Συνέλευση Γειτονιάς στον Τσακό: Οι κάτοικοι βαρέθηκαν τα χιλιοειπωμένα και το έδειξαν με την απουσία τους

Γράφει η Λένα Μαρκή

Ήρεμα κύλησε η ώρα στη Συνέλευση Γειτονιάς στην περιοχή του Τσακού (24/10/2017) που πραγματοποιήθηκε στο 3ο δημοτικό σχολείο. Η συνέλευση που είναι η τρίτη σε σειρά που πραγματοποιεί στις συνοικίες της πόλης η δημοτική Αρχή κατάφερε να συγκεντρώσει τον μικρότερο αριθμό προσέλευσης σε σχέση με άλλες χρονιές. Αν εξαιρέσει κανείς τα ελάχιστα μέλη της δημοτικής Αρχής που παρέστησαν, τους δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τα μέλη του συλλόγου, οι κάτοικοι ήταν δεν ήταν 20. Προφανώς κουράστηκαν να ακούνε υποσχέσεις που δεν έχουν αντίκρυσμα.

Τα σοβαρά θέματα που απασχολούσαν άλλες χρονιές ίσα που ακούστηκαν. Το κολυμβητήριο πέρασε στα ψιλά. Για την απόκτηση  του Ο.Τ. 118 αναφέρθηκε από τη δημοτική Αρχή ότι η μόνο λύση είναι να γίνει άρση και επανεπιβολή της απαλλοτρίωσης και να συμψηφιστούν τα χρήματα που έχουν δοθεί. Ακούστηκε κάποιος κάτοικος να λέει χαριτολογώντας, ότι μετά από τόσα χρόνια και την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, μήπως πρέπει να μας επιστρέψουν χρήματα πίσω. Η απορία η δική μας είναι, ότι εφόσον γνωρίζουν τη λύση γιατί δεν το έπραξαν εδώ και 3 χρόνια που είναι Διοίκηση και τι περιμένουν και δεν το κάνουν άμεσα.

Για το λόφο Τσακού ακούσαμε τα συνηθισμένα, με παραίνεση του προέδρου του συλλόγου κ. Βασίλη Σαββίδη να ψεκαστούν άμεσα τα δέντρα.

Κλασικά αναφέρθηκαν τα έργα που σκοπεύει να κάνει η Διοίκηση Σταθόπουλου στο μέλλον και μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ.

 

Τα φάουλ του Δημάρχου

Αν και ο κ. Σταθόπουλος είναι εκείνος που συχνά πυκνά «χτυπιέται» για να μην «μηδενίζει» η αντιπολίτευση το έργο του, στη συνέλευση του Τσακού ήταν εκείνος που «μηδένισε» κατάφορα την συνεισφορά των προηγούμενων Δημάρχων.

Μιλώντας ο κ. Σταθόπουλος για την αποπεράτωση του «Μπαρμπίκα» από την ΚΤΥΠ Α.Ε. το θεώρησε αποκλειστικά δικό του επίτευγμα και ακόμα και μετά από παρατήρηση του κ. Ζορμπά ότι με το έργο αυτό ασχολήθηκαν ο Αντώνης Σιδέρης, ο Βασίλης Γιαννακόπουλος και ο ίδιος κα ιδίως πολύ μεγάλη συμμετοχή είχε η Ένωση Συλλόγων Γονέων, εκείνος επέμενε «μηδενίζοντας» το έργο τους. Μάλλον δεν μπορεί να καταλάβει ότι όποιος κι αν  ήταν Δήμαρχος τη συγκεκριμένη στιγμή, οι Κτηριακές Υποδομές θα αποπεράτωναν το έργο που είχαν ξεκινήσει εδώ και κάμποσα χρόνια.

Το δεύτερο φάουλ έχει να κάνει με μια πρόταση άλλου. Συγκεκριμένα ο κ. Γκιζιώτης στη συνάντηση στα Πευκάκια είχε προτείνει αντί ο Δήμος να έχει ταμειακά διαθέσιμα 9εκ. € να κρατήσει τα απαραίτητα για τη λειτουργία του και τα υπόλοιπα να τα διαθέσει ισόποσα στις 4 συνοικίες και να αποφασίσουν οι κάτοικοι ποια έργα θέλουν να γίνουν. Ακούσαμε λοιπόν τον κ. Σταθόπουλο να προτείνει στους Τσακιώτες να τους διαθέσει ένα ποσό και εκείνοι μετά από συνελεύσεις να του πουν ποιο έργο θέλουν να υλοποιήσει. Όπως αντιλαμβάνεστε η ιδέα του κ. Γκιζιώτη ήταν πραγματικά άριστη, αφού ο Δήμαρχος ξεκίνησε την υλοποίησή της και μάλιστα προφανώς ως δική του ιδέα! Μένει να δούμε αν θα το προτείνει και στις άλλες γειτονιές.

 

Ο Σύλλογος

Ο πρόεδρος κ. Βασίλης Σαββίδης φαίνεται να έχει χάσει τη λάμψη του αφού έκανε μια σύντομη ομιλία αναφερόμενος στην διαφορετική ποιότητα ζωής του Τσακού σε σχέση με τις άλλες γειτονιές π.χ. του Κοντοπεύκου, στο Ο.Τ. 118 και στο κοιμητήριο. Επισήμανε στο Δήμαρχο ότι όπου τους ζητήθηκε σε εκδηλώσεις του Δήμου συμμετείχαν και μάλιστα με δικά τους έξοδα, έχοντας μάλιστα μια πρωτοπορία, αλλά αυτή τη στιγμή ο σύλλογος δεν έχει ούτε ένα ευρώ. Δεν είμαστε κακόπιστοι, τόνισε. Ζήτησε επίσης να ψεκαστούν πιο γρήγορα τα δέντρα στο λόφο Τσακού για να μην καταστραφούν κι να οργανωθεί η πολιτική προστασία.

Η κ. Ιωάννα Κουτσουρά, γραμματέας του συλλόγου, αναφέρθηκε κι αυτή στις εκδηλώσεις που συμμετείχε ο σύλλογος με δικά του έξοδα και τόνισε πως η προσπάθεια πρέπει να είναι και από τις δύο πλευρές. Αναφέρθηκε στο Ο.Τ. 118, στην κακή εικόνα πολλών δρόμων και ιδίως των μικρών στενών, στην κακή κατάσταση των πεζοδρομίων, στην ανάγκη τοποθέτησης πεζοφάναρου στην οδό Νεαπόλεως, στα σπασμένα και κομμένα φωτιστικά στους δρόμους, πράγματα που απασχολούν την καθημερινότητα των κατοίκων, όπως είπε.

Οι κάτοικοι

Αναφέρθηκαν περισσότερο σε θέματα καθημερινότητας όπως την κακή κατάσταση των πεζοδρομίων, απουσία αγωγού ύδρευσης στην Ηφαίστου, ανάγκη ασφαλτόστρωσης σε έναν στενό χωματόδρομο στην Ηφαίστου και Λ. Κατσώνη, στον καθαρισμό των φρεατίων, στον κορεσμό των δύο δημοτικών σχολείων του Τσακού και την ανάγκη παρέμβασης της τροχαίας ώστε να τεθούν όρια στην Ελ. Βενιζέλου, στηνν δύσκολη πρόσβαση προς τα Δημοτικά ιατρεία στην οδό Χειμάρας, στο Ο.Τ. 118 ζητώντας δέσμευση από το Δήμαρχο να λήξη άμεσα το θέμα και την ανάγκη απόκτησης του χώρου του Υπουργείου γεωργίας ως ελεύθεου χώρου για τους κατοίκους.

Η αντιπολίτευση

Εκτός των κυρίων Βασίλη Ζορμπά και Αντρέα Γκιζιώτη, αίσθηση προκάλεσε η απουσία των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων αφού δεν παρέστη κανένα από τα μέλη τους, ακόμα και αυτοί που στο παρελθόν υπήρξαν θερμοί υποστηρικτές και υποστηρίχτηκαν ανάλογα από το σύλλογο Τσακού.

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς παρατήρησε την μικρή προσέλευση των κατοίκων, γιατί όπως είπε, η δημοτική Αρχή δεν πείθει και απογοήτευσε τους κατοίκους αφού δεν παρουσιάζει έργο. Ο κόσμος κουράστηκε από τις υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνται.

Για το Ο.Τ. 118 είπε ότι τριάμισι χρόνια τώρα το «ψάχνει» η δημοτική Αρχή, αλλά αδυνατεί να προχωρήσει, γιατί έχουν αφαιρεθεί τα χρήματα από τους κωδικούς για τα δεσμευμένα οικόπεδα. Διαθέτει, είπε, η δημοτική Αρχή 150.000€ για ανάπλαση τα οποία μετά τη δημοπράτηση θα γίνουν 40.000€, αν θέλει όμως να κάνει πραγματικό έργο να διαθέσει 500.000€. Το σχόλιο του κ. Σταθόπουλου επ’ αυτού ήταν ότι όντως είναι λίγα τα χρήματα «αλλά το θέμα δεν είναι το ποσό, αλλά να δούμε πως θα δουλέψουν οι κάτοικοι να τους δούμε να συμμετέχουν». Όσον αφορά τις σχολικές αίθουσες επανέλαβε την πρόταση της παράταξης ότι ναι μεν διεκδικούμε το «Μακρή» αλλά με μελέτη να προστεθεί ένας όροφος (5-6 αίθουσες) πάνω από την αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου δημοτικού το οποίο είναι εύκολο τεχνικά και με ελάχιστο κόστος. Το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, τόνισε, είναι τα νερά που κατεβαίνουν από το βουνό προς την οδό Ηφαίστου και την Λ. Κατσώνη.

«Πρώτη φορά έχει τόσο λίγο κόσμο ο Τσακός» είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Αντρέας Γκιζιώτης. Απούσες και τρεις δημοτικές παρατάξεις. Το βασικό, είπε, είναι ότι η δημοτική Αρχή, που έχει και αριστερό πρόσημο, δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τον κόσμο. Θα το πετύχαινε αν είχε στο μενού της 3-4 διεκδικήσεις και όχι υποσχέσεις, π.χ. την απαλλοτρίωση του Μακρή, τη διεκδίκηση του χώρου του υπουργείου Γεωργίας, προτάσεις που έχουν τεθεί από τη λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο. Έφερε δε ως παραδείγματα Δημάρχων που διεκδίκησαν και πέτυχαν τον Δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετίδη και του Χαλανδρίου κ. Ρούσσο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νταμάρι στα σύνορα με το Χολαργό και τους πλειστηριασμούς από το Δήμο λόγω οφειλών με υπογραφή της Οικονομικής υπηρεσίας.

«Αν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να κάνεις έργο», είπε. Τι σημαίνει να έχεις ταμειακό υπόλοιπο 9 εκ. € όταν υλοποιείται κάτω από το 10% του Τεχνικού Προγράμματος και όσον αφορά το Ο.Τ. 118 από την πρώτη αναμόρφωση «κουρεύτηκε» το ποσό στον κωδικό;. Η δημοτική Αρχή δεν παίρνει απόφαση την επανεπιβολή απαλλοτρίωσης του Ο.Τ. 118 γιατί δεν έχει να εγγράψει χρήματα στον κωδικό, είπε τέλος ο . Γκιζιώτης.

Υ.Γ.  η ιστοσελίδα aparaskevi-images.gr συνεχίζει να καλύπτει τις συνελεύσεις γειτονιάς ώστε να υπάρχει και η άλλη άποψη, καθώς και να διατηρεί βίντεο της συνέλευσης για τυχόν διαφωνία επί των αναγραφόμενων.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter