Στα χέρια του Δασαρχείου Πεντέλης η τύχη του πρώην στρατοπέδου Σπυρούδη

str. spiroudi - dasarxeio

Γράφει η Λένα Μαρκή

Έφτασε στα χέρια μας κατ’ αποκλειστικότητα το έγγραφο «φωτιά» του Διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής σχετικά με την έκταση του Αθλητικού και Πολιτιστικού Κέντρου Αγίας Παρασκευής (πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη).

Σύμφωνα με το έγγραφο του Διευθυντή Δασών κ. Καλπαξίδη, η απόφαση 10/2000 της επιτροπής δασικών αμφισβητήσεων κατέστη τελεσίδικη για το σύνολο της έκτασης των 39,1 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου και χαρακτηρίζεται καθαρά σαν ΔΑΣΙΚΗ και προστατεύεται από την παράγραφο 2 του άρθρου 3 του δασικού νόμου 998 κάνοντας πολλούς να λένε ότι πέφτουν από τα σύννεφα ενώ στην πραγματικότητα απλά δεν θέλουν να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Θυμίζουμε στους τακτικούς αναγνώστες της σελίδας μας ότι έχουμε προειδοποιήσει κατ’επανάληψη ότι, όσο αγνοούμε επιδεκτικά το παραχωρητήριο, τόσο ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το παραχωρητήριο του 2002, παραχωρήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής κ. Κυριαζίδη κατά κυριότητα από την δημόσια δασική έκταση των 39,1 στρεμμάτων του πρώην Στρατοπέδου Σπυρούδη τα 37,9 στρέμματα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής Αττικής για τη δημιουργία αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων  και 1,12 στρέμματα στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής Αττικής για την λειτουργία του Ιερού Ναού του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού.

Σε αυτό το παραχωρητήριο ο Γενικός Γραμματέας ορίζει ρητά ότι η παραχώρηση διαρκεί όσο υφίστανται οι σκοποί για τους οποίους γίνεται, τελεί δε υπό όρους και υποχρεώσεις, Η ΜΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΣΥΝΙΣΤΑ ΛΟΓΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ.

Αναφέρει μεταξύ άλλων: Να μην μεταβιβάσουν ή εκμισθώσουν ούτε ένα μέτρο αυτής της δασικής έκτασης σε τρίτους και να μην αλλάξουν στο διηνεκές οι σκοποί της παραχώρησης. Και το κυριότερο: Να διατηρηθεί, να προστατευθεί και να βελτιωθεί η δασική βλάστηση στους μη καταλαμβανόμενους από κτιριακές ή άλλες μόνιμες εγκαταστάσεις χώρους. Αν πρόκειται να γίνουν έργα, το παραχωρητήριο επιβάλλει ότι «Αντίγραφο της σχετικής μελέτης των έργων που θα γίνουν θα υποβληθεί στο Δασαρχείο Πεντέλης». Το ίδιο παραχωρητήριο επιβάλλει «Να οριοθετηθούν με δαπάνες των παραχωρησιούχων με κτιστά ορόσημα τα τμήματα της παραχωρούμενης έκτασης, τα δε ορόσημα πρέπει να συντηρούνται στο διηνεκές για να είναι ευχερής ο έλεγχος των εκτάσεων σε σχέση με συνεχόμενες δημόσιες δασικές εκτάσεις». Και ακόμα «η οποιαδήποτε περίφραξη των εκτάσεων θα τελεί υπό την έγκριση των οικείων Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας».

Το καλοκαίρι του 2016 η δημοτική αρχή περιέφραξε με τεράστια συρματοπλέγματα εκτάσεις ΜΕΣΑ στην δασική έκταση χωρίς να γνωρίζουμε αν γνώριζε ή αν τήρησε τους όρους του παραχωρητηρίου. Όχι μόνο άνοιξε δρόμους και δρομάκια που πάνε από το πουθενά στο πουθενά, αλλά επιπλέον προχώρησε σε ανέγερση ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΣΙΔΕΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ μέσα σε δασική έκταση για την οποία μάλιστα έγινε αυτοψία από την Πολεοδομία του Δήμου και βγήκε ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ, καταλογίζοντας ΠΡΟΣΤΙΜΟ στο Δήμο χωρίς να γνωρίζουμε αν το πρόστιμο πληρώθηκε και από πού.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 14 Φεβρουαρίου 2017 ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Ζορμπάς ενημέρωσε το σώμα, ότι κατέθεσε αίτηση προς το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), ζητώντας ενημέρωση για το αν το Συμβούλιο, κατά την διαδικασία της απόφασής του αναφορικά με το χώρο, έλαβε γνώση περί το δασικό καθεστώς της έκτασης, καθώς επίσης σε περίπτωση που έχει ληφθεί υπόψη, να του γνωστοποιήσουν σε ποιο σημείο αναφέρεται και εάν εξετάστηκε.

Στη συνέχεια ο κ. Βασίλης Ζορμπάς ενημέρωσε εγγράφως σχετικά το ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, καταθέτοντας ταυτόχρονα όλα τα σχετικά έγγραφα (απόφαση ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και Διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής).

Σήμερα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την απόφαση του Διευθυντή Δασών Ανατολικής Αττικής και, όπως εξελίσσεται η υπόθεση, σε λίγο καιρό θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον πέλεκυ του ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ που κατά το νόμο είναι αρμόδιο για την ΔΙΩΞΗ των παρανομούντων μέσα σε δασικές εκτάσεις.

Ελπίζουμε ο πέλεκυς που θα πέσει, να πέσει ελαφρύς και τουλάχιστον να μην χάσουμε το στρατόπεδο Σπυρούδη όπως χάσαμε τη στάση ΜΕΤΡΟ από την πλατεία.

Αλλά πάνω απ’ όλα ελπίζουμε η δημοτική αρχή ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ και φεύγοντας να μην αφήσει στην επόμενη δημοτική αρχή δικαστήρια σε εξέλιξη, καταδικαστικές αποφάσεις και πρόστιμα για να πληρώνουν οι δημότες.

(πατήστε τα παρακάτω έγγραφα για μεγέθυνση)

1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ/ΝΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

4 ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ copy

2. ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.

2 ΣΥΠΟΘΑ copy3 ΣΥΠΟΘΑ copy

3. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

1 ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ copy

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter