Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση 2017: Αντιπολίτευση: «τα ωραιότερα παραμύθια, τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ και τα παραμύθια του Σταθόπουλου» video

εδω - Αντιγραφή copy

Γράφει η Λένα Μαρκή

Την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου η Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα τον Απολογισμό του έτους 2016.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν η αναμενόμενη, λιγοστοί πολίτες και αρκετοί «γνωστοί-άγνωστοι» που παρευρίσκονται σε όλες τις εκδηλώσεις, είτε πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, είτε μέλη συλλογικοτήτων, κ.λπ. Αναμενόμενη η μικρή προέλευση γιατί ήταν αναμενόμενα κι αυτά που ακούστηκαν τουλάχιστον από την Δημοτική Αρχή αφού επρόκειτο για αντιγραφή των όσων διαλαλούν σε κάθε μία από τις πάμπολλες εκδηλώσεις που οργανώνουν. Την εισήγηση του Δημάρχου μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.

Όμως σε όλα αυτά που αναφέρει η εισήγηση του κ. Σταθόπουλου, για τα οποία καυχιέται και για όσα υπόσχεται, απάντησαν εύστοχα οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς (Αγία Παρασκευή, η πόλη μας) μίλησε για προεκλογική «πολιτική απάτη» του κ. Σταθόπουλου προκειμένου να «κλέψει» τους ψήφους των δημοτών. Αναφέρθηκε σε υποσχέσεις που έδινε ο κ. Σταθόπουλος στους ψηφοφόρους ενώ δεν μπορούσε να τις πραγματοποιήσει με στόχο την ψήφο τους. Ότι συνειδητά προσπαθεί η σημερινή Διοίκηση να εξαπατήσει τους πολίτες για έργα της πόλης που ξεκίνησαν επί προηγούμενων Διοικήσεων, μελέτες, χρηματοδοτήσεις, δημοπρατήσεις, εκτελέσεις ακόμα και αποπερατώσεις (γέφυρα Γελαδάκη, βιοκλιματική Κοντοπεύκου, Κοινωνικές δομές, κ.λπ) και να τα παρουσιάσει ως δικά της. Το 90% των όσων ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος άπτονται στην καθημερινότητα και διεκπεραιώνονταν από όλους τους προηγούμενους Δημάρχους. Αθέτησαν κάθε προεκλογική εξαγγελία, στέλνουν στα αζήτητα κάθε μελλοντική υπόσχεση ή δέσμευση (προπονητήριο στα Πευκάκια) και στηρίζουν τα μνημονιακά μέτρα της κυβέρνησής τους. Διώκουν υπαλλήλους και αντιμετωπίζουν τους πολίτες με αλαζονεία «ως Καίσαρ».

Ο κ. Ζορμπάς επέλεξε να σταθεί σε τρία από τα σοβαρά θέματα της πόλης:

Κοινωνικές δομές, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό μαγειρείο, κοινωνικό φαρμακείο, ανταλλακτήριο ρούχων, γυναίκα & δημιουργία, δομές που ο κ. Σταθόπουλος και η παράταξή του, όντας αντιπολίτευση, ΔΕΝ ψήφισαν τη δημιουργία καμίας και προσπαθούν τώρα να τις περάσουν ως δικές τους δημιουργίες, τις έχουν υποβαθμίσει και τις έχουν απαξιώσει.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζεται το μέλλον της χώρας επικοινωνιακά είπε ο κ. Ζορμπάς και συνέχισε «και εσείς ως καλός μαθητής που είστε διαχειρίζεστε το μέλλον της πόλης μας επικοινωνιακά» και αυτό αποδεικνύεται από τα δύο φυλλάδια που κυκλοφόρησε η Διοίκηση στην πόλη. Στα 3 χρόνια σήμερα έχει ξεκινήσει μόνο ένα έργο, ενώ στα αντίστοιχα χρόνια της δικής του διοίκησης ολοκληρώθηκαν έργα όπως η Ελ. Βενιζέλου, η βιοκλιματική Τσακού, η Αγίου Ιωάννου, κλπ,  που υπήρχαν οι μελέτες από τη διοίκηση Γιαννακόπουλου, παραδόθηκε ο καινούργιος βρεφονηπιακός σταθμός και όλα αυτά με κόστος περίπου 22.000.000€ χρηματοδοτούμενα από ΕΣΠΑ, μετά από παρεμβάσεις του κ. Ζορμπά.

Ο κ. Ζορμπάς προέβη σε μια σημαντική επισήμανση. Όπως είπε «στο βωμό του deal για την αγορά της βίλας Ιόλα, θυσιάζεται η καθημερινότητα της πόλης»!

Προφανώς από ένα Δήμαρχο που είναι και της Αριστεράς θα περιμένατε Δημοκρατία, Κάθαρση, Διαφάνεια. Η σημερινή Διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ο κ. Ζορμπάς, είναι πρωτοπόρος στο bulling κατά των εργαζομένων και στο mobbing, δηλαδή την ηθική/ψυχολογική παρενόχληση εργαζομένων, πάντα με επικεφαλής το Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο. Τρεις υπάλληλοι του Δήμου διώκονται με bulling και mobbing και συγκεκριμένα Αγγελής, Μπεκιάρης, Γεωργίου (τα ονόματα αναφέρθηκαν δημόσια από τον κ. Ζορμπά) και βέβαια υπάρχουν κι άλλοι που από φόβο δεν μιλάνε. Αναφερόμενος αναλυτικά στα περιστατικά των τριών υπαλλήλων εξήγησε ότι θέλησε να επισημάνει τη «δημοκρατικότητα» που ασκεί στους εργαζόμενους ένας Αριστερός Δήμαρχος ή μια Αριστερή Διοίκηση του Δήμου.

Και έκλεισε με τη φράση «τα ωραιότερα παραμύθια, τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ και τα παραμύθια του Σταθόπουλου» και πως αν στο μέλλον κάποιος ρωτήσει τι έκανε η Διοίκηση Σταθόπουλου, θα του απαντήσουν «άρμεγαν λαγούς και κούρευαν χελώνες».

 –

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος (Συμμαχία Ευθύνης) μίλησε, όπως είπε, για μια πραγματικότητα που εισπράττει από τους πολίτες. Η Διοίκηση Σταθόπουλου παρέλαβε έναν Δήμο σε καλή οικονομική κατάσταση από τις προηγούμενες Διοικήσεις και δεύτερον έχει μια αντιπολίτευση που δεν λαϊκίζει υπέρμετρα και είναι μια αντιπολίτευση συμπλήρωμα της Δημοτικής Αρχής. Όμως αντί να κάνει «άνοιγμα» προς την αντιπολίτευση, την αδρανοποιεί και την βάζει απέναντι. Η εισήγηση που ακούστηκε περιελάμβανε έργα που έγιναν, άλλα που θα γίνουν και αυτά που γίνονται πάντα από όλους τους Δημάρχους, όμως είναι σημαντικό ότι πέρυσι από την Δημοτική Αρχή υλοποιήθηκε μόνο το 7% του τεχνικού προγράμματος! Να μην κοροϊδευόμαστε, είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, σε αυτά τα 3 χρόνια δεν έγινε κάποιο έργο που να αλλάζει τη φυσιογνωμία της πόλης.

Τα μεγάλα έργα που ανέφερε ο Δήμαρχος είναι έργα που απασχολούν την πόλη εδώ και 20 χρόνια, όπως η ανέγερση του Δημαρχείου. Στο κολυμβητήριο προχωρά με μια στοχευμένη πρόταση χωρίς να λάβει υπόψη του τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά τη βίλα Ιόλα, που πρόκειται για ένα ζήτημα οικουμενικό και πρέπει όλοι μαζί να δούμε σε ποια χρονική περίοδο πρέπει να την αποκτήσουμε, η Δημοτική Αρχή έκανε μια ημερίδα χωρίς να συμπεριλάβει τουλάχιστον στο πάνελ ένα άτομο από την αντιπολίτευση. Η Δημοκρατία του κ. Σταθόπουλου πάει δύο βήματα πίσω στη συμμετοχή των άλλων παρατάξεων.

Πίσω πάει και η διεκδίκηση κάποιων θεμάτων, από τον εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι την διεκδίκηση πόρων που οι άλλοι δήμοι έχουν εισπράξει, και μάλιστα δήμοι που δεν είναι κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ όπως ο δικός μας. «Κάθε κυβέρνηση», είπε, «σε υπολογίζει όταν διεκδικείς και απαιτείς, όταν είσαι απολογητής μιας κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε θεωρεί δεδομένο! Όταν δεν διεκδικείς, σου παίρνουν τα χρήματα, σου παίρνουν τα λεωφορεία, σου παίρνουν τους πόρους, δεν σου δίνουν τίποτα παραπάνω από τους ΚΑΠ, δεν σου απαλλοτριώνουν τίποτα, είσαι απολογητής μιας κυβερνητικής πολιτικής και εμείς αθροιζόμαστε σαν Αγία Παρασκευή στο target group του Τσίπρα που δεν διεκδικεί και δεν ζητάει τίποτα (σ.σ. δεν ζητάει ο Δήμος)» τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πάρκο Σταύρος Κώτσης αναφορικά με τα έργα που μπορούσαν να γίνουν εκεί, στα γηπεδάκια που έγιναν από τις προηγούμενες Διοικήσεις, το σχέδιο που υπήρχε για τον Υμηττό, τα πυροσβεστικά και το δίκτυο εθελοντών, το ίδιο και στο λόφο Τσακού και αναρωτήθηκε τι παραπάνω έγινε από την τωρινή Διοίκηση; Τα δημοτικά τέλη ήταν πάντα τα φθηνότερα, στα κοινωνικά ήμασταν ο πρώτος δήμος που είχε το πρώτο ΚΑΠΗ, το βοήθεια στο σπίτι, τρία δημοτικά ιατρεία, σήμερα τι να απολογίσουμε παραπάνω; Στους αθλητικούς χώρους τι παραπάνω έκανε πέρα από το να τους συντηρεί; Ο  Δήμαρχος χάλασε τις σχέσεις του με τα σωματεία, χάλασε τις σχέσεις του με τους εργαζόμενους και όσους γυμνάζονται στους ήδη υπάρχοντες χώρους. Ο κ. Σταθόπουλος δεν ανέφερε  ότι για να γίνουν οι σημερινές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πάλεψε η Διοίκηση Γιαννακόπουλου το 2008-2009. Δεν έγινε ούτε ένας δρόμος σωστός με κατάλληλα πεζοδρόμια, ακόμα και για την οδό Αιγαίου Πελάγους που ήταν στο πρόγραμμα, τα χρήματα αποσύρθηκαν για την αγορά του κτήματος Ιόλα. Η βίλα Ιόλα από την άλλη δεν μπορεί να πουληθεί αλλού εκτός από τον Δήμο μας και κάθε χρόνος που περνάει μειώνεται η τιμή της, γιατί λοιπόν να μην καθυστερήσουμε την αγορά και να κάνουμε τις αναπλάσεις;

Ο κ. Γιαννακόπουλος έκλεισε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στις σχέσεις του Δημάρχου με τους εργαζόμενους, λέγοντας πως είναι καταδικαστέο να τιμωρούμε εργαζόμενο ανάλογα με το τι ψηφίζει και δεν έχει ξανασυμβεί.

 –

Για υποτίμηση και απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου που πρέπει να μας απασχολήσει όλους μίλησε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση). Πάρα πολλές συμμετοχικές δομές, ουσιαστικά έχουν υποχωρήσει, όπως για παράδειγμα η επιτροπή των τεχνοκρατών που είχε φτιάξει ο Δήμαρχος η οποία απαξιώθηκε στην πορεία, η επιτροπή νεολαίας που δεν υπάρχει, η επιτροπή αδελφοποίησης που «μπουσουλάει», ο Συμπαραστάτης του δημότη που δεν συστάθηκε ποτέ, κ.λπ.

Ο Δήμαρχος προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει τις περιγραφές των εργασιών των υπηρεσιών του Δήμου που είναι κάτι το προφανές και γίνονται υπάρχει δεν υπάρχει Δήμαρχος. Προτίμησε την υπερβολή στις εκφράσεις, ο κόσμος γνωρίζει όμως τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα του. Στον προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα αναφέρθηκε στη συνέχεια, όπου περιλαμβάνονταν έργα περίπου 9,3 εκ. € για το 2016 και ο απολογισμός του ήταν μονοψήφιος σε ποσοστό, δηλαδή κάτω από το 10% υλοποίησης.

Αναφερόμενος στην ανταποδοτικότητα και στα έργα που πρέπει να γίνουν με τα χρήματα που κρατούνται ως φόροι από τους δημότες, σημείωσε ότι ο νέος Καλλικράτης πέρα από «το κερασάκι» της απλής αναλογικής, θα φορολογήσει το δημότη και είναι γνωστό ότι η Διοίκηση Σταθόπουλου η οποία έλεγε ότι θα υπερασπίσει την κοινωνία και στελέχη της που συμμετείχαν σε κάθε είδους διαδήλωση για το δίκιο κ.λπ., έχουν κατασχέσει λογαριασμούς για κάθε είδους χρέος.

Εργασιακές σχέσεις. Παρά το μόνιμο προσωπικό που έχει ο Δήμος πλέον καλύπτει τις ανάγκες που έχει με συμβασιούχους, εργαζόμενους των 500€, οι οποίοι είναι βασικά ανειδίκευτοι, χωρίς ψυχή, μία τέτοια 55χρονη απέλυσε και επαναπροσέλαβε.

Διαχείριση των απορριμμάτων. Ο Δήμος μας μαζεύει 5 – 5,5 εκ. € αυτή τη στιγμή από τους δημότες για την καθαριότητα η οποία είναι η βασική προτίμηση των ομίλων, σύμφωνα με τον κ. Γκιζιώτη. Απαξιώνονται περιουσιακά στοιχεία του Δήμου όπως τα 23στρ. στα Πευκάκια, το πάρκο Στ. Κώτσης, πολλοί χώροι που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι από χρόνια και έχουν αρχίσει πολλοί να επιζητούν την ανάμιξη ιδιωτών. Εκεί έρχονται οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ώστε να ανοίξει τους δρόμους για τους επιχειρηματικούς ομίλους να μπουν δυνατά στα μεγάλα φιλέτα.

Το τέταρτο ζήτημα είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας που έχει προσδιοριστεί στους Δήμους, για να δείξουν και μία «ευαισθησία», αλλά έτσι δεν λύεται κανένα ζήτημα. Πρέπει να μπει μπροστά ο Δήμος με πολιτική πρόταση, με κοινωνικό πρόσωπο, με ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσει μια άλλη πολιτική που θα εξαλείφει τις αιτίες της φτώχειας.

Η Δημοτική Αρχή παραμένει μουγγή στις εξελίξεις. Τι λέει για τις νέες απολύσεις που θα έρθουν; Διατηρεί την απόφασή της που έχει δεσμεύσει τα αποθεματικά του Δήμου για να τα πάρει όταν χρειαστεί η κυβέρνηση. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα που κατά τη γνώμη του κ. Γκιζιώτη καθορίζουν αυτό που η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι παλεύει στο πλευρό του δημότη.

Μίλησε ακόμα για προτεραιότητες που τέθηκαν από τη Διοίκηση και τελικά δεν προχώρησαν (Ανεμώνη, κ.λπ.), για τον Ιόλα που προχωράει χωρίς σχέδιο, για το κολυμβητήριο που σχεδιάζεται να δοθούν 200.000€ χωρίς καμιά εξασφάλιση, χωρίς να γίνει ένας διάλογος. Όλα αυτά δείχνουν ένα σχεδιασμό στο πόδι. Ο Υμηττός παραμένει στην τύχη του, το πρ. Σπυρούδη δεν έχει ξεχορταριαστεί και έχει μείνει μόνο μια παράβαση πολεοδομική. Για να μην πούμε, συνέχισε, για την αλλοπρόσαλλη διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ, τις ευθύνες του προέδρου του που έχει υποβαθμίσει και υποτιμήσει δομές που τις αναφέραμε με καμάρι.

Τέλος υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα κατά τον κ. Γκιζιώτη που αφορούν την πόλη. Πρώτον γιατί η Δημοτική Αρχή δεν ανοίγει διάλογο με τις παρατάξεις και δεύτερον όταν θέλει κανείς το καλό της πόλης διεκδικεί και επί της ουσίας (π.χ. υπουργείο Γεωργίας, στρατόπεδο Κυρίτση). Για να διοικείς πρέπει να έχεις καθαρή πολιτική σκέψη και πρόταση που θα λέει ότι τη διαχείριση του τόπου θα έχει αυτός που παράγει τον πλούτο, δηλαδή ο λαός και να οργανώσει την οικονομία και την κοινωνία και τις υποδομές με βάση τα συμφέροντά του.

 –

Ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης (Αγία Παρασκευή, Μια γενιά μπροστά) κράτησε μια μετριοπαθή στάση υπέρ της Διοίκησης του Δήμου, χωρίς να προβάλλει κάτι ιδιαίτερο.

 –

Εκείνη που ξένισε πολλούς και δημιούργησε ένταση ήταν η συμπεριφορά του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, κ. Γεράσιμου Βλάχου, που προκάλεσε την αποχώρηση της αντιπολίτευσης. Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο Δήμαρχος κατά τη συνήθειά τους απαντούσαν ενδιάμεσα σε ότι δεν τους άρεσε από τα λεγόμενα των επικεφαλής της αντιπολίτευσης, μην τηρώντας τη διαδικασία αφού υπάρχει και η δευτερολογία που τους δίνει το δικαίωμα να απαντήσουν και όταν άρχισαν οι διαμαρτυρίες από μέλη της αντιπολίτευσης ο κ. Βλάχος εφάρμοσε την γνωστή αυταρχική του τακτική, διαλύοντας έτσι τη συνεδρίαση, αφού αποχώρησαν πάραυτα και μέλη της συμπολίτευσης.

Και σα να μην έφτανε αυτό κατάφερε στη συνέχεια ο κ. Βλάχος να έρθει σε λεκτική διαμάχη με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Σπύρο Παπαγεωργίου, όταν τον πίεζε να επισπεύσει την τοποθέτησή του και να τηρήσει αυστηρά το χρόνο.

Μια τυπική διαδικασία; Ένα θέατρο του παραλόγου; Πάντως μόνο απολογισμός του 2016 δεν ήταν αυτό που παρουσιάστηκε στο 2ο Γυμνάσιο. Η αντιπολίτευση, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, δείχνει να έχει φτάσει στα όριά της και πλέον δεν χαρίζεται στην «ανεξάρτητη» ΣΥΡΙΖΑική μνημονιακή Δημοτική Αρχή Σταθόπουλου.