Η τραγελαφική καθαίρεση της Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών (VD)

petsatodi-stathopoulos-rixi

 

Γράφει η Λένα Μαρκή

Η Διοικούσα παράταξη «Νίκη των Πολιτών» μπορεί να μας έχει συνηθίσει σε ηχηρές παραιτήσεις στελεχών της, είτε από τη δημοτική ομάδα, είτε από τα μέλη του Δ.Σ. Νομικού Προσώπου, όμως ποτέ δεν σταματά να μας εκπλήσσει.

Άσχημη κατάληξη είχε η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑίου Δημάρχου κ. Σταθόπουλου με την τ. Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ελισάβετ Πετσατώδη, με γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και κορυφώθηκαν σήμερα.

Με αιτία τη συζήτηση του θέματος της αγοράς της Βίλας Ιόλα ξέσπασε ρήξη στα σπλάχνα της παράταξης με δύο αντιδημάρχους, την κ. Ελισάβετ Πετσατώδη και τον κ. Γιάννη Σιδέρη (αντιδ/χο Περιβάλλοντος) να κρατούν ξέχωρη θέση και άποψη πάνω στο θέμα και να εναντιώνονται στη θέληση του Δημάρχου φανερά και ξάστερα, καταγγέλλοντας μάλιστα πιέσεις και έλλειψη συνεργασίας.

Μάλιστα η κα Πετσατώδη υπήρξε καυστική και ξεκάθαρη παρουσιάζοντας θαρρετά και δημόσια τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο οι δύο αντιδήμαρχοι και η πρότασή τους αντιμετωπίστηκαν από το Δήμαρχο, φτάνοντας να πει ότι αναγκάστηκαν να πρωτοκολλήσουν την πρόταση για να ακουστούν λες και ήταν «ξένοι»!!! Η πρόταση αυτή ήταν που έγινε αποδεκτή από τον κ. Σταθόπουλο και οδήγησε στην υπερψήφιση του θέματος.

Και ενώ όλα έδειξαν να βαίνουν καλώς ξαφνικά σήμερα η κ. Πετσατώδη δημοσιοποίησε ανοικτή επιστολή που περιγράφει την απαίτηση του κ. Σταθόπουλου να υποβάλει την παραίτησή της γιατί εξέλαβε τη στάση της στο Δ.Σ. ως «απόλυτη προσβολή» στο πρόσωπό του.

Παρατηρούμε μια αντιφατική στάση του Δημάρχου κ. Σταθόπουλου, από τη μια να χρησιμοποιεί άμεσα και ευκόλως την πρόταση των Αντιδημάρχων για να σώσει την ψήφιση του θέματος και πάραυτα να αποπέμπει τον ένα εκ των δύο σωτήρων του. Αλήθεια σε αυτή την απόφαση κατέληξε αυτοβούλως ή ισχύουν τα όσα καταμαρτυρεί η κ. Πετσατώδη για «έμπιστους συμβούλους» που τη διαβάλλουν και θεωρούν την παράταξη «τσιφλίκι» τους; Ποιοι είναι αυτοί οι σύμβουλοι και ποιος ο πραγματικός ρόλος τους;

Η όλη υπόθεση αναδεικνύεται σε μείζων πολιτικό θέμα που αρχίζει να παίρνει σημαντικές προεκτάσεις. Τα θεμέλια της ΝΙΚΗΣ αρχίζουν να τρίζουν επικίνδυνα και αρχίζουν να επιβεβαιώνονται τα όσα κυκλοφορούσαν στην πόλη περί διοίκησης των ολίγων πίσω από κλειστές πόρτες και χρήσης των υπολοίπων ως στρατευμένων και άβουλων όντων. Αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι όποιος τολμήσει να σηκώσει κεφάλι και να πει την άποψή του αποτελεί «εχθρό» του κατεστημένου. Το να αντέξει κάποιος υπομονετικά επί τρία έτη μια απαξιωτική συμπεριφορά και τη δέσμευση της όποιας πρωτοβουλίας, αποτελεί από μόνο του εύσημο. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε η αντιμετώπιση της κ. Πετσατώδη από τον κ. Δήμαρχο αρκετές φορές δεν ήταν η … πρέπουσα, ούτε μέσα στα πλαίσια του ηθικού και μάλιστα παρουσία τρίτων.

Το aparaskeviimages.gr αρκετές φορές έκρινε και επέκρινε την κ. Πετσατώδη, πάντα σε πολιτικό επίπεδο, για θέματα που αφορούν τον Δήμο Αγίας Παρασκευής και τον τομέα των έργων, όμως παρά τις όποιες αντίθετες απόψεις μας και πιθανόν τις σκληρές κρίσεις μας, εκείνη στάθηκε στο ύψος της. Πολλές φορές επίσης στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δέχθηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης μπαίνοντας «μπροστά» για να υπερασπιστεί τις πολιτικές κινήσεις της Διοίκησης. Τουλάχιστον αυτό έπρεπε να της το αναγνωρίσουν.

Παρά τις όποιες αντιρρήσεις μας για το θέμα Ιόλα, αντικειμενικά οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι με τον τρόπο της προσπάθησε να θωρακίσει τη Διοίκηση, αλλά αυτή ως κοντόφθαλμη δεν το αντιλήφθηκε. Για μια ακόμα φορά κυριάρχησε ο εγωισμός και ο αυταρχισμός με αποτέλεσμα την καθαίρεσή της από τη θέση της Αντιδημάρχου.

Καθαίρεση με μια άμεση επίσημη απόφαση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ που αν δεν ήταν σοβαρή η περίπτωση, θα ήταν σίγουρα για πολλά γέλια. Πρόκειται για ένα έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από το Δήμο και δίνει την εικόνα του «ξεκατινιάσματος» στους διαδρόμους του Δημαρχείου … Ως αιτιολογία της καθαίρεσης αναφέρονται οι «κατ’ επανάληψη – παρουσία πολλών – φωνασκίες και θορυβώδεις αποχωρήσεις από το γραφείο Δημάρχου, αλλά και τους διαδρόμους του Δημαρχιακού Μεγάρου, με χαρακτηρισμούς  για το Δήμαρχο»! Επίσης αναφέρεται σε «έλλειψη πνεύματος και διάθεσης συνεργασίας με το Δήμαρχο», μα ο Δήμαρχος δεν είναι αυτός που δεν δέχτηκε ούτε καν να ακούσει την πρόταση που μετά έθεσε προς ψήφιση; Είναι ντροπή να ευτελίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο μία Δημοτική Αρχή παρασέρνοντας μαζί της ολόκληρη την πόλη. Λίγη προσοχή στην διατύπωση των εγγράφων που δημοσιοποιούνται δεν θα έβλαπτε. Η Διοικούσα παράταξη έχει κάθε δικαίωμα να έχει τα εσωτερικά της προβλήματα, τις «αποχωρήσεις» της και τις προστριβές της, οφείλει όμως να στέκει στο ύψος των περιστάσεων. Και αν αυτά είναι ψιλά γράμματα για την παράταξη της ΝΙΚΗΣ και αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει των περιστάσεων, ίσως θα ήταν πρέπον να αποσυρθεί ολοσχερώς.

Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν από δω και πέρα; Ενδέχεται να ακολουθήσει ανεξαρτητοποίηση της πρώην Αντιδημάρχου, γεγονός που θα αποδυναμώσει την Διοίκηση;

Μην ξεχνάμε επίσης, ότι στο όλο σκηνικό έλαβε μέρος και έτερος αντιδήμαρχος, ο κ. Γιάννης Σιδέρης, που προς το παρόν δεν αγγίχθηκε από τον κ. Δήμαρχο. Ποια θα είναι η θέση του; Προφανώς ο κ. Σιδέρης κράτησε πιο χαμηλούς τόνους, όμως είχε και αυτός τις αντιρρήσεις του και τα παράπονά του και συνυπέγραψε την πρόταση. Θα στηρίξει άραγε τη «διωκόμενη» συνάδελφο ή θα ποιήσει την νήσσαν;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι την Αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών αναλαμβάνει ο ίδιος ο Δήμαρχος σε μια εποχή που έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και που έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση προς τις δημοτικές εκλογές του 2019. Θα τολμήσω να σημειώσω πως η όλη κατάσταση λειτουργεί προς όφελος της αντιπολίτευσης.

Τοποθέτηση Ε. Πετσατώδη και Γ. Σιδέρη στο δημοτικό συμβούλιο στις 18/7/2017

ο
 

ο