Τοποθέτηση της Ένωσης στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Η τοποθέτηση της Ένωσης στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αφορά πάντα και αποκλειστικά στις εργασίες που προβλέπονται για τα σχολεία της πόλης μας. Για άλλη μια χρονιά λάβαμε –με καθυστέρηση – μόνο το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018 χωρίς το αντίστοιχο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Θα ξεκινήσουμε την τοποθέτησή μας από τα έργα που είχαν προγραμματιστεί και αναγγελθεί για το 2017 αλλά δεν υλοποιήθηκαν και θα μεταφερθούν ως συνεχιζόμενα στο 2018.
•Επισκευές και Συντηρήσεις –Συνοπτικός απολογισμός 2017
Δεν πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες εργασίες- μέσω αντίστοιχων εργολαβιών – που περιμέναμε να υλοποιηθούν μέσα στο 2017 και δυστυχώς χάθηκε το καλοκαίρι αυτό χωρίς σοβαρές παρεμβάσεις. Οι μικροεπισκευές και συντηρήσεις από τις σχολικές επιτροπές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ούτε να υποκαταστήσουν τις σοβαρότερες παρεμβάσεις που χρειάζονται τα σχολεία και που εκτελούνται μέσω των εργολαβιών της Τεχνικής Υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα , δεν υλοποιήθηκαν:
H ανακατασκευή των τουαλετών των 1ου και 5ου-11ου Δημοτικών , προϋπολογισμού 74.400 Ευρώ που θα ενταχθεί ως συνεχιζόμενο έργο στο 2018.
Η ανακατασκευή των αύλειων χώρων των 4ου και 9ου Δημοτικών, προϋπολογισμού 119.867,02 που θα ενταχθεί ως συνεχιζόμενο έργο στο 2018.
Ο συμμετοχικός σχεδιασμός για το 2ο Δημοτικό – 1ο Λύκειο , για το οποίον έχει ζητηθεί έγκριση από το Υπουργείο προκειμένου να υλοποιηθεί στο πρωινό πρόγραμμα των μαθημάτων του Δημοτικoύ. Η έγκριση από το Υπουργείο δόθηκε όπως μας ενημέρωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος Παιδείας. (Σε περίπτωση μη έγκρισης του προγράμματος από το Υπουργείο το πρόγραμμα θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο απογευματινές ώρες).
Αποκορύφωμα της αστοχίας του 2017 και της χαμένης καλοκαιρινής περιόδου ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού για την ανακατασκευή των γηπέδων 5×5 των 7ου και 9ου Δημοτικών , προϋπολογισμού 50.000 Ευρώ με χρηματοδότηση από την ΓΓΑ.. Σε αγώνα δρόμου μπαίνει ο νέος διαγωνισμός προκειμένου να μη χαθεί η χρηματοδότηση από τη ΓΓΑ. Είναι λυπηρό ότι το συγκεκριμένο έργο ήρθε ως συνεχιζόμενο από το 2016 στο 2017 και συνεχίζει ως συνεχιζόμενο στο 2018.
Το 2017 δεν υπήρξε ανοικτή εργολαβία για τα σχολεία. Η εργολαβία του 2016 ολοκληρώθηκε το 2017 και αναμένεται το τυπικό «κλείσιμό της» προκειμένου να μπορέσει να ξεκινήσει η νέα ανοικτή εργολαβία του 2018 πλέον.
•Επισκευές και συντηρήσεις 2018
Το 2018 ξεκινά με τα συνεχιζόμενα από το 2017 ενώ τα νέα έργα στα σχολεία είναι :
Η 2ετής Aνοικτή εργολαβία, προϋπολογισμού 490.000 Ευρώ ( 164.000 Ευρώ για το 2018 και 326.000 για το 2019).
Η ανακατασκευή αύλειων χώρων προϋπολογισμού 120.000 Ευρώ και
Ο Συμμετοχικός Σχεδιασμός και η υλοποίησή του, προϋπολογισμού 100.000 Ευρώ (70.000 Ευρώ για το 2018 και 30.000 για το 2019)
Δεδομένου αφενός μεν ότι δεν υπήρξε ανοικτή εργολαβία για το 2017 και αφετέρου δε των μεγάλων εκπτώσεων που δίνουν οι εργολάβοι, το ποσό της ανοικτής εργολαβίας είναι μικρότερο των προσδοκιών μας. Στο σημείο όμως αυτό θα θέλαμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι χρόνοι υλοποίησης ενός τεχνικού προγράμματος είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την επιτυχία του. Τόσο γιατί τα έργα αυτά είναι αλληλένδετα με την καθημερινότητα και την ασφάλεια των παιδιών και άρα υψηλής προτεραιότητας, όσο και για το ότι η γρήγορη δημοπράτηση και υλοποίηση των εργολαβιών επιτρέπουν και την επιστροφή των υπολοίπων (διαφοράς προϋπολογισμού και τελικού συμβατικού αντιτίμου μετά τις εκπτώσεις) στις σχολικές επιτροπές ή σε άλλα έργα στα σχολεία τα οποία επίσης θα ωφελήσουν τα παιδιά μας.
Η γρήγορη και σωστή δημοπράτηση λοιπόν και κυρίως η αποτελεσματική και ταχεία υλοποίηση των εργολαβιών , εντός των προβλεπόμενων περιόδων θα κρίνουν την επιτυχία η μη του τεχνικού προγράμματος. Η Ένωση θα παρακολουθεί από κοντά την πορεία των εργασιών και θα πιέζει προς πάσα κατεύθυνση για την έγκαιρη υλοποίηση έργων και για να μην επαναληφθούν οι καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες του καλοκαιριού του 2017.
Γενικά Συμπεράσματα – Αιτήματα
Οι συνέπειες της κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας τα τελευταία 7 χρόνια έχουν ολέθριες συνέπειες στα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, εξαθλιώνουν την ελληνική οικογένεια , φτωχοποιούν τους πολίτες και καταστρέφουν συστηματικά τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Η Παιδεία που θα έπρεπε ειδικά σε αυτές τις συνθήκες τις κρίσης να προστατευτεί και να θωρακιστεί έτσι ώστε να αποτελέσει την ελπίδα της εξόδου από την κρίση και την αναγέννηση του πνεύματος και της παραγωγικότητας της χώρας πλήττεται βάναυσα από συνεχή υποχρηματοδότηση , ελλείψεις προσωπικού και απαξίωση του ρόλου και των υπηρεσιών της. Το δημόσιο σχολείο που ο σκοπός του είναι να παρέχει ενιαία και σφαιρική παιδεία σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας κατάντησε ο εφιάλτης της χειμαζόμενης οικογένειας αφού σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς βλέπουν αφενός μεν το σχολείο να μην καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών αφετέρου δε οι ίδιοι, εξοντωμένοι οικονομικά και ηθικά επίσης να μην μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.
Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λοιπόν, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο τόσο ως μοχλός πίεσης και διεκδίκησης προς την κεντρική κυβέρνηση όσο και ως προς την κάλυψη όσο το δυνατό περισσότερων ελλείψεων .
Δεδομένου ότι δε διαθέτουμε προσχέδιο του προϋπολογισμού, παραθέτουμε τα αιτήματά μας προκειμένου να ληφθούν υπ΄όψιν:
•Σχολική Στέγη:
Επιτακτική ανάγκη η άμεση μελέτη και ο σχεδιασμός για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σχολικής στέγης με την ίδρυση και κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων καθώς και νηπιαγωγείων για τη στέγαση νηπίων και προνηπίων.
Mελέτη και σχεδιασμός για τη μεταστέγαση των νηπιαγωγείων που συστεγάζονται με δημοτικά σε αυτόνομα , νέα νηπιαγωγεία .
Αναγκαία φυσικά και η συνεχής αναβάθμιση των υπαρχόντων σχολικών κτηρίων.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι παρακολουθούμε με ιδιαίτερη χαρά την πορεία των εργασιών στο υπό κατασκευή ΕΠΑΛ και τη μεταμόρφωσή του από ένα γιαπί-φάντασμα σε ένα υπερσύγχρονο σχολικό κτήριο-κόσμημα
•Λειτουργικά
Θεωρούμε αυτονόητο ότι στον προϋπολογισμό του Δήμου θα υπάρχει πρόβλεψη για:
•την πλήρη απόδοση των: ΚΑΠ-ΣΑΤΑ και ΦΗΧ στις αντίστοιχες εργολαβίες ή/και σχολικές επιτροπές.
• το Μαθητικό Φεστιβάλ και το πρόγραμμα δωρεάν θεατρικής ενασχόλησης των παιδιών μας καλύπτοντας τα αυξημένα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων
•τη θερινή δημιουργική απασχόληση με διεύρυνση των δωρεάν συμμετοχών
•παιδικές κατασκηνώσεις
•Δωρεάν αθλητικά προγράμματα στις αυλές των σχολείων ( να υπάρχει πρόβλεψη στους προϋπολογισμούς των σχετικών Οργανισμών όπως ΠΑΟΔΑΠ )
•Επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών ώστε να βελτιώσουν περαιτέρω το ήδη υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν στα σχολεία
Αιτούμαστε περαιτέρω
•Κάλυψη των βιβλίων ξένης γλώσσας για τα Λύκεια. Στο σημείο αυτό αναφέρουμε ότι έχουμε στείλει σχετικό αίτημα-ψήφισμα προς το Υπουργείο Παιδείας που παραμένει αναπάντητο εδώ και ένα χρόνο.
•Πρόσληψη φυλάκων για όλα τα σχολεία (α΄βάθμιας και β΄βάθμιας)
•Διεύρυνση των προγραμμάτων που προσφέρει ο Δήμος δωρεάν στους μαθητές των σχολείων μας, ως σχετικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει στα αρμόδια τμήματα.
Με εκτίμηση ,
Εύη Ματιάτου – Χατζοπούλου
Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγ. Παρασκευής
Εκπρόσωπος της Ένωσης στη ΔΕΔ

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter