Ανοικτή επιστολή του καθηγητή του 1ου ΓΕΛ κ. Α. Μπαλάσκα προς το Δήμο Αγ. Παρασκευής

a-balaskas

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Όσον αφορά την υπ’ αριθμόν 4898/21-2-2017 απάντηση του Αντιδημάρχου Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής στο πάγιο αίτημα των τελευταίων χρόνων της σχολικής μας κοινότητας για φύλαξη του σχολικού συγκροτήματος του 1ου ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής που συνυπέγραψα μαζί με άλλους είκοσι (20) καθηγητές έχω να επισημάνω τα ακόλουθα.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής κατά τη διάρκεια του φετινού σχολικού έτους 2016-2017 έχει όντως προβεί στην εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού σε νευραλγικούς χώρους του σχολείου μας (σχολικά εργαστήρια, γραφεία καθηγητών), στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων λαμπών του εξωτερικού φωτισμού (σήμερα), καθώς και σε εργασίες χρωματισμού της εξωτερικής όψης του κτιρίου. Το κόστος για την ποιοτική αναβάθμιση του σχολείου μας το επωμίστηκαν όλοι οι δημότες της Αγίας Παρασκευής μέσω της καταβολής των δημοτικών τελών.

Με την επιστολή που συνυπέγραψα όμως, δεν αιτήθηκα να αναλυθεί η καταστροφή της δημοτικής περιουσίας με όρους ψυχοκοινωνικούς, αλλά αιτήθηκα ο Δήμος ως ιδιοκτήτης των σχολικών κτιρίων να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο στις εγκαταστάσεις του, ατόμων άσχετων με τη λειτουργία αυτών κατά τις νυκτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, καθώς και στην αποτροπή φθορών, βανδαλισμών και κλοπών της δημοτικής περιουσίας.

Είναι πραγματικά λυπηρό, στην απάντηση του Δήμου να γίνεται μνεία στη χρησιμοποίηση καταγραφικών μέσων στο σχολικό χώρο, πρόταση που ουδέποτε πέρασε ούτε σαν σκέψη από το μυαλό κανενός ανήκοντος στη σχολική κοινότητα. ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ δεν θα έπρεπε να αναφερθούν οι λέξεις «κάμερες ασφαλείας» σε σχολικό χώρο, αφού είναι γνωστό ότι κατά πάγια νομολογία των δικαστηρίων και των εκθέσεων του Συνηγόρου του Πολίτη, η εγκατάσταση καμερών στο σχολικό περιβάλλον, αντίκειται στη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Προφανώς ο συντάκτης του εγγράφου δεν διάβασε την επιστολή των καθηγητών, αλλά κάποια άλλη επιστολή.

Επιπλέον, υπενθυμίζω ότι στο άρθρο 75 παρ. 1 του ν.4363/2006 ορίζεται ότι «οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες των Δήμων αφορούν, κυρίως τους τομείς της παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, στους οποίους περιλαμβάνονται, ιδίως: 1. Κατασκευή, διαχείριση και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του εθνικού συστήματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Παιδείας και ιδιαίτερα η συντήρηση, η καθαριότητα και η φύλαξη των σχολικών κτιρίων» και στο άρθρο 178 ότι: «οι Δήμοι και οι Κοινότητες οφείλουν να διατηρούν, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται την κάθε είδους περιουσία τους με τρόπο επιμελή και αποδοτικό».

Στην επιστολή του Δήμου αναφέρεται ότι απαγορεύεται νομικά η πρόσληψη νυχτερινών σχολικών φυλάκων. Το γεγονός αυτό καθιστά την οίκοθεν λήψη επιπλέον μέτρων μονόδρομο, καθώς τα ήδη υπάρχοντα εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν ανεπαρκή. Η μετάθεση του προβλήματος στη σχολική κοινότητα μέσω του καλέσματος για κατάθεση προτάσεων, θεωρώ ότι είναι προσχηματική και αποτελεί ομολογία ανικανότητας και ανεπάρκειας. Η σχολική κοινότητα έχει καταθέσει προτάσεις εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι περισσότερες δεν εισακούστηκαν.

Θυμίζω τις περυσινές τεράστιες ζημιές στο 2ο Γενικό Λύκειο Αγίας Παρασκευής, θυμίζω τις σχεδόν καθημερινές φθορές σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου κατά τις βραδινές ώρες, θυμίζω τις καταστροφές και την ανοχή στις καταλήψεις των «πέντε ατόμων».

Τέλος, στο άρθρο 21 παρ. 11 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι: «οι ανάγκες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β’ βαθμού για την εν γένει φύλαξη και φρούρηση των κτιρίων, εγκαταστάσεων και χώρων τους, καθώς και για τη συνοδεία χρηματαποστολών, είναι δυνατόν να καλύπτονται, κατόπιν σχετικού πρόχειρου διαγωνισμού, από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, που λειτουργούν νομίμως».

Ενόψει των ανωτέρω και με κύριο άξονα να αποτραπούν τα συχνά φαινόμενα καταστροφών στους σχολικούς χώρους, προτείνω να διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης πιστοποιημένων εταιριών φύλαξης κατά τη διάρκεια των νυκτερινών ωρών και αργιών που θα λειτουργούν επικουρικά με τους σχολικούς φύλακες.

Σαφώς όλα τα παραπάνω εκφράζουν τις προσωπικές μου απόψεις.

Μπαλάσκας Αθανάσιος
Φυσικός – Εκπαιδευτικός 1ου ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ

16864788_1858517631035230_5815389364394089566_n

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ. ΓΚΟΝΗ

16865032_1858513114369015_1971446196594726951_n

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter