ΚΕΡΑΥΝΟΣ Σαμουρέλη προς Δημοτική Αρχή: ΑΚΥΡΗ η απόφαση του Δ.Σ. για το Da Vinci

Πολιτικά έκθετος ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος

Da Vinci - dimarxeio - keravnos

Γράφει η Λένα Μαρκή

Δημοσιεύτηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ολόκληρη στο τέλος του άρθρου) που δικαιώνει τον επιχειρηματία κ. Σαμουρέλη και ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος Da Vinci.

Σύμφωνα με την απόφαση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση κάνει δεκτή την προσφυγή από 20/2/2017 της εταιρείας «Σαμουρέλης Λάμπρος & Σία Ε.Π.Ε.» και ακυρώνει την υπ’ αρ. 16/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

Ήταν λογικό και αναμενόμενο ο επιχειρηματίας υπερασπιζόμενος τα συμφέροντά του και τους εργαζόμενους στο κατάστημά του να προσφύγει κατά της απόφασης του Δ.Σ., το είχε δηλώσει άλλωστε, και στηριζόμενος σε γερές βάσεις να πετύχει τη δικαίωσή του. Πολλοί ήταν εκείνοι από την αντιπολίτευση που είχαν επισημάνει τον κίνδυνο στην Διοίκηση, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι και τις παγίδες που ενείχε η απόφαση που με πείσμα επεδίωκε η Δημοτική Αρχή. Δεν ξεχνάμε τον κ. Σωτήρη Ησαΐα να λέει προς τον Δήμαρχο: «Κε Δήμαρχε, προσέξτε εάν αυτή τη στιγμή προβείτε στην ανάκληση της αδείας αυτής της επιχείρησης, με όλα όσα έχουμε πει, προσέξτε μη τυχόν αυτές οι δικαστικές διαδικασίες, γιατί θα υπάρχουν δικαστικές διαδικασίες, μη βάλετε μέσα το Δήμο εις βάρος του δημότη της Αγίας Παρασκευής και του Έλληνα φορολογούμενου. Εγώ σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου!». Η ακυρωτική αυτή απόφαση μπορεί σε βάθος χρόνου να οδηγήσει το Δήμο σε δύσκολες ατραπούς  και μπορεί να τον πλήξει οικονομικά αν ο επιχειρηματίας εγείρει απαιτήσεις.

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να κρίνω τον κ. Σταθόπουλο για την επιλογή του, αυτό θα το κάνουν εν καιρώ οι ίδιοι οι δημότες. Θα επισημάνω όμως, ότι η τακτική που ακολουθήθηκε υπήρξε βιαστική, επιπόλαιη  και έδινε πολλά «πατήματα» στον ιδιοκτήτη του καταστήματος, παρασέρνοντας μαζί και όλους όσους συνυπέγραψαν την απόφαση ανάκλησης της αδείας λειτουργίας. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν είχε άδικο μέρος της αντιπολίτευσης που αναζητούσε την Νομική Υπηρεσία του Δήμου  και περισσότερη σαφήνεια από τον γνωμοδότη κ. Κώστα Μπάκα, που αν θυμάστε βιάζονταν να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

Όπως αναφέρεται και στην απόφαση:

«Μετά το χρονικό σημείο της χορήγησης της αιτούμενης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας μόνο ανάκληση αυτής της τελευταίας πράξης νοείται και είναι δυνατή και μόνο για λόγους που ανάγονται στη νομιμότητα αυτής και όχι ανάκληση της προγενέστερης αυτής προέγκρισης.»,

δηλαδή υπάρχουν νόμοι που καθορίζουν το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις ανακαλείται μία άδεια λειτουργίας και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να αποφασίζει βάσει προτιμήσεων ή υποκειμενικών ερμηνειών των νόμων.

Επίσης η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θέτει αμφιβολίες για το κατά πόσο ο όρος «της ανάκλησής της (αδείας) εφόσον η εκδοθησόμενη απόφαση του Δικαστηρίου επί της συζητούμενης την 30-1-2008 αγωγής μας (σ. του οικείου Δήμου εννοείται) κρίνει ότι οι πράξεις στις οποίες έχει προβεί η αιτούσα δεν είναι σύμφωνες με τις διατάξεις περί τακτικής διαχείρισης και εκμετάλλευσης και υπερβαίνουν αυτές»,  που είχε τεθεί από την Δημαρχιακή Επιτροπή «ετέθη νομίμως ή μη» και επίσης «δίχως, ωστόσο, να προσδιορίζεται ρητώς και συγκεκριμένως επί της χορηγηθείσης τελικής και εν ισχύ άδειας ίδρυσης και λειτουργίας»!

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, η Δημοτική Αρχή με προχειρότητα και αλαζονεία συνεχίζει το «έργο Σιστοβάρη» με το χειρότερο τρόπο. Το πλήγμα δεν θα είναι μόνον πολιτικό για τον ΣΥΡΙΖΑίο Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο, αλλά και για όσους συντάχθηκαν μαζί του, τον ακολούθησαν υπέρ της βιαστικής ανάκλησης της άδειας του Da Vinci, για όσους ειρωνεύονταν και εξύβριζαν τους συναδέλφους τους της αντιπολίτευσης η πολιτική (εκτός των άλλων) ζημιά δεν θα είναι ασήμαντη.

Η «νομιμότητα» μπορεί να είναι εντυπωσιακή και εύηχη ως λέξη, είναι όμως δύσκολη στην ερμηνεία και απαιτεί εξυπνάδα και στρατηγική για να την ακολουθήσεις. Όσο κι αν η σημερινή Διοίκηση προσπαθεί να κάνει σημαία της τη “νομιμότητα” συνεχώς βρίσκεται εκτεθειμένη. Σε προηγούμενο άρθρο μου , πριν ένα μήνα, σας είχα γράψει για “ένα καυτό έγγραφο βόμβα” που θα μετατρέψει τον  κ. Σταθόπουλο από αιθεροβάμονα σε πυροβάτη και πράγματι αυτή τη στιγμή βρίσκεται όντως σε πολύ δύσκολη θέση. Όμως οι δυσκολίες για τον κ. Δήμαρχο δεν σταματάνε εδώ, μάλλον τώρα αρχίζουν …

ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ Da Vinci 3-4-2017

απόφαση υπερ DaVinci c