Τοποθέτηση του κ. Δημήτρη Καλιαμπάκου μέλους της Επιτροπής Ιόλα μετά από αίτημά μας

Λόγω της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (25-1-2018), κατά πλειοψηφία, να παραχωρήσει τον κήπο της βίλας Ιόλα στην Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής, των γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά τη συνεδρίαση και λόγω του ότι δεν υπήρξε εισηγητική πρόταση από την 9μελή Επιτροπή που συστάθηκε βάση των όρων αγοράς της βίλας, το aparaskevi-images.gr θεώρησε σκόπιμο για την ενημέρωση των δημοτών να παρουσιάσει την άποψη των μελών της Επιτροπής.

Ήδη η άποψη του Δημάρχου κ. Γιάννη Σταθόπουλου έγινε γνωστή με την εισήγηση και στήριξη της πρότασης στη συνεδρίαση του Δ.Σ., ομοίως, του κ. Κώστα Χατζηανδρέου ο οποίος αντέδρασε έντονα και κατέληξε στην παραίτησή του από μέλος της Επιτροπής και του κ. Μιχάλη Γαβρά που αναδημοσιεύσαμε στην ιστοσελίδα μας.

Σήμερα, Σάββατο 27-1-2018 , αποστείλαμε την κάτωθι επιστολή στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής.

Λάβαμε άμεσα την απάντηση του κ. Δημήτρη Καλιαμπάκου, κατοίκου Αγίας Παρασκευής και τη δημοσιεύουμε αυτούσια.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΙΛΑΜΕ

ΠΡΟΣ:   Τα Μέλη της 9μελούς Επιτροπής για την αξιοποίηση του κτήματος ΙΟΛΑ κ.κ. Χαραλάμπους Παναγιώτη, Κότιο Άγγελο, Σουλιώτη Κων/νο, Χατζηγιαννάκη Βασίλειο, Κρητικίδη Κων/νο, Καλιαμπάκο Δημήτριο.

Αξιότιμοι κύριοι

Την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018 με απόφασή του, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής παραχωρεί τον κήπο του κτήματος Ιόλα στη συλλογικότητα «Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής» για υλοποίηση εκδήλωσης*. Επί του θέματος έχουν ήδη τοποθετηθεί ο κ. Δήμαρχος Ιωάννης Σταθόπουλος που εισηγήθηκε το θέμα και ήταν θετικός, ο κ. Κων/νος Χατζηανδρέου εκφράζοντας έντονα την αντίθεσή του και υποβάλλοντας την παραίτησή του από μέλος της Επιτροπής και ο κ. Μιχάλης Γαβράς με τη δημοσίευσή του  http://gavrasmichael.blogspot.gr/2018/01/blog-post_27.html, αναφέροντας για δύο προτάσεις αξιοποίησης του «Ιόλα» τις οποίες συζήτησε η Επιτροπή και τονίζοντας πως  «Είναι απόλυτα σαφές πως η πρώτη επιλογή ( η οποία από την Επιτροπή συμβολοποιήθηκε ως «χαμηλής πτήσης») δεν έχει καμιά θέση στις σκέψεις αυτής της Επιτροπής».

Επίσης την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε σε ιστό κοινωνικής δικτύωσης και ο άμισθος σύμβουλος για τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων σχετικά με την πολιτιστική αξιοποίηση και ανάδειξη του κτήματος ΙΟΛΑ, κ. Νίκος Σταθούλης (http://www.aparaskevi-images.gr/?p=92628).

Ποια είναι η δική σας θέση για τη συγκεκριμένη παραχώρηση και γενικότερα για την παραχώρηση του κτήματος και της βίλας;

Θα επιθυμούσαμε μια απάντησή σας την οποία θα δημοσιεύσουμε στην ηλεκτρονική εφημερίδα aparaskevi-images.gr με στόχο την ενημέρωση των πολιτών του Δήμου Αγίας Παρασκευής.

*Συνοδευτικά σας αποστέλλω την αφίσα της συλλογικότητας η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν την απόφαση του Δ.Σ., ώστε να έχετε εικόνα της εν λόγω εκδήλωσης.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΥ

Η απόκτηση του «Κτήματος Ιόλα» από το Δήμο Αγίας Παρασκευής είναι, κατά τη γνώμη μου, το πρώτο, στρατηγικής σημασίας, βήμα, για μια υπόθεση που μπορεί να αναβαθμίσει ουσιαστικά τη φυσιογνωμία του Δήμου μας, αλλά και την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Προτιμώ τη ζωντανές συζητήσεις. Εκεί που τα επιχειρήματα κυκλοφορούν πιο εύκολα. Kυρίως, γιατί εκεί, έστω λίγο αργότερα αλλά ασφαλέστερα, διαμορφώνονται οι καλύτερες λύσεις. Στις προϋποθέσεις για τη βέλτιστη αξιοποίηση αυτής της τεράστιας ευκαιρίας για το Δήμο συμπεριλαμβάνω βεβαίως την αξιοποίηση του πιο εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού, αλλά ταυτόχρονα και την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών του Δήμου, είτε στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου είτε και σε ειδικές εκδηλώσεις. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να αποφύγουμε πάσει θυσία είναι να χωριστούμε σε «στρατόπεδα», πριν καλά καλά αναγνωρίσουμε το έδαφος και αρχίσουμε να συζητάμε. Επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι στοιχείο μια καλής λύσης αξιοποίησης είναι να «υιοθετηθεί» από τους κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι, όχι μόνο να νοιώθουν, αλλά επί της ουσίας να αποτελούν παράγοντα προώθησής της.

Στη βάση αυτή εγώ θεωρώ την εκδήλωση που προγραμματίζεται για την Κυριακή 28/01 απόλυτα συμβατή με την προσπάθεια για τη βέλτιστη αξιοποίηση του Κτήματος Ιόλα.

Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να σχολιάσω δυο θέματα, για τα οποία ενημερώθηκα από την επιστολή σας. Τον κ. Χατζηανδρέου δεν τον γνώριζα προσωπικά, αλλά μέσα από τη λειτουργία της Επιτροπής σχημάτισα την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα συγκροτημένο και ικανό άνθρωπο που μπορεί να προσφέρει πολλά στην υπόθεση της αξιοποίησης. Ελπίζω να ανακαλέσει την απόφασή του.

Τέλος, όσον αφορά στη «χαμηλή» και «υψηλή» πτήση που αναφέρει ο κ. Γαβράς, μιας που εγώ μάλλον είχα χρησιμοποιήσει πρώτος αυτήν τη μεταφορά. Είμαι σαφώς υπέρ της «υψηλής πτήσης» γιατί αυτό είναι το δυναμικό του «Κτήματος Ιόλα» που έχουμε στα χέρια μας. Με την απαραίτητη διευκρίνιση ότι είναι λάθος η ταύτιση των «αναγκών των κατοίκων» με τη «χαμηλή πτήση». Ποιος είπε ότι οι «ανάγκες των κατοίκων» δεν απαιτούν ακριβώς μια «υψηλή πτήση»; Ποιος είπε ότι οι κάτοικοι, εκτός από έναν πολυλειτουργικό χώρο, δεν έχουν δικαίωμα, για παράδειγμα, στην επαφή με τα πιο πρωτοποριακά και ριζοσπαστικά ρεύματα της Τέχνης  (πράγμα που συμβολίζει το όνομα Ιόλας); Πως τους ταιριάζουν καλύτερα οι μίζερες «λύσεις»;

Αλλά, όπως είπα και στην αρχή, μια  ζωντανή συζήτηση για το μέλλον του Ιόλα, με την πρώτη ευκαιρία, νομίζω είναι απαραίτητη.

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΟΣ

Κάτοικος Αγίας Παρασκευής

Μέλος της 9μελούς Επιτροπής για το «Ιόλα»

Professor

National Technical University of Athens

School of Mining & Metallurgical Engineering

Laboratory of Mining & Environmental Technology

 

(σ.σ. όλες τις αναρτήσεις σχετικά με το κτήμα Ιόλα μπορείτε να διαβάζετε ΕΔΩ)