Κάτοικος ή Δημότης; Του Τάσου Μπομπόνη

Γράφει ο Τάσος Μπομπόνης

Ανέκαθεν η περιορισμένη ανθρώπινη δραστηριότητα ήταν συνυφασμένη με την απουσία κινήτρων. Ιδιαίτερα δε σήμερα, που η αποχή από τα πολιτικά δρώμενα έχει φθάσει στο ζενίθ. Από τις προηγούμενες εκλογές είχα επισημάνει την ανάγκη αύξησης των εγγεγραμμένων δημοτών στον δήμο μας.

Έστω και καθυστερημένα, η δημοτική αρχή με ανακοίνωση της, κάλεσε τους κατοίκους να εγγραφούν στο δημοτολόγιο.

Χωρίς κίνητρα όμως και χωρίς σχέδιο, όπως μας έχει δυστυχώς συνηθίσει τελευταία. Όταν αισθάνεσαι, ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά, όποια διοίκηση και αν έχεις, γιατί είσαι μόνο μια ψήφος κάθε 5 χρόνια, δεν θα πειστείς από το επιχείρημα

«Η συμμετοχή των πολιτών ενισχύει την δημοκρατία». Η πρόβλεψή μου είναι πώς η αποτελεσματικότητα της καμπάνιας θα είναι μικρή έως μηδαμινή. Αντίθετα, αν είχε συνδυαστεί με την παροχή κινήτρων, πέρα από την μεγαλύτερη απήχηση, θα έκανε το πρώτο βήμα για την δημιουργία ενός δεσμού και μιας σχέσης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, του δημότη με τον Δήμο του.

Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα κίνητρα, που θα συνδυάζονταν με την έκδοση κάρτας δημότη; Πολλά, και παραθέτω μερικές πρώτες σκέψεις. Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα δημοτικά ιατρεία. Δωρεάν είσοδο στον δημοτικό κινηματογράφο.

Δωρεάν πάρκινγκ σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης ( ακόμα και στους δρόμους αν επιτέλους πραγματοποιούσαμε την ελεγχόμενη στάθμευση ) Επιπλέον μοριοδότηση και μειωμένα τιμολόγια στους παιδικούς σταθμούς και στα προγράμματα του ΠΑΟΔΑΠ.

Εκπτώσεις και προσφορές στα τοπικά καταστήματα και επιχειρήσεις (έκπτωση μια μέρα την εβδομάδα στα εστιατόρια και μπαρ, έκπτωση στα ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, ακόμα και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, έκπτωση στα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών). Δημιουργία ιστοσελίδας ανεύρεσης εργασίας από τις επιχειρήσεις της περιοχής μας για τους άνεργους κατοίκους.

Πρόσθετες παροχές από την δημοτική βιβλιοθήκη, και προτεραιότητα στο κοινωνικό φροντιστήριο. Με την έκδοση τη κάρτας, θα δηλωνόταν και η ηλεκτρονική διεύθυνση του δημότη. Έτσι ώστε να ενημερώνεται για νέες παροχές, και να μπορεί να συμμετέχει σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ή διαβουλεύσεις.

Η διοίκηση των Δήμων δεν μπορεί να ασκείται με τον ίδιο τρόπο που γινόταν εδώ και 20 χρόνια πλέον. Πρέπει να είναι σύγχρονη, ευέλικτη, ελκυστική με παροχή κινήτρων και υπηρεσιών στον δημότη, και προκαλώντας την δημιουργική συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα. Έτσι, ενισχύεται η Δημοκρατία….

Μπομπόνης Τάσος Πολ. Μηχ. ΕΜΠ

tasbobo@hol.gr

 

(σ.σ. Ευχαριστούμε τον κ. Μπομπόνη για την άμεσα ανταπόκριση στο αίτημά μας)

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook   ή στο Twitter