Συμβασιούχοι: Προσωρινή λύση με διμηνίτες εξετάζει το Υπουργείο Εσωτερικών

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟ-ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-2

Λύση για να μη μείνουν οι Δήμοι χωρίς έκτακτο προσωπικό στην Καθαριότητα εν μέσω της Θερινής περιόδου επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά την απόφαση – “βόμβα” της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει ως αντισυνταγματική, τόσο την παράταση των συμβάσεων στην Καθαριότητα έως 31.12.2017, όσο και την πληρωμή των συμβασιούχων – “παρατασιούχων”.

«Αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι οι ανάγκες των Δήμων σε προσωπικό για την αποκομιδή απορριμμάτων» τονίζουν στην “Αυγή” και την Ηλέκτρα Βισκαδουράκη, συνεργάτες του Υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, χαρακτηρίζοντας “αρνητική εξέλιξη” την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στο “τραπέζι έχει πέσει” η σκέψη για δίμηνες συμβάσεις στην Kαθαριότητα. «Άλλωστε, η σύναψη δίμηνων συμβάσεων μπορεί να γίνει με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων, η οποία συνοδεύεται από την απαιτούμενη αναμόρφωση των δημοτικών προϋπολογισμών», σχολιάζει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο τις ίδιες πηγές.

Όπως υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, «τελική εικόνα για το ζήτημα θα προκύψει όταν ληφθεί η απόφαση από το Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Σημειώνεται ότι, η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα συζητηθεί εκ νέου στο Α’ Κλιμάκιο του Α’ Τμήματος του ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της Χώρας, προκειμένου οι κατά τόπους Επίτροποι να την εκτελέσουν στο σκέλος των ενταλμάτων πληρωμής μισθοδοσίας.

Συνεργάτες του Υπουργού Εσωτερικών υποστηρίζουν, επίσης, ότι «δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τα εντάλματα πληρωμής για την παρασχεθείσα εργασία των συμβασιούχων από παράταση». Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, «σε αντίθετη περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Προς αποφυγή της σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τους συμβασιούχους, οι συνεργάτες του Υπουργού Εσωτερικών ξεκαθαρίζουν ότι, «οι συμβασιούχοι από παράταση στον κλάδο της Καθαριότητας δεν σχετίζονται με τις άλλες κατηγορίες των συμβασιούχων που εργάζονται σε ειδικά προγράμματα στους Δήμους, όπως το  “Βοήθεια στο Σπίτι” ή το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».