Επιτέλους βλέπουμε Φως στο Τούνελ για τα γηπεδάκια των 7ο και 9ο δημοτικών σχολείων

Γράφει η Λένα Μαρκή

Από σαράντα κύματα έχει περάσει η κατασκευή των γηπέδων 5Χ5 των δημοτικών σχολείων 7ο και 9ο στην Αγία Παρασκευή. Πέρα από τις υποσχετικές του Δημάρχου κ. Γιάννη Σταθόπουλου, ουσιαστικά τα γνωστά ως «γηπεδάκια» έπρεπε να έχουν ανακατασκευαστεί και παραληφθεί ολοκληρωτικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2017. Όμως η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου «κατάφερε» να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή του εργολάβου, με συνέπεια όλο αυτό να πάει πίσω την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στις 4-8-2017 ακυρώθηκε η υπ’ αριθ. 208/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αγίας Παρασκευής,  γιατί όπως αναγράφεται

«Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, η υπόψη διακήρυξη καταρτίσθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 79 παρ. 2 του Ν. 4412/2016, συνέπεια δε του όρου 24 αυτής, ήταν ο αποκλεισμός δέκα (10) από τους έντεκα (11) συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και η κατακύρωση στο μοναδικό μειοδότη που απέμεινε και ένατο  (9ο )  κατά σειρά μειοδοσίας,  με ποσοστό έκπτωσης 17%,ενώ ο πρώτος προσέφερε έκπτωση 47%, αποτέλεσμα το οποίο πλήττει ουσιωδώς τον ανταγωνισμό κατά τη διαγωνιστική διαδικασία».

και επίσης

«Τέλος, ουσιώδεις είναι οι πλημμέλειες που επιδρούν καταλυτικά στην οικεία διαγωνιστική διαδικασία, διότι νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό ή πλήττουν τη διαφάνεια της διαδικασίας ή δε διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον (Ελεγκτικό Συνέδριο, Απόφ. Τμ. Μειζ. Συν. 2825/2011, VI Τμ. 3370/2011, 2752, 2383, 2156, 2190, 1779, 1252, 583/2011, 3143, 2499/2010, κ.α)».

Αποτέλεσμα η όλη υπόθεση να ξεφύγει από τα δοθέντα χρονικά πλαίσια, να λάβει ο Δήμος μια παράταση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), αφού εκείνη είναι που χρηματοδοτεί το έργο, και να ακολουθηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Αρχικά το σκεπτικό ήταν να πραγματοποιηθεί η ανακατασκευή στις διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά εκ των πραγμάτων αυτό είναι αδύνατον.

Με νέα απόφαση, την υπ’ αριθ. 557/2017 της Οικονομικής Επιτροπής που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 13/12/2017 κατακυρώνεται οριστικά ο διαγωνισμός στην εργοληπτική εταιρεία «ΑΦΟΙ Χ. ΜΑΣΤΡΟΚΩΣΤΑ  Α.Τ.Ε», έναντι συνολικού ποσού σύμβασης του έργου 27.500,00€ συμπεριλαμβανομένου  Φ.Π.Α έχοντας δώσει  έκπτωση 45%. Η απόφαση αυτή λογικά έχει σταλθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο εργολάβος συγκεντρώνει κάποια προαπαιτούμενα έγγραφα. Ο ανάδοχος θα πρέπει να προσκομίσει εγγυητική επιστολή και θα κληθεί να υπογράψει σύμβαση με το Δήμο, η οποία θα δημοσιευθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Κατ’ εκτίμηση, στην καλύτερη των περιπτώσεων το έργο θα ξεκινήσει προς το τέλος Ιανουαρίου 2018 και όχι νωρίτερα από τις 20 του μήνα. Από δω και στο εξής θα πρέπει να ακολουθηθούν σωστά οι διαδικασίες, ώστε να προλάβει ο Δήμος τις διορίες και να εκταμιευτούν τα χρήματα.

Οι σύλλογοι Διδασκόντων και οι σύλλογοι Γονέων των δύο δημοτικών σχολείων θα πρέπει να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή. Σοβαρή υποχρέωση των υπηρεσιών του Δήμου θα είναι ο έλεγχος της κατασκευής του έργου, για να μην βρεθούμε στο τέλος στη δυσάρεστη θέση όπως παλαιότερα με τους αύλιους χώρους που μετά από 15 μέρες έχρηζαν επισκευής.

Το έργο της ανάπλασης των γηπέδων 5Χ5 των δύο δημοτικών σχολείων υπήρξε ένα σημαντικό crash test για τη δημοτική Αρχή Σταθόπουλου το οποίο δεν μπορούμε να πούμε ότι πέρασε με επιτυχία. Αν σε έργα μικρά όπως το συγκεκριμένο γίνονται τόσο σοβαρά λάθη, τι ακριβώς πρέπει να περιμένουν οι πολίτες σε κάποιο μεγαλύτερο; Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία φάνηκαν οι αδυναμίες της Διοίκησης Σταθόπουλου στον τεχνικό τομέα. Φάνηκε επίσης και η πρόθεση της αντιπολίτευσης να σταθεί αρωγός σε θέματα που ωφελούν την πόλη. Μην ξεχνάμε ότι στέλεχος της αντιπολίτευσης ήταν που ταρακούνησε τους υπεύθυνους το Δεκέμβριο του 2016 καθώς και η διακριτική διαμεσολάβηση του aparaskevi-images.gr και δεν χάθηκε η χρηματοδότηση.

Οικονομική Επιτροπή Κατακύρωση 5χ5 σέ Ανάδοχο

Όλα τα άρθρα με τα στοιχεία σχετικά με την υπόθεση μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ.