Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν. Της Λένας Μαρκή

Γράφει η Λένα Μαρκή

Αυτές τις μέρες το λεκανοπέδιο Αττικής βιώνει μια μεγάλη τραγωδία. Εικόνες που ως τώρα παρακολουθούσαμε στην τηλεόρασή μας να συμβαίνουν στην Αμερική και στην Ασία, έφτασαν στην «αυλή μας». Πλημμύρες, καταστροφές, αδικοχαμένες ζωές  στη Δυτική Αττική μας προκάλεσαν θλίψη, θυμό και αγανάκτηση.

Κάποιοι το βιώσαμε πολύ έντονα χάνοντας δικούς μας ανθρώπους. Εγώ προσωπικά έχασα έναν καλό συνάδελφο, έναν ευγενικό οικογενειάρχη, που συνεργαζόμασταν χρόνια τώρα.

Ακούγονται πολλά αυτές τις μέρες για την απόδοση ευθυνών, για λάθη του παρελθόντος και για μαθήματα του μέλλοντος. Άραγε μάθαμε κάτι από αυτή την καταστροφή; Το παρελθόν μας δίδαξε πως όχι. Απλά τα προσπερνάμε με βαρύγδουπες υποσχέσεις και κροκοδείλια δάκρυα.

Όμως αν η καταστροφή ήρθε στην «αυλή μας», μην ξεχνάμε ότι μπορεί να μπει και στο σπίτι μας. Και αν η μισή Αγία Παρασκευή είναι χτισμένη στην πλαγιά του Υμηττού και τα νερά φεύγουν προς τα κάτω, η άλλη μισή είναι στο τέρμα και τα υποδέχεται. Είναι δε γεγονός, ότι από τη δεκαετία του ’70 έως το 2009 κατασκευάστηκε μόλις το 14% των αγωγών ομβρίων στο Δήμο Αγίας Παρασκευής. Στη συνέχεια επί Δημαρχίας Βασίλη Ζορμπά, το 2011, συντάσσεται μελέτη για κατασκευή ομβρίων από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με τη βοήθεια του συνδημοτη μας Κοσμήτορα της σχολής πολιτικών μηχανικών του Ε.Μ.Π. κ. Κουτσογιάννη. Η μελέτη συντάχθηκε χωρίς κόστος για το Δήμο.  Περιλαμβάνει την περιοχή Κοντοπεύκου, ένα τμήμα της περιοχής Πευκακίων και ένα τμήμα της περιοχής Τσακού.

Τη μελέτη αυτή με τίτλο «Κατασκευή αγωγών ομβρίων έτους 2011, προυπολογισμού 4.852.000,00€» αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια, με τη σύμβαση να υπογράφεται το 2017 και ήδη τα έργα έχουν ξεκινήσει. Η Περιφέρεια έχει αναλάβει πλήρως την κατασκευή και επίβλεψη του έργου χωρίς καμία ανάμιξη του Δήμου.

Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε όμως είναι ακόμα μακρύς. Σε μια θεωρητικά σύγχρονη πόλη σαν την Αγία Παρασκευή το  ποσοστό αγωγών ομβρίων υδάτων παραμένει χαμηλό. Η έλλειψή τους γίνεται περισσότερο έντονη στην περιοχή των Πευκακίων, όπου το φαινόμενο των πλημμυρισμένων δρόμων και σπιτιών  είναι γεγονός με την εμφάνιση των πρώτων βροχών. Η περιοχή μεταβάλλεται σε λίμνη και οι κάτοικοι αναγκάζονται να διασχίσουν δρόμους λάσπης.

Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί αυτή η κατάσταση με την μεγάλη καταστροφή στο Δήμο Μάνδρας, όμως είναι σφάλμα μεγάλο να αγνοούμε τα πρώτα σημάδια. Όπως είναι μεγάλο λάθος μια Δημοτική Αρχή, που το μόνο που πρόσφερε σε ένα τόσο σημαντικό έργο ήταν η τελική υπογραφή, να καυχιέται σα να είναι δικό της επίτευγμα. Βέβαια θα μου πείτε τα όμβρια δεν αποτελούν έργο που «φαίνεται» ή που μπορεί να φέρει το όνομα ενός Δημάρχου, είναι όμως έργο επιβίωσης και καθημερινότητας.

Θα προτιμούσα να δω τη Διοίκηση Σταθόπουλου να ασχολείται με τα έργα υποδομής του Δήμου με τον ίδιο ζήλο που κυνηγάει την αγορά της βίλας Ιόλα, η οποία πιθανόν να είναι το μόνο «έργο» που θα δούμε στα 5 χρόνια της θητείας του. Θα προτιμούσα να μην δω τον κ. Σταθόπουλο να εκτίθεται, όπως η ομοϊδεάτης του Περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρένα Δούρου με τις όποιες ευθύνες φέρει για το χαμό 16 ανθρώπων στη Δυτική Αττική.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter