιστρέφοντάς του τους προηγούμενους χαρακτηρισμούς της ντροπής και εξηγώντας τα αυτονόητα, ότι οι επιχειρήσεις είναι κερδοσκόποι και όχι χαζοσκόποι. Επέστησε την προσοχή στο Δήμαρχο μην τυχόν οι δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν είναι εις βάρος του δημότη του Δήμου. Ενημέρωσε για την αύξηση των λουκέτων που έβαλαν τα καταστήματα κατά 15.000 και άνω με την αριστερή μνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες κ. Σάββας Αντωνιάδης και κ. Λάμπρος Σαμουρέλης (δύο εκ των 3  ιδιοκτητών ο τρίτος είναι ο κ. Κιρμουτσέλης) μίλησαν για μια προμελετημένη και προζυγισμένη απόφαση, για ένα διαρκές κυνηγητό  της επιχείρησης η οποία είναι καθόλα νόμιμη και προσφέρει κοινωνικό έργο δίνοντας γεύματα σε απόρους και υποτροφίες σε νέα παιδιά. Αναρωτήθηκαν γιατί η γνωμοδότηση προήλθε από δικηγόρο των αντιδίκων και άφησαν να εννοηθεί ότι δεν είναι αντικειμενική. Ανέφεραν ότι αφού θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό θα οδηγηθούν σε έξοδα και επιβάρυνση των οικογενειών τους και πιθανόν σε απόλυση υπαλλήλων. Αντίθετα πρότειναν να μην ανακληθεί η άδεια και να παραχωρήσουν μια αίθουσα μία φορά το μήνα για εκδηλώσεις του Δήμου. Επίσης επιβεβαίωσαν ότι θα παραδώσουν το κληροδότημα χωρίς προβλήματα όταν έρθει η ώρα.

Η ουσία είναι ότι το δημόσιο συμφέρον δεν προστατεύεται από την ανάκληση της άδειας, αλλά αντίθετα υπονομεύεται κατά τον κ. Κρητικίδη. Εξάλλου όπως είπε ο κ. Τσιαμπάς ρώτησαν τους πολίτες για το τι θέλουν; Πως μιλάνε για συμφέρον των πολιτών; Το 90% με όσους μίλησε ο ίδιος θέλουν το κατάστημα.

Η ουσία είναι επίσης ότι το κατάστημα δεν θα κλείσει παρά την απόφαση, γιατί θα ακολουθηθεί η νομική οδός που θα κρατήσει ως συνήθως κάποια χρόνια και σε περίπτωση που κερδίσει ο επιχειρηματίας θα κινδυνεύει ο Δήμος να πληρώσει αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, την οποία φυσικά θα επωμιστεί ο δημότης. Οι ευθύνες όμως για ότι ακολουθήσει θα βαρύνουν όλους όσους συνυπέγραψαν για το κλείσιμο του καταστήματος.

Αντίθετοι στην απόφαση του Δημάρχου υπήρξαν και οι πρόεδροι της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και της ΕΝΕΒΑΠ κ. Βασίλης Τσαγκάρης ζητώντας από τον κ. Σταθόπουλο να μην συνεχίσει, να σκεφτεί τους εργαζόμενους. Ο κ. Καββαθάς μίλησε για ουτοπία το να πιστεύουμε ότι με την άρση της άδειας ικανοποιείται η βούληση του ευεργέτη. Το θέμα είπε είναι πολιτικό και όχι η αποκατάσταση της νομιμότητας. Φάνηκε γνώστης των όσων διαδραματίζονται στην Αγία Παρασκευή μιας και υπήρξε δημοτικός σύμβουλος. Ο κ. Τσαγκάρης σχολιάζοντας τα περί κροκοδείλων δακρύων που ακούστηκαν, δήλωσε ότι δεν το έπραξε ποτέ και αναφερόμενος σε φράση του κ. Ανδρίτσου  είπε ότι αν δεν υπάρχουν εργοδότες που θα βρούνε δουλειά οι εργαζόμενοι; Η αγορά της Αγίας Παρασκευής αυτή τη στιγμή είναι στη χειρότερη κατάσταση, είπε ο κ. Τσαγκάρης, και υπενθύμισε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα καταστήματα της Αγίου Ιωάννου όταν υλοποιούνταν η ανάπλαση του δρόμου. Και έφερε ως παράδειγμα το κτήμα Ιόλα για το οποίο ο Δήμος δεν μπορεί να επέμβει.

Το συμπέρασμα της 6ωρης συνεδρίασης είναι πως

  • Το κληροδότημα θα έρθει στα χέρια του Δήμου στις 10 Μαρτίου 2015 και ούτε μία ώρα νωρίτερα
  • Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί το ακίνητο αν δεν ανακληθεί η άδεια
  • Ο Δήμος δεν ήταν υποχρεωμένος να άρει την άδεια λειτουργίας, αλλά ήταν στη διακριτική του ευχέρεια να το κάνει ή όχι
  • Το κτήριο έχει νόμιμη άδεια ανέγερσης και λειτουργεί νομιμότατα πληρώνοντας τα ανάλογα δημοτικά τέλη
  • Αρχίζει ένας δικαστικός αγώνας που το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι έξοδα και ένα ακόμα φάντασμα να σέρνεται στην πόλη

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν εργαζόμενοι του καταστήματος, μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Κατοίκων, ιδιοκτήτες καταστημάτων και δημότες.

 sistovari prin -miteraΤο “πριν” του κτήματος Σιστοβάρη

Προσωπικές εκτιμήσεις:

  • Χτες βράδυ δυστυχώς δεν ακούστηκε η φωνή της λογικής. Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος εγκλωβισμένος στα ίδια του τα λόγια πέτυχε να επωμιστεί ένα ακόμα μεγάλο πολιτικό λάθος που θα τον ακολουθεί εσαεί. Μετά το χάσιμο του μετρό από την πόλη, ακολούθησε το Da Vinci! Όντας αντιπολίτευση τα προηγούμενα έτη και θέλοντας να στριμώξει τους προηγούμενους Δημάρχους ζητούσε επίμονα την αφαίρεση της άδειας του καταστήματος. Τώρα για να μην φανεί αναξιόπιστος έπρεπε να ακολουθήσει τα λόγια του. Όμως ένας ικανός ηγέτης κινείται πάντα με βάση τη λογική και τα σημεία των καιρών και αν χρειαστεί αναγνωρίζει το όποιο λάθος του. Αλλά είπαμε, ένας ικανός ηγέτης!
  • Φυσικά ποτέ δεν απαντήθηκε η ερώτηση του κ. Κρητικίδη για το τι εννοεί ο Δήμαρχος όταν λέει στην εισήγηση ότι «δεν είδε καμιά κίνηση από τον ενδιαφερόμενο» και συνεχίζει ο κ. Κρητικίδης «τι εννοούσε ο Δήμαρχος κάποια συναλλαγή; κάποια συμφωνία; κάποιο δούναι και λαβείν;»
  • «Δον Κιχώτες της Διοίκησης» αποδείχτηκαν οι σύμβουλοι της «ΝΙΚΗΣ» που «κυνηγούν» τον ανεμόμυλο που υποδεικνύει ο αρχηγός, με φωτεινά παραδείγματα τους αριστερίζοντες αντιδημάρχους κ.κ. Παπαγεωργίου και Γκόνη και τον παλαιό πασόκο κ. Χατζηανδρέου, οι οποίοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να προσβάλουν τους συναδέλφους τους  χωρίς να έχουν δυνατή επιχειρηματολογία επί του θέματος, αλλά εκτοξεύοντας ύβρεις που ακόμα και ο πρόεδρος του Δ.Σ. αναγκάστηκε να ζητήσει την διαγραφή των λέξεων από τα πρακτικά.
  • Άποψή μου, οι μόνοι πραγματικά χαμένοι απ΄ όσους εμπλέκονται στην υπόθεση είναι η κ. Γιαγή, ο κ. Κατσάρας και ο αείμνηστος Κώστας Κουβόπουλος γιατί ονειρεύτηκαν έναν χώρο πρασίνου για την Αγία Παρασκευή, αγωνίστηκαν γι’ αυτό, αλλά έτσι κι αλλιώς αυτός θα κατέληγε τσιμεντοποιημένος (λιγότερο ή περισσότερο δεν έχει σημασία).
  • Όσον αφορά την ευαισθησία του κ. Σταθόπουλου για το μέλλον των εργαζομένων στην επιχείρηση δεν χωρεί αμφιβολία! Το έχει αποδείξει άλλωστε με την συμπεριφορά του απέναντι σε δημοτικούς υπαλλήλους με πειθαρχικά, επισπεύσεις ποινικών υποθέσεων με ιδιώτη, ΕΔΕ σε «κοπανατζήδες» υπαλλήλους που την ίδια ώρα τους πληρώνει υπερωρίες, με «ξεχασιάρες» γραμματείς, κ.λ.π, κ.λ.π. Η αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει επάξιο συνεχιστή στην Αγία Παρασκευή.
  • Είναι γνωστό ότι η φήμη του DA VINCI έχει ξεπεράσει τα όρια του Δήμου. Το έχει επισκεφτεί ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η ενορία της Αγίας Παρασκευής μαζί με την Ιερά Αρχιεπισκοπή, έχουν παραβρεθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωστά ονόματα της πολιτικής ζωής της χώρας και έχουν πραγματοποιήσει εκδηλώσεις πολλοί γνωστοί πανελλαδικά καλλιτέχνες. Είναι ειρωνικό ότι στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι που χθες ψήφισαν υπερ της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας, όπως τόνισε ο κ. Μουστόγιαννης. Να θυμηθούμε τον κ. Ι. Σιδέρη στην κοπή της πίτας της Ν.Δ. και τον κ. Κονταξή. Διαπιστώνουμε ότι οι ψήφοι της δεξιάς ήταν ίσως αυτοί που έδωσαν την πλειοψηφία να κλείσει μια ιδιωτική επιχείρηση.
  • Ο κ. Κονταξής ίσως ήταν καλύτερα να μην έχει μιλήσει καθόλου. Σαφέστατα δεν ήταν ορθή η εικόνα που παρουσίασε λέγοντας πως ως ελεύθερος επαγγελματίας ορισμένες φορές «πέρασε τα όρια του νόμου», «άλλες φορές πλήρωσε και άλλες δεν πλήρωσε» αλλά ουδέποτε αμφισβήτησε τη νομιμότητα!!! Και για να μας αφήσει άφωνους συνέχισε ότι εύχεται να δικαιωθεί ο επιχειρηματίας στο δικαστήριο και να αλλάξουν οι νομικές συνθήκες … Δηλαδή μιλάει για τήρηση της νομιμότητας και παραδίδει μαθήματα κάποιος που δευτερόλεπτα πριν παραδέχτηκε ότι παρανόμησε!!!! Τι άλλο να περιμένουμε από αυτή τη διοίκηση.
  • Είναι ντροπή να συζητιέται στο Δ.Σ. ένα τόσο σοβαρό θέμα και την ίδια ώρα δημοτικός/η σύμβουλος της συμπολίτευσης να ασχολείται με το Facebook, να «στολίζει» τα ελληνόπουλα με ανάρμοστες εκφράσεις και να ανεβάζει χαμογελαστές φωτογραφίες με «αφανή» συνάδελφό της μιλώντας για «Δραματικό συμβούλιο»! Καμία σοβαρότης … Μάλλον σε λάθος χώρο βρίσκονται.
  • Είναι πολύ δύσκολο να χωρέσουν 6 ώρες μέσα σε λίγες γραμμές, προσπάθησα να δώσω μια γενική εικόνα και πιθανόν τις επόμενες μέρες να ακολουθήσουν αναλυτικά τμήματα της συνεδρίασης, όπως και να έχει εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter