Πλήθος πιστών στην περιφορά του Επιταφίου του Ι.Ν. προφήτη Ηλία Τσακού

επιτάφιος πρ. Ηλία Τσακού IMG_20170414_211250

Σε κλίμα συγκίνησης και με κατάνυξης πλήθος πιστών συνέρρευσε στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στον Τσακό για την περιφορά του Επιταφίου.
Μικροί και μεγάλοι, με τη συνδρομή μιας γλυκιάς βραδιάς, παρακολούθησαν τη λειτουργία και συμμετείχαν στην πένθιμη πομπή. Η περιφορά ακολούθησε τις οδούς πρ. Ηλία, Επτανήσου, Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, Πελοποννήσου και επιστροφή στον ναό.

επιτάφιος πρ. Ηλία Τσακού IMG_20170414_211051

 

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται. Μέχρι λίγο πριν τις 11:00 το πρωί τελείται η λειτουργία των Μεγάλων Ωρών όπου οι γυναίκες μοιρολογούν και κλαίνε για τον Χριστό ενώ άλλοι προσκυνούν και αποτείνουν φόρο τιμής στον σταυρωθέντα Χριστό. Απ’ τα ξημερώματα τις ίδιας μέρας ετοιμάζεται ο επιτάφιος και τελείται ολονυχτία στις περισσότερες εκκλησίες της Ελλάδας. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο όπου θα γίνει η περιφορά του το βράδυ.

επιτάφιος πρ. Ηλία Τσακού IMG_20170414_211314