Da Vinci: Πολιτική ήττα μεγατόνων από ανικανότητα ή συμπαιγνία; Ποιο το τίμημα για την πόλη;

dimarxio ag.par. - da vinci bar

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μπορεί τα πυροτεχνήματα της Αναστάσεως του Κυρίου να είναι πια παρελθόν, ας θυμηθούμε όμως και κάποια προγενέστερα, μόλις μερικών ημερών, όταν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 Απριλίου αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά το θέμα της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας του καταστήματος Da Vinci. Είχε ήδη προηγηθεί η γνωστοποίηση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία ακύρωνε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί ανάκλησης*.

Επόμενο ήταν η αντιπολίτευση, ενωμένη και αυτή τη φορά, να ασκήσει δριμεία κριτική στον Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο. Υπήρξαν κάποιες κουβέντες που ειπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση, που είχαν βαρύνουσα σημασία και δεν πρέπει να τις περάσουμε αβασάνιστα.

Τα βασικότερα σημεία που θα σταθώ είναι μια ιδιαίτερη ερώτηση που τέθηκε από τον κ. Γκιζιώτη και μας οδηγεί σε περίεργες σκέψεις και το τίμημα που είχε για το Δήμο η απόφαση αυτή της Δημοτικής Αρχής.

Η κίνηση αυτή, που μανιωδώς και απόλυτα επιδίωκε και αποφάσισε η Διοίκηση Σταθόπουλου συμπαρασέρνοντας και όλους εκείνους που ψήφισαν θετικά, ήταν κατά γενική ομολογία μία πολιτική ήττα μεγατόνων!!! Και γράφω μανιωδώς γιατί προχώρησε στη διαδικασία παρά την προειδοποίηση από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης και μάλιστα από πρώην Δημάρχους που είχαν αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα προσωπικά και εις βάθος. Γιατί, όπως είπε και ο κ. Βασίλης Ζορμπάς, η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στηρίχτηκε σε αυτό που τόνιζε και η αντιπολίτευση, ότι δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο τη συγκεκριμένη στιγμή δεν νομιμοποιούνταν να λάβει απόφαση (σελ. 6) γιατί το θέμα ήρθε προς ψήφιση 6,5 μήνες μετά και δεν ήταν επείγον, παρά αρμόδια ήταν η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να κάνει ανάκληση της άδειας. Και μάλιστα στη σελ. 4 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επικαλείται Εγχειρίδιο του Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου κ. Επ. Σπηλιωτόπουλου, του ανθρώπου που είχε προτείνει η παράταξη «Αγία Παρασκευή, η πόλη μας» για να γνωμοδοτήσει για το Da Vinci, αλλά δεν έγινε αποδεκτός από τη σημερινή Διοίκηση!!!

Η απόφαση της Περιφέρειας λοιπόν δικαιώνει πλήρως την αντιπολίτευση, όπως τόνισε και ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος. Για να συνεχίσει ότι η Δημοτική Αρχή πλήρωσε, δυο φορές μάλιστα, έναν «στρατευμένο νομικό» που στο θέμα του Σιστοβάρη – Da Vinci υπήρξε αντίδικος του καταστήματος και δεν κέρδισε ούτε μια από τις δίκες εναντίον του. Άρα η Διοίκηση είναι υπόλογη για την επιλογή της αυτή.

Με αποτέλεσμα το γνωστό φιάσκο, όπως είπε και ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης, που δήλωσε απογοητευμένος και διέκρινε προχειρότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο δημοτικό συμβούλιο.

 –

Ας δούμε τώρα τις επιπτώσεις που είχε η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του καταστήματος με αποτέλεσμα την ακύρωσή της από την Περιφέρεια.

Θα συμφωνήσω τόσο με τον κ.  Ζορμπά που δήλωσε ότι η Διοίκηση υπέστη «δεινή ήττα και επί της ουσίας η ξεφτίλα είναι για το Δήμο, έγινε περίγελο όλης της Αττικής», αλλά και με τον κ. Κώστα Κρητικίδη που είπε, ότι είναι λάθος η Δημοτική Αρχή να ξεκινάει έναν δικαστικό αγώνα ξέροντας ότι θα τον χάσει, γιατί έτσι χάνει το κύρος του ο Δήμος και μειώνεται η αξιοπιστία του! Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι τώρα ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έχει έναν ακόμα λόγο αν θέλει να προβεί σε αγωγή κατά του Δήμου για ηθική βλάβη, διαφυγόντα κέρδη, κ.λπ., κ.λπ. και να ζητήσει ογκώδη αποζημίωση, την οποία φυσικά, αν του αποδοθεί, θα την υποστούν οι δημότες. Συμπερασματικά λοιπόν μπορεί η Διοίκηση Σταθόπουλου να υπέστη πολιτική ήττα που στο φινάλε σήμερα είναι Δήμαρχος ο κ. Σταθόπουλος αύριο μπορεί να μην είναι, αλλά τη μεγαλύτερη ζημιά εξαιτίας της την  επωμίζεται ο Δήμος, δηλαδή όλοι εμείς οι δημότες, είτε ηθικά, είτε οικονομικά.

Και άφησα για το τέλος το καλύτερο.

Άφησα τελευταία, αλλά εξίσου ή και περισσότερο σημαντική, την κουβέντα του κ. Αντρέα Γκιζιώτη ότι «εδώ ή υπάρχει ανικανότητα ή υπάρχει συμπαιγνία» …. Οφείλω να ομολογήσω ειλικρινά, ότι την υπόνοια αυτή την άκουσα από δύο ακόμα άτομα αμέσως μετά την λήψη της απόφασης του Δ.Σ., όμως μην έχοντας κάποια απτά στοιχεία δεν την υιοθέτησα ούτε στιγμή. Προερχόμενη όμως από το στόμα του κ. Γκιζιώτη έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Είπε λοιπόν ο κ. Γκιζιώτης, ότι αρχικά είχε εκτιμήσει πως η Δημοτική Αρχή δεν ήθελε να πάρει την άδεια του Da Vinci και είχε πιθανολογήσει ότι μάλλον η κατάληξη, η απόφαση δηλαδή του Δ.Σ., η οποία παρεμπιπτόντως λήφθηκε με 1 ψήφο διαφορά, δεν θα έπαιρνε το συγκεκριμένο δρόμο. Γιατί δεν μπορεί μια δημοτική Αρχή που διαθέτει Νομικά Πρόσωπα, εμπειρία, νομικούς συμβούλους κ.λπ., να μην μπορεί να τεκμηριώσει ένα ζήτημα. Αναρωτήθηκε οπότε «Γιατί να υποτιμηθούμε και ίσως να χλευαστούμε; Μήπως δεν είναι ανικανότητα και είναι συμπαιγνία; Το αφήνουμε να πάει έτσι γιατί θα εξελιχθεί έτσι;»

Ας δούμε τα απτά στοιχεία της υπόθεσης Da Vinci

-Κατά την εισήγηση του θέματος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. (26/1/2017) για το Da Vinci ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος είχε πει πως «δεν είδε καμιά κίνηση από τον ενδιαφερόμενο» και σε ερώτηση του κ. Κρητικίδη τι εννοεί, δεν απάντησε ποτέ. Όπως και στην δήλωση του κ. Γκιζιώτη περί “συμπαιγνίας” δεν υπήρξε ουδεμία αντίδραση από το Δήμαρχο.

-Η Δημοτική Αρχή του κ. Σταθόπουλου ενώ είναι απόλυτα υπέρ του κλεισίματος του καταστήματος (το αναφέρει και στο προεκλογικό της πρόγραμμα) φέρνει το θέμα προς συζήτηση 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη της Διοίκησης του Δήμου.

-Η Δημοτική Αρχή του κ. Σταθόπουλου αναθέτει τη έκδοση γνωμάτευσης σε συγκεκριμένο νομικό γνωρίζοντας ότι υπήρξε αντίδικος του καταστήματος, γεγονός που μπορεί να αμφισβητήσει την αντικειμενικότητά του και την ορθότητα της γνωμάτευσης και αποτελεί θετικό πρόσημο για τον επιχειρηματία.

-Η Δημοτική Αρχή του κ. Σταθόπουλου γνωρίζει, και το υποσημείωσε και η αντιπολίτευση, ότι η άδεια λειτουργίας εκδόθηκε από την τότε Νομαρχιακή Επιτροπή και μπορεί να την ανακαλέσει μόνο η ίδια ή η αντίστοιχη σήμερα Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Δεύτερο θετικό πρόσημο για τον επιχειρηματία!

-Ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης κ. Δημήτρης Κονταξής είχε δηλώσει κατά την συνεδρίαση της 26ης Ιανουαρίου 2017 ότι εύχεται να δικαιωθεί ο επιχειρηματίας στο δικαστήριο και να  αλλάξουν οι νομικές συνθήκες, λίγα λεπτά μετά αφότου είχε παραδεχτεί ότι και ο ίδιος «είχε περάσει τα όρια του Νόμου» στο παρελθόν!!!

-Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου ήταν άφαντη σε όλη τη διαδικασία, τόσο ουσιαστικά, όσο και τυπικά. Διαφορετικά θα ήταν παρούσα στο Δ.Σ. να εξηγήσει κάποιες απορίες και θα συμβούλευε το Δήμαρχο νομικά να μην προχωρήσει στον εξευτελισμό του Δήμου. Όπως έχω διαπιστώσει ο κ. Δήμαρχος τη συμβουλεύεται και ακολουθεί πιστά τις υποδείξεις της, το έχει δηλώσει πολλάκις και ο ίδιος άλλωστε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τι τον συμβούλεψε άραγε;

-Ο εν λόγω νομικός, κ. Κώστας Μπάκας, βιάστηκε να φύγει από τη συνεδρίαση όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και μας άφησε με τις απορίες. Επί τη ευκαιρία να πούμε ότι δεν ήταν υποχρεωμένος ούτε να εμφανιστεί καν, αλλά έτσι βρε παιδί μου για την τιμή των όπλων μπορούσε να μείνει μιας κι ήρθε. Εξάλλου αφού ήταν σίγουρος για τη γνωμάτευσή του, τι είχε να φοβηθεί;

-Ο κ. Δήμαρχος γνωρίζει ότι με την κατασκευή του καταστήματος αυξήθηκε η αντικειμενική αξία του ακινήτου.

-Το κτήριο έχει νόμιμη άδεια ανέγερσης, το κατάστημα έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας και πληρώνει νομίμως τα δημοτικά τέλη.

-Η Δημοτική Αρχή του κ. Σταθόπουλου αγνόησε την πρόταση του κ. Ζορμπά για υπογραφή συμβολαίου με τον επιχειρηματία ότι θα λειτουργήσει το κατάστημα αλλά τον Μάρτιο του 2025 θα παραδώσει το χώρο ως έχει, καθώς και την πρόταση του κ. Μυλωνάκη τα εμπλεκόμενα μέρη να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με σκοπό την ανεύρεση ρεαλιστικής και βιώσιμης λύσης.

-Ένα ακόμα στοιχείο που παρουσιάζεται εδώ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ, είναι η Αίτηση Αναστολής της απόφασης του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης «Σαμουρέλης Λάμπρος & ΣΙΑ, Ε.Π.Ε.», με προσφυγή ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου και μιλάει για παράβαση νόμου, για παράβαση της Αρχής της Νομιμότητας και κατάχρηση εξουσίας.

[ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΑΜΟΥΡΕΛΗ Λ. & ΣΙΑ ΕΠΕ στο ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ]

– 

Αντίθετα ο κ. Σταθόπουλος προφανώς προτίμησε

-Να συνεχίσει επάξια την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και από αυτόν στηρίχτηκε κατά την εκλογή του, και να πετάξει τους 50 εργαζόμενους του Da Vinci στο δρόμο.

-Να επιδιώξει με πάθος να αποκτήσει η πόλη ένα ακόμα ερείπιο και άντρο περιθωριακών και μάλιστα στο κέντρο της.

-Να υποτιμήσει και να ρεζιλέψει το Δήμο και τους δημότες προς χάριν της δικής του επιθυμίας.

-Να αποδείξει πόσο επιπόλαια και αβασάνιστα λαμβάνονται οι αποφάσεις από τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑϊκή Διοίκηση του Δήμου.

-Να αποδείξει ότι άλλα λεν οι νόμοι (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) και στην Αγία Παρασκευή νόμος είναι το «θέλω» του Δημάρχου. Σας θυμίζει κάτι;

-Να εμπλέξει το Δήμο σε ένα μάταιο δικαστικό αγώνα που θα επιφέρει επιπλέον έξοδα σε μια εποχή που μετράει ακόμα και το τελευταίο «ματωμένο» ευρώ (κατά τον αντιδήμαρχο κ. Παπαγεωργίου).

-Να «πάρει στο λαιμό του» και όλους τους υπόλοιπους που τον ακολούθησαν πειθήνια και συνυπέγραψαν την απόφαση ανάκλησης της άδειας. Αν και κατά τη γνώμη μου δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αφού είναι μεγάλοι άνθρωποι, έμπειροι και μορφωμένοι, άλλο αν επιλέγουν να οδηγούνται ως πρόβατα προς σφαγήν.

 –

Τα συμπεράσματα θα αφήσω να τα βγάλουν οι ίδιοι οι δημότες. Αυτοί είναι που θα κρίνουν όταν έρθει η ώρα, που θα αξιολογήσουν και θα αποφασίσουν ποιος τελικά κάνει το μεγαλύτερο κακό στην πόλη, το κατάστημα Da Vinci ή η Διοίκηση Σταθόπουλου και ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα του κ. Γκιζιώτη.

– 

* Τα βίντεο της συνεδρίασης της 26ης Ιανουαρίου 2017 μπορείτε να τα δείτε στο κάτω μέρος της σελίδας aparaskevi-images.gr  στη θέση Web TV.