Στις 8 Ιουνίου θα ανακοινωθεί η αγορά της βίλας Ιόλα – Τι απάντησε ο οίκος Sotheby’s για τη δημοπρασία;

efimerida syntakton iolas agora

Γράφει η Λένα Μαρκή

Στις 8 Ιουνίου 2017, την ημέρα που συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Ιόλα, αναμένεται, σύμφωνα με άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών, να ανακοινωθεί από το Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο και επίσημα η αγορά της βίλας Ιόλα από το Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Το άρθρο της Παρής Σπίνου με τίτλο «Μουσείο Ιόλα η μυθική βίλα του» που δημοσιεύτηκε στο σημερινό φύλλο (αρ. 1.332, 23/5/2017) της εφημερίδας, μέσα από μια αναφορά στον μεγάλο γκαλερίστα Αλέξανδρο Ιόλα και την σημερινή κατάσταση της βίλας, προχωρά στη δήλωση στην «Εφ.Συν.» του κ. Σταθόπουλου και την πρόθεση να δημιουργηθεί εκεί το Μουσείο Ιόλα και παράλληλα πολιτιστικό κέντρο, «ένα τοπόσημο πανελλήνιας ακτινοβολίας».

Ο κ. Σταθόπουλος τονίζει στην εφημερίδα πως «Το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο, αλλά δεν χρειάζονται τεράστια ποσά για να συντηρηθεί και να γίνει χώρος πολιτισμού», χωρίς όμως να αναφέρει αν υπάρχει κάποια εκτίμηση από αρμόδιο όργανο ή κάποια γνωμάτευση ειδικής επιτροπής σχετικά με το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση και συντήρησή του. Σε συζήτηση επί του θέματος σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρθηκε από μέλος της συμπολίτευσης, ότι το ποσό υπερβαίνει τα 2εκ. €. Αν προστεθούν και τα 3,3εκ € της αγοράς από τον ιδιοκτήτη, δημιουργούν ένα σύνολο άνω των 5εκ. €. Μην ξεχνάμε ότι ο ετήσιος ΕΝΦΙΑ του κτηρίου ανέρχεται στις 32.000€. Για να μην αναφερθούμε και στα πάγια έξοδα λειτουργίας που θα ακολουθήσουν. Που θα βρεθούν αυτά τα ποσά; Γιατί ο κ. Τσιαμπάς σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι “αδειάζουν τους κωδικούς” για να συγκεντρώσουν τα χρήματα για την αγορά του Ιόλα; Ναι μεν στην αγορά της βίλας, αλλά προέχει από την καθημερινότητα των πολιτών, από την ανάπλαση των πεζοδρομίων, από την ασφαλτόστρωση των κατεστραμμένων δρόμων και από την κατασκευή ενός παιδικού σταθμού; Από την άλλη θα είναι τραγικό λάθος του κ. Σταθόπουλου και καταστροφικός για την πόλη ένας τυχόν τραπεζικός δανεισμός που θα επιβαρύνει τους δημότες για κάμποσα χρόνια.

Φαίνεται δε μέσα από το άρθρο ότι έχει αποφασιστεί ήδη η πρώτη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ιόλα αφού ο βιογράφος του Ιόλα, κ. Νίκος Σταθούλης, θα βάλει την πρώτη, σημαντική μαγιά, βιβλιογραφικό και φωτογραφικό υλικό από τη μυθική ζωή του Ιόλα, παράλληλα θα εκτεθεί η αλληλογραφία του με διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, ενώ ο δήμαρχος θα καλέσει τους Έλληνες καλλιτέχνες που είχε αναδείξει να δώσουν έργα τους για να εμπλουτιστεί το νέο μουσείο.

Πέρα όμως από τη σπουδή του κ. Σταθόπουλου για την αγορά της βίλας Ιόλα, ο γνωστός οίκος δημοπρασιών Sotheby’s στο Λονδίνο οργανώνει δημοπρασία 155 έργων τέχνης και πολύτιμων αντικείμενων από τις συλλογές του Ιόλα. Τη δημοπρασία αυτή προσπάθησε να σταματήσει ο κ. Σταθόπουλος με επιστολή του την οποία κοινοποίησε και στο Υπουργείο Πολιτισμού, για να λάβει την πιο κάτω απάντηση:

«Γνωρίζουμε ότι η Βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα έχει χαρακτηριστεί από το 1998 ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο, αλλά θεωρούμε ότι αυτό δεν σχετίζεται με τη δική μας δημοπρασία.

Επιπλέον, έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι άλλα περιουσιακά στοιχεία έχουν κλαπεί από τη Βίλα στο παρελθόν, αλλά ο Οίκος Δημοπρασιών Sotheby’s δεν θα διέθετε ποτέ κάποιο περιουσιακό στοιχείο για πώληση, σε περίπτωση που διατηρούσε οποιαδήποτε αμφιβολία αναφορικά με την προέλευσή του».

Τελειώνοντας δεν γίνεται να μην αναρωτηθώ: ανάγκη ή καπρίτσιο η αγορά της βίλας Ιόλα σε καιρούς χαλεπούς; Και με ποιο κόστος για την πόλη; (Δεν συζητώ το πολιτικό κόστος για τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο γιατί αποτελεί επιλογή του).

 

Δημοσιεύεται το αναλυτικό κείμενο της επιστολής του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου:

«Αξιότιμε/ η  κύριε /κυρία, 
Κατ’ αρχήν, σας ενημερώνουμε ότι η οικία του Αλεξάνδρου Ιόλα («Βίλλα Ιόλα»), στην Αγία Παρασκευή Αττικής, προάστιο της Αθήνας, όπου φυλασσόταν και εκτίθετο η συλλογή των έργων τέχνης του, έχει χαρακτηρισθεί  από το Υπουργείο Πολιτισμού, το έτος 1998, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
Με βάση τα καταγγελλόμενα στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, έχει υποβληθεί μήνυση κατά αγνώστων ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών για κλοπή έργων τέχνης και αντικειμένων που φέρεται ότι βγαίνουν σε δημοπρασία. 
Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τα στοιχεία των φερόμενων ως ιδιοκτητών των προς δημοπρασία έργων και αντικειμένων.   
Επιπροσθέτως, παρακαλούμε όπως αποσύρετε τα ως άνω έργα τέχνης μέχρι να διερευνηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις Εισαγγελικές Αρχές σε συνεργασία με εσάς η ως άνω αναφερόμενη υπόθεση κλοπής τους. 
Το παρόν κοινοποιείται στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες».