Ο νέος κανονισμός λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών και το ΦΕΚ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (28/9) το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Το υπουργείο Εσωτερικών, ανταποκρινόμενο στην απαίτηση για διαρκή βελτίωση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και ιδιαίτερα προς τα μικρά παιδιά και τους γονείς τους, συνεργάστηκε με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για να διαμορφωθεί το Π.Δ. προκειμένου να ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο για τις συγκεκριμένες δομές. Σημειώνεται ότι, από το 2007 υπήρξε σχετική πρόβλεψη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις προδιαγραφές έκδοσης άδειας λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, θα υπάρξουν τρεις μεταβατικές περίοδοι για την πλήρη συμμόρφωση των δημοτικών σταθμών στις νέες προδιαγραφές ασφάλειας και κτιριακών υποδομών:

– Η πρώτη περίοδος, μέχρι 31-07-2018, αφορά την τήρηση  βασικών προδιαγραφών ως προς την επικινδυνότητα του κτιρίου και την καταλληλότητα της χρήσης του

– Η δεύτερη, προβλέπει αποκλειστική προθεσμία δύο ετών για τη συμμόρφωση σε θέματα κινητού εξοπλισμού

– Η τρίτη, προβλέπει ορίζοντα πενταετίας για την πλήρη συμμόρφωσή τους, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες κτιριακές προσαρμογές

Το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να υποστηρίξει τους δήμους εντός της σχετικής διαδικασίας, εξασφάλισε τα χρηματικά ποσά για τους ήδη λειτουργούντες δημοτικούς βρεφικούς, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, προκειμένου να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη συμμόρφωση, σύμφωνα με το νέο Προεδρικό Διάταγμα.

Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ  

Σε τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Λειτουργίας των δημοτικών βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το νέο, πρότυπο κανονισμό λειτουργίας Δημοτικών Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών.

Το τελικό σχέδιο εστάλη προς τα ενδιαφερόμενα μέρη (ΚΕΔΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΠΟΠ-ΟΤΑ), με τις τυχόν παρατηρήσεις τους, να πρέπει να έχουν κατατεθούν έως και την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017.

Τα χαρακτηριστικότερα σημεία της προωθούμενης ΚΥΑ είναι τα εξής:

– Στους Βρεφικούς Σταθμούς γίνονται δεκτά παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών.

– Στους Παιδικούς, από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

– Στους μικτούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς από 6 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.

– Τα απαιτούμενα προς εγγραφή δικαιολογητικά είναι τα ακόλουθα: α) αίτηση εγγραφής, β) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, γ) βεβαίωση εργοδότη ότι και οι δύο γονείς είναι εργαζόμενοι ή πρόκειται να εργαστούν εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης εγγραφής, δ) βεβαίωση ανεργίας των γονέων από τον ΟΑΕΔ, ε) βεβαίωση υγείας του παιδιού, στ) αντίγραφο φορολογικής δήλωσης εισοδήματος και εκκαθαριστικού σημειώματος των γονέων και ζ) κάθε άλλο δικαιολογητικό που το Διοικητικό ή Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί απαραίτητο.

– Η λειτουργία των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Ιουλίου του επόμενου έτους, επί πέντε μέρες (Δευτέρα – Παρασκευή), με ωράριο από 7 το πρωί έως 4 το απόγευμα και δυνατότητα παράτασης 2 ωρών, με σχετική απόφαση Διοικητικού ή Δημοτικού Συμβουλίου.

– Κάθε Βρεφικός Σταθμός πρέπει να συγκροτείται: α) από τμήματα βρεφών 6 μηνών – 1,5 ετών, β) από τμήματα βρεφών 1,5 ετών – 2,5 ετών.

– Κάθε Παιδικός Σταθμός πρέπει να συγκροτείται: α) από τμήματα νηπίων 2,5 ετών – 3,5 ετών, β) από τμήματα νηπίων 3,5 ετών – ηλικία εγγραφής στην ΥΕ.

– Κάθε μικτός Βρεφονηπιακός Σταθμός αποτελείται από τα προαναφερόμενα τμήματα.

– Σε κάθε Βρεφικό Τμήμα φιλοξενούνται έως 12 βρέφη με 2 παιδαγωγούς και μία βοηθό.

– Κάθε Τμήμα Παιδικού Σταθμού εξυπηρετεί έως 25 παιδιά με μία παιδαγωγό και μία βοηθό.

– Στα Βρεφικά Τμήματα μπορούν να φιλοξενούνται και βρέφη από 2 μηνών, μετά από απόφαση του αρμόδιου Οργάνου.

– Υποχρεωτική ιατρική παρακολούθηση από παιδίατρο, ανά 15 ημέρες.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση σχεδιάζεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2018.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter