Γιατί το Κοιμητήριο Αγίας Παρασκευής επιμένει να αποτελεί πρόβλημα; του Κώστα Τσιαμπά

Εικόνα1

Το Σεπτέμβριο του 2014, όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου ο Κύριος Σταθόπουλος, μεταξύ άλλων ενημερώθηκε προσωπικά αλλά και δημόσια με δημοσίευση ενός άτυπου πρωτοκόλλου, για τα εν εξελίξει τεχνικά προβλήματα του Δήμου.

Ένα από αυτά ήταν το Δημοτικό Κοιμητήριο.

Το κοιμητήριο αποτελεί μόνιμο και διαχρονικά απαράδεκτο πρόβλημα για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, παρά τις προσπάθειες των προηγούμενων διοικήσεων.

Ξεχωρίζω τις προηγούμενες διοικήσεις από αυτή του Σταθόπουλου, επειδή οι νομικές αγκυλώσεις που εμπόδιζαν την εκτέλεση εργασιών για την αναβάθμισή του ήρθησαν με το ΦΕΚ αρ. 44 της 19ης Φεβρουαρίου 2014, τρεις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με το οποίο η προηγούμενη διοίκηση πέτυχε την άρση της αναδάσωσης.

Στα τρία χρόνια διοίκησης του κου Σταθόπουλου έκανα έξι ερωτήσεις στο ΔΣ, προχώρησα σε τέσσερεις – πέντε  δημοσιεύσεις καθώς και σε συνεχείς υπενθυμίσεις μου στις συνεδρίες της οικονομικής επιτροπής προκειμένου να σταματήσει τις χαριστικές σε υμετέρους και άνευ ουσίας διαθέσεις πιστώσεων και να προχωρήσει στην αναβάθμιση του κοιμητηρίου.

Ζήτησα επίμονα να μελετήσουμε από κοινού την ανάπτυξη και αναβάθμιση του κοιμητηρίου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των επόμενων πενήντα τουλάχιστον ετών της πόλης μας.

Παρά τις προσπάθειες, δεν καταφέραμε να τον πείσουμε να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, με συνέπεια να προσπαθεί ο ίδιος, χωρίς κανένα προγραμματισμό, χωρίς καμία πρόβλεψη και οργάνωση, αλλά με ημίμετρα, σε πρώτο χρόνο να κουκουλώσει τις παρανομίες του, και σε δεύτερο να επιλύει τα συσσωρευμένα καθημερινά προβλήματα λόγω της ψηφοθηρικής διαχείρισης του κοιμητηρίου τα τρία τελευταία χρόνια. «Τσάτρα – πάτρα » όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο αρχηγός της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Αποκορύφωμα της προχειρότητας ήταν να ανοίξει στη νέα πτέρυγα παράνομα αριθμό τάφων το μεγάλο Σάββατο (15/4/2017) στις έξι το πρωί, δεσμεύοντας για πολλά χρόνια ένα τμήμα της πτέρυγας στη παλιά μίζερη κατάσταση και στη συνέχεια να φέρει στο ΔΣ της 27/4/2017 για έγκριση το νέο ταφολόγιο το οποίο συντάχθηκε και αυτό «τσάτρα πάτρα», μόνο και μόνο για νομιμοποιήσει την παρανομία του, ισχυριζόμενος ότι πρόσφατα αυξήθηκαν οι υποχρεώσεις.

Όταν του ασκήθηκε κριτική, επικαλέσθηκε  διάφορες δικαιολογίες και συγκρίσεις  με τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς φυσικά  να εξηγήσει για ποιο λόγο αντικατέστησε το προσωπικό και άλλαξε τα καθήκοντα, όταν του ζήτησα στοιχεία  για να ελέγξουμε τις ταφές.

 

Για άλλη μια φορά έδειξε την αδυναμία του – ή την αδιαφορία του – για ορθολογική διοίκηση.

Εκείνο όμως που είναι απαράδεκτο, είναι ότι, για επικοινωνιακούς λόγους,  δημόσια επικαλείται τη συναίνεση, στη πράξη όμως, τορπιλίζει κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης για την επίλυση προβλημάτων που χρονίζουν όπως και το συγκεκριμένο, καταδικάζοντας σε μιζέρια την πόλη μας.

Όχι κύριε Δήμαρχε. Το πρόβλημα το προκαλέσατε εσείς επειδή επί τρία χρόνια λειτουργήσατε το κοιμητήριο ρουσφετολογικά και πολιτικάντικα  και τώρα «που έφθασε ο κόμπος στο χτένι»  όπως λέει και ο λαός μας, κάνετε τα λάθη το ένα μετά το άλλο.

Θα σας θυμίσω το 2011 σε ερώτηση της δική σας παράταξης για το πρόγραμμα της διοίκησης Ζορμπά σχετικά με την ανάπτυξη του κοιμητηρίου, σας είχα ενημερώσει στο ΔΣ ως χειριστής  του θέματος ότι:

  1. Θα ζητήσουμε από το Υπουργείο οικονομικών την εκ νέου παραχώρηση τμήματος 8.695 τ.μ. με το σωστό τρόπο, δηλαδή την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Το πετύχαμε.
  2. Ότι θα προσπαθήσουμε να άρουμε το αναδασωτέο του μπροστινού τμήματος του κοιμητηρίου με πρόσωπο επί της Νεαπόλεως,. Με επίπονες και επίμονες προσπάθειες το πετύχαμε (ΦΕΚ αρ. 44 της 19ης Φεβρουαρίου 2014)
  3. Θα συνεχίζαμε να λειτουργούμε το κοιμητήριο μέχρι την εξασφάλιση των παραπάνω, αποφεύγοντας τις σπατάλες πλην των απολύτως απαραίτητων ενόψει της συνολικής αναμόρφωσης. Το εφαρμόσαμε, μπορείτε να κάνετε έλεγχο και να παρουσιάστε τα στοιχεία.
  4. Μετά την επίτευξη των παραπάνω θα συγκροτούσαμε διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα πρότεινε στο ΔΣ τη μορφή του νέου κοιμητηρίου με την βασική κατεύθυνση την κατασκευή σαρκοφάγων, δανειζόμενοι τεχνογνωσία και εμπειρία από άλλους δήμους. Έγιναν εκλογές και αναλάβατε τη διοίκηση.

Όλα τα παραπάνω Κύριε Σταθόπουλε, σαν αντιπολίτευση τα δεχθήκατε γιατί ήταν δωρεάν. Σαν διοίκηση όμως ουδέποτε τα εφαρμόσατε, αρνούμενος με πάθος τη συνεργασία και τη συναίνεση με την αντιπολίτευση. Είναι κρίμα όταν η αντιπολίτευση σε πολλά θέματα και ιδιαίτερα στα μεγάλα σας κάνει ρεαλιστικές προτάσεις και πολλές φορές με την αυστηρή κριτική στην ουσία  σας προστατεύει από σοβαρά λάθη και εσείς να αδιαφορείτε.

Κύριε Σταθόπουλε, δεν γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους επιμένετε να διαιωνίζετε τα προβλήματα της πολύπαθης πόλης μας . Ελπίζω να έχετε κάποια λογική εξήγηση, διαφορετικά είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω ότι προτιμάτε το «τσάτρα – πάτρα» γιατί σας απασχολούν άλλα σχέδια, στα οποία θα αναφερθώ σε επόμενες παρεμβάσεις μου.

Αγία Παρασκευή, 8/5/2017

   * Κώστας Τσιαμπάς είναι Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής (΄΄Αγία Παρασκευή η Πόλη μας ΄΄)  και Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής. Έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνος για την Συντήρηση και αναβάθμιση του κοιμητηρίου. Έχει διατελέσει διοικητής του Γεν. Νοσοκομείου Σπάρτης. Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Υποστρατήγου.