ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Νέες σοβαρές αποκαλύψεις, ξετυλίγεται το κουβάρι του Αθλητικού Κέντρου, αλλά εμπλέκεται η Σ.Υ.Δ

Γράφει η Λένα Μαρκή

Τοπίο στην ομίχλη μοιάζει τις τελευταίες ημέρες η περιοχή των 23στρ. στα Πευκάκια Αγίας Παρασκευής και όσο περισσότερο προχωράμε τόσο πιο ομιχλώδες γίνεται.

Ερευνώντας την υπόθεση αυτή, φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας νέα σημαντικά στοιχεία, που πιθανόν θα βοηθήσουν να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει και τι σχεδιάζεται τόσο καιρό πίσω από τις πλάτες των πολιτών.

Τα νέα στοιχεία κανονικά έπρεπε να έχει φανερώσει ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος σε διαβούλευση με τους κατοίκους, αλλά δεν το έκανε ούτε πριν, ούτε τώρα που αποκαλύφθηκαν τα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής.

Τα στοιχεία που έχουμε προέρχονται από δύο πηγές, από μια συνάντηση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Πευκακίων, στην οποία ήμασταν παρόντες και από συνομιλία που είχαμε με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας σε θέματα Αθλητισμού.

Πριν δυο μέρες ο πρόεδρος κ. Στέφανος Μπακογιάννης και σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου Πευκακίων κάλεσαν σε συνάντηση, για να ενημερωθούν επί του θέματος, την πευκακιώτισσα πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ελισάβετ Πετσατώδη και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο και πρώην πρόεδρο του ΟΑΔΑΠ (σημερινό ΠΑΟΔΑΠ), κ. Γιάννη Μυλωνάκη, μιας και αυτός έκανε τις αποκαλύψεις στο δημοτικό συμβούλιο. Παρόντες ήταν και οι κύριοι Γιάννης Γουργούλης, Παναγιώτης Παναγάκος, Γεώργιος Κατσανάκης (γραμματέας του συλλόγου ΑΜΕΑ «Χελιδόνι») και ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Κακαβάς.

Στη συνάντηση αυτή ο κ. Μυλωνάκης έκανε μια αναδρομή πως επί προεδρίας του στον ΟΑΔΑΠ, από το 2009, έγιναν διαβουλεύσεις για να αποφασιστεί η χρήση του χώρου (δημοσιεύουμε σχετικά δελτία τύπου), πως αποφασίστηκε να γίνουν ήπιες αθλητικές εγκαταστάσεις, πως δημιουργήθηκε  το μπασκετάκι και ο περιμετρικός διάδρομος για περπάτημα. Στη συνέχεια εξήγησε πως τυχαία έμαθε από ένα μέλος της Παραολυμπιακής Επιτροπής τα σχέδια της Περιφέρειας να εγκαταστήσει στα 23στρ. την Ομοσπονδία ΑΜΕΑ. Του έκανε εντύπωση, είπε, πως δεν συζητήθηκε στην πόλη και ότι στις 23 Ιουνίου 2017 είδε σε αναμόρφωση προϋπολογισμού της Περιφέρειας €38εκατ. για ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΑΛΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ  και ερευνώντας διαπίστωσε ότι πρόκειται για τα Πευκάκια.

Η αντίφαση είναι, είπε ο κ. Μυλωνάκης, ότι ο κ. Φουντουλάκης (πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ) θέλει να φτιάξει ξενώνες και να έχει αυτός τη διαχείριση. Και το χειρότερο είναι ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος ομολόγησε ότι έχει γίνει προμελέτη από την Περιφέρεια (βίντεο στο τέλος του άρθρου). Ποιος έδωσε την κατεύθυνση αυτή; Που είναι η προμελέτη; Πως θα μπορέσει όλο αυτό να αλλάξει μετά; Αναρωτήθηκε ο κ. Μυλωνάκης.

Η κ. Πετσατώδη δήλωσε ότι η ενημέρωση που έχει είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2017 που παύθηκε από αντιδήμαρχος Τ.Υ..

Όσο τελούσε χρέη αντιδημάρχου ο Δήμος μην έχοντας χρήματα για μεγάλες αθλητικές κατασκευές, στράφηκε στην Περιφέρεια για χρηματοδοτήσεις με ένα τεύχος που είχε φτιάξει η ίδια σχετικά με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Ενημέρωσε επίσης ότι η ίδια είχε συναντήσει τον κ. Φουντουλάκη στο γραφείο Δημάρχου, όταν ακόμα δεν υπήρχαν σχέδια και πως ξεκαθάρισε ότι δεν έμπαινε θέμα συνδιαχείρισης , γιατί επρόκειτο για δημοτικό χώρο και μπορούσε οποιοσδήποτε κάτοικος με προσφυγή να ακυρώσει τη διαδικασία οποιαδήποτε στιγμή. Τότε τέθηκαν 2 όροι:

  • Διαχείριση από τον ΠΑΟΔΑΠ και
  • Λόγω των πολεοδομικών χαρακτηριστικών της περιοχής, είναι αμιγούς κατοικίας, μπορεί να φτιαχτούν μόνο προπονητικές (ήπιες) αθλητικές εγκαταστάσεις (όχι στάδιο, κλπ)

Τον Ιούνιο του 2017 παραβρέθηκε η ίδια στο περιφερειακό συμβούλιο όπου μπήκε ο κωδικός για το ΥΠΕΡΤΟΠΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και της έκανε εντύπωση ότι δεν αναφέρθηκε καν, ούτε σχολιάστηκε από κανέναν, παρόλο που ήταν ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό!!!

Ο κ. Μυλωνάκης συμπλήρωσε ότι επί προεδρίας του στον ΟΑΔΑΠ είχαν υπολογίσει το κόστος κατασκευής περίπου στα 7-8 εκατ.€, το πολύ 10εκατ.€, αλλά μέχρι τα 38εκατ.€ είναι μεγάλη η διαφορά!

Και εδώ αρχίζει να μπαίνει στο σχέδιο και η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στην οδό Επαμεινώνδα (κοντά στα 23στρ), την οποία περιλαμβάνει στα σχέδιά της η Περιφέρεια Αττικής και προφανώς γι’ αυτό ανεβαίνει το κόστος.

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπονται στέγες υποστήριξης έως 9 κλίνες. Το οικόπεδο για το ΣΥΔ βγάζει κάπου 54, άρα είναι πολύ μεγάλο. Η Περιφέρεια σχεδιάζει εκεί να κατασκευάσει το ΣΥΔ και τον υπόλοιπο χώρο να τον κάνει ξενώνες για αθλητές.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Κατσανάκης που είπε, ότι είχε την ίδια πληροφόρηση, γιατί ο σύλλογος «Χελιδόνι» είχε ζητήσει να γίνει στέγη για 35 παιδιά, αλλά θα γίνουν μόνο για 15 γιατί, όπως του είπε ο κ. Βλάχος, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά με τα χρήματα από το ΕΣΠΑ.

Το πρόβλημα που δημιουργείται σύμφωνα με τον κ. Μυλωνάκη, που βρήκε σύμφωνους τους παρεβρισκόμενους, είναι ότι θα χαθεί ο τοπικός χαρακτήρας εφόσον κατασκευαστούν εγκαταστάσεις που θα εξυπηρετούν αθλητές της Ομοσπονδίας που μετέχουν σε αγώνες.

Η ουσία είναι, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση ότι «το αθλητικό κέντρο έχει προέρθει από την εισφορά σε γη των οικοπέδων των κατοίκων, άρα δεν μπορεί τα δικά τους οικόπεδα να τα χαρίσει, ούτε να τα πάρει ο οποιοσδήποτε»

«Το αθλητικό κέντρο είναι περιουσία όλων των κατοίκων των Πευκακίων».

Στο τέλος της συνάντησης συμφωνήθηκε ότι εφόσον υπάρχει διαβεβαίωση ότι έγινε προμελέτη, να βρεθεί αυτή από το Σύλλογο και να γίνει μια διαβούλευση όλων των κατοίκων και των συλλόγων.

Κατόπιν όλων αυτών χθες επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Εντεταλμένο περιφερειακό Σύμβουλο σε θέματα Αθλητισμού κ. Σπύρο Πάντζα.

Εκείνος επιβεβαίωσε ότι τα 38εκατ.€ του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής αφορούν αθλητικές εγκαταστάσεις στα 23στρ. στα Πευκάκια, αφορούν την κατασκευή της ΣΥΔ και συμπλήρωσε ανάπλαση που θα ξεκινά από τη Δουκίσσης Πλακεντίας με πεζοδρόμια, δέντρα και παγκάκια, φιλικά προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αναφέρθηκε σε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Όταν τον ρωτήσαμε τι θα περιέχει το αθλητικό κέντρο δεν ήταν σαφής, αναφέροντας μεν γήπεδα, παιδική χαρά, πράσινο, αλλά όχι πισίνα όπως απάντησε σε ερώτησή μας. Συνεχώς δε πρόβαλε την Ομοσπονδία ΑΜΕΑ.

Όσον αφορά τη μελέτη, ήταν κάθετος ότι δεν έχει ανατεθεί σε κανένα μελετητικό γραφείο και πως θα γίνει διαγωνισμός σχετικά. Τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί για τη μελέτη ανέρχονται στις 250.000€. Αν και ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος στο βίντεο μιλάει για 1,5εκατ.€ και για συγκεκριμένο γραφείο, του οποίου αναφέρει και το όνομα και το επαινεί. (για να μην παρεξηγηθούμε το εν λόγω γραφείο πράγματι είναι πολύ αξιόλογο και ικανότατο). Συνεργάτης πάντως του εν λόγω γραφείου μας επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν αναλάβει τη μελέτη.

Σε ερώτησή μας πως έφτασε το έργο στην Περιφέρεια Αττικής χωρίς διαβούλευση και χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Πάντζας δεν έδωσε σαφή απάντηση. Όταν εκφράσαμε την απορία μας για το μεγάλο χρηματικό ποσό είπε ότι αυτή είναι μια πρώτη εκτίμηση και πιθανόν θα μειωθεί. Δεν ήταν επίσης σίγουρος ότι το έργο θα περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Συμπέρασμα: κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!

Προφανώς το υπερτοπικό έργο περιέχει το αθλητικό κέντρο, τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και ανάπλαση από τη Δουκίσσης Πλακεντίας έως τα 23στρ. στα Πευκάκια, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ.

Η Ομοσπονδία λογικό είναι, αφού ξεσπιτώνεται από το ΟΑΚΑ, να ζητά εξασφαλίσεις για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα από τους κατοίκους. Εξάλλου ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του.

Είναι σαφές ότι όλες οι εγκαταστάσεις πρέπει να είναι προσβάσιμες και σε ΑΜΕΑ.

Μελέτη ΔΕΝ υπάρχει. Προμελέτη όμως; Πως αλλιώς γνωρίζουν τι θα περιέχεται στα 23στρ.; Πόσο έξω μπορεί να πέφτει ο κ. Σταθόπουλος;

Η Περιφέρεια Αττικής κάνει τη δουλειά της. Αλλά γιατί τόση μυστικότητα; Τι φοβούνται;

Προφανώς τους κατοίκους. Οι κάτοικοι πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Αλλά δυστυχώς προσπαθούν να τους πιάσουν στον ύπνο.

Τώρα το βάρος πέφτει στο Σύλλογο Πευκακίων και τον πρόεδρο κ. Στέφανο Μπακογιάννη, που με τη βοήθεια των κατοίκων πρέπει να τρέξει για να προλάβει τα χειρότερα, χωρίς να σκέφτεται ότι μπορεί να στεναχωρήσει το Δήμαρχο.

Εμείς θα είμαστε δίπλα του σε ότι μας χρειαστεί.

Από το αρχείο του aparaskevi-images.gr  (πατήστε όλες τις εικόνες για μεγέθυνση)

Δελτίο Τύπου ΟΑΔΑΠ για την Α΄ φάση Διαβούλευσης 26-5-2009

 

Δελτίο Τύπου ΟΑΔΑΠ για την Β΄φάση Διαβούλευσης 8-7-2009

Δελτίο Τύπου ΟΑΔΑΠ για τον περιμετρικό δρόμο 30-8-2010

Επιστολή του Συλλόγου Πευκακίων προς τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ κ. Βασίλη Σάρκουλα 16-2-2012

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter