Μπορεί να γίνει το κολυμβητήριο ή όχι; Τι απέδειξε η μελέτη Βιωσιμότητας; (ΜΕΡΟΣ Γ΄)


kolimvitirio - map - 2017

Γράφει η Λένα Μαρκή

 Τρεις ώρες συζήτησης είναι αρκετές για να καταλάβουμε ότι το θέμα κολυμβητήριο είναι τεράστιο. Μπορεί το αντικείμενο της συζήτησης στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου να ήταν η μελέτη Βιωσιμότητας, βγήκαν όμως στην επιφάνεια όλες οι απορίες και οι αγωνίες των κατοίκων, αναγνωρίσιμων και μη.

Στην ουσία όλοι επιθυμούμε την ύπαρξη κολυμβητηρίου στην πόλη της Αγίας Παρασκευής. Η διαφορά μας είναι ότι οι περίοικοι του κτίσματος στην περιοχή της Νέας Ζωής φοβούμενοι την δυσμενή ίσως αλλαγή στην καθημερινότητά τους, λόγω της προσέλευσης κόσμου, της αύξησης της κυκλοφορίας των οχημάτων και τη δυσκολία στη στάθμευση, αντιδρούν στην αποπεράτωσή του. Οι υπόλοιποι που κατοικούν σε απόσταση από το κατασκεύασμα, που δεν επηρεάζονται άμεσα, σαφώς και βλέπουν θετικά την ολοκλήρωσή του.

Κοιτώντας πίσω, θα συμφωνήσω με την κ. Παρασκευή Ζορμπά στο ότι η αιτία όλου του κακού ήταν η «λάθος ιεραρχία των φάσεων που υπήρξαν μέχρι τη δημοπράτησή του», δηλαδή «Χωρίς να έχουν προηγηθεί τα προαπαιτούμενα βήματα όπως οι έλεγχοι των χρήσεων γης, η θετική έγκριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την λειτουργικότητα του σχεδίου που θα υλοποιούταν κατά την κατασκευή,  η διασφάλιση των απαιτούμενων θέσεων στάθμευσης, η έκδοση οικοδομικής άδειας και κυρίως η διασφάλιση της χρηματοδότησης, ο δήμος προχώρησε στην δημοπράτηση και στην έναρξη της κατασκευής.»! Γιατί για παράδειγμα υπάρχει ένα έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στις 26 Ιανουαρίου 1989, που εκφράζει αμφιβολίες για την καταλληλότητα του χώρου (σχετικά μικρός και με πολύ κακό σχήμα) και που δηλώνει, ότι ο προϋπολογισμός που προεκτιμούσε ο Δήμος για την κατασκευή ήταν κατά πολύ μικρότερος του πραγματικού.

4 - GGA kolimvitirio 1989

Κοιτώντας μπροστά, αντιλαμβανόμαστε ότι κανείς δεν θέλει να εξακολουθήσει η υπάρχουσα κατάσταση και πως πρέπει να δοθεί άμεσα μια λύση.

Όμως «δει δη χρημάτων, ω Άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστί γενέσθαι των δεόντων» (Δημοσθένης, Α΄ Ολυνθιακός). Δηλαδή κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής άνευ χρημάτων δεν μπορεί να γίνει ούτε κολυμβητήριο, ούτε πλατεία, ούτε κάτι άλλο. Και λυπάμαι που ακούγομαι απαισιόδοξη, αλλά θα δώσουμε (γιατί εμείς θα πληρώσουμε μέσω των δημοτικών τελών) 1.000.000 € σε μια μελέτη, έτσι για να κυλήσει ο χρόνος.

Άσχετα από τις όποιες επιθυμίες και αντικειμενικά μιλώντας ο χώρος στην Νέα Ζωή δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους αθλητική εγκατάσταση με τις πολυκατοικίες σε απόσταση αναπνοής. Είναι κρίμα για ένα πείσμα κάποιοι να προχωρούν μπροστά ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι το επόμενο βήμα θα μείνει μετέωρο.

Εδώ ολοκληρώνονται και τα βίντεο της εκδήλωσης.

video 7

video 8

video 9

video 10

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter